Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Будівництво сміттєпереробного заводу передбачено міською екологічною програмою, ведуться переговори з інвесторами,- Катриченко

Створено: 2017-04-21 17:08:23Оновлено: 2017-04-21 17:10:17

На сесії Криворізької міськради депутати розглянули петицію про будівництво  сміттєпереробного заводу.

«Для розуміння. В Україні немає сміттєпереробних заводів. Є один сміттєспалювальний екологічно шкідливий, в Києві. Ми йдемо від цього, шукаємо кращі європейські практики. По суті, якщо інвестори вирішать йти в Україну, то один з перших в країні  зі сміттєпереробних заводів буде відкритий саме в Кривому Розі», - сказав заступник мера з питань ЖКГ Олександр Катриченко.

За петицію проголосувало 54 депутати. Валентина Абрамова, голова постійної комісії з питань комунального господарства, транспорту та зв’язку підкреслила, що це дійсно дуже актуальне і важливе питання для жителів міста. «Але, перш ніж складати петицію, її автору необхідно було б більш ретельно вивчити цю тему. Тоді б він знав: проектом по створенню заводу з переробки твердих побутових відходів місто займається з 2011 року. І на сьогодні вже є два потенційних інвестора».

Олександр Катриченко сказав:«Ситуація дійсно парадоксальна. Це все одно, що скласти петицію «Давайте дихати повітрям», хоча ми й так ним дихаємо. У вересні минулого року під керівництвом міського голови Юрія Вілкула була принята міська екологічна програма. Великий розділ програми - з утилізації побутових відходів».

Зокрема, мова йде про комплекс заходів з їх переробки, починаючи від сортування ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів до переробки біологічного залишку відходів в гумус з подальшим його використанням для рекультивації.

Важливо відзначити, що починаючи з 2011 року надійшло 15 пропозицій щодо створення заводу в Кривому Розі, як від українських, так і зарубіжних інвесторів з Фінляндії, Великобританії, Німеччини, Князівства Ліхтенштейн, Сполучених Штатів Америки, Італії, Угорщини. Інвестори готові були розпочати будівництво вже у 2014 році. Однак, після подій в Україні 2013/14 рр. всі інвестори призупинили переговори.

У минулому році за дорученням мера Юрія Вілкула була створена робоча група з питань забезпечення безпечної експлуатації полігонів.

На сьогодні ведеться опрацювання питання з італійською та угорською фірмами – потенційними інвесторами будівництва заводу. MUT (Угорщина) пропонують будівництво 2-х ліній переробки твердих побутових відходів потужністю до 75 тис. тон/рік. ITALPLASMA (Італія) пропонує переробку ТПВ з отриманням кінцевого продукту – електро - і теплової (гаряча вода, пара) енергії. Також, можливе отримання дизельного палива і бензину.

Довідково:

За шість років для благоустрою Кривого Рогу було придбано майже 1500 євроконтейнерів, 20 сміттєвозів, а також 2 навантажувача для збору та вивезення негабаритного сміття, облаштовано 160 контейнерних майданчиків. Також, раніше депутати міськради підтримали рішення мера про заборону ввезення в Кривий Ріг відходів з інших міст. Жодного  кілограму львівського сміття не потрапило до міста.


 

21 квітня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради