Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Як криворіжцям зареєструвати місце проживання у садовому чи дачному будинку?

Створено: 2017-08-02 11:16:20Оновлено: 2017-08-02 11:17:28

Останнім часом в нашому місті стає популярною ситуація, коли мешканці міста проживають у власних садових чи дачних будинках, які знаходяться поблизу населених пунктів (у так званих «приміських зонах») або безпосередньо у населених пунктах. Власники садових та дачних будинків проводять реконструкцію таких будинків та підводять інженерні комунікації, що робить їх придатними для проживання не тільки в літній період, а й цілий рік. Доволі часто власники таких будинків мають бажання зареєструвати в них своє місце проживання. Адже місце проживання особи безпосередньо впливає на її участь у виборах, одержання пенсій, інших соціальних послуг, отримання субсидії, працевлаштування, одержання медичної допомоги, освіти, послуг поштового зв'язку тощо.

Закон визначає місце проживання як житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село), в якому особа проживає постійно або тимчасово без обмеження строком.

Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, створює належні умови для реалізації громадянами права на вільний вибір місця проживання.

Для отримання можливості реєстрації місця проживання у будинку, його статус необхідно спочатку змінити з дачного (садового) на жилий. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно виконавчими комітетами районних рад, відповідно до району розташування такого садового чи дачного будинку.

Звертаємо увагу криворіжців, що  земельні ділянки, на яких розташовані садові чи дачні будинки, повинні мати цільове призначення «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд». Це обумовлено тим, що земельні ділянки садівничих товариств віднесені до категорії земель сільськогосподарського призначення і мають цільове призначення «для індивідуального садівництва», що передбачає право будівництва на ній саме дачного (садового) будинку, а тому переведення його у жилий фонд можливе після зміни цільового призначення землі на цільове призначення «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд».

Разом із заявою про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок, громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа подає до виконавчого органу місцевої ради звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам і на підставі цього приймається рішення про переведення будинку у жилий.

Після проведення вказаної процедури садовому або дачному будинку присвоюється статус житлового.

Надалі власнику необхідно з рішенням про переведення звернутися до виконавчого комітету Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи його територіальних підрозділів розташованих у кожному районі міста для внесення відповідних змін до записі до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Останнім кроком для реєстрації місця проживання буде звернення до відповідного відділу реєстрації місця проживання, які здійснюють прийом громадян при виконавчих комітетах районних у місті рад. Для реєстрації місця проживання необхідно надати:

  • квитанцію про сплату адміністративного збору;
  • паспорт громадянина України;
  • документи, що посвідчують право власності чи користування на житловий будинок.

Виконавчим комітетом Криворізької міської ради створено максимально комфортні умови для того, щоб запитувачі послуг з реєстрації місця проживання отримували їх просто, доступно та якісно. Так,  у приміщеннях відділів місця проживання громадян виконавчих комітетів районних у місті рад проведено ремонтні роботи: вони забезпечені новим сучасним комп’ютерним обладнанням, зручними інформативними стендами тощо.

Тому, отримувати послуги з реєстрації місця проживання стало значно зручніше та швидше ніж раніше.

Ми працюємо для Вас!

Контакти:

Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради:
м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;      e-mail: [email protected].

Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; тел. 493-08-28, 92-25-94, 92-13-61, 92-13-77, 92-13-89, "ГАРЯЧА ЛІНІЯ"- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].


 

02 серпня 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради