Обережно гриби!
Створено: 2018-05-21 15:35:43Оновлено: 2018-05-21 15:40:54
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
Не збирайте грибів, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових об’єктах, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно - небезпечних зонах.
Уникайте невідомих грибів. Не куштуйте сирі гриби на смак.
Гриби потрібно промивати, а у маслюків та мокрух треба знімати з капелюшка слизьку плівку.
На початковому етапі обробки грибів їх потрібно прокип’ятити у воді 7-10 хв., після чого відвар зливають. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до захворювання на ботулізм.
Симптоми отруєння: нудота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми,зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через одну-чотири години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
Викличте «швидку медичну допомогу».
Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс. З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.
У разі отруєння забороняється вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику
Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
21 травня 2018