Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О.Вілкул: Кривий Ріг - місто талановитих людей. Незважаючи на війну, наші театральні митці, письменники, скульптори, художники знаходять у собі сили та бажання створювати прекрасне, підтримуючи дух та віру наших людей

Створено: 2023-02-02 10:24:42Оновлено: 2023-02-02 10:26:42

У Криворізькому академічному театрі ім. Тараса Шевченка відбулася персональна виставка відомого криворізького художника, члена Національної спілки художників України Миколи Рябоконя, яка присвячена його 80-річчю. Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул нагородив митця міською відзнакою - нагрудним знаком «За заслуги перед містом» I ступеню.

Вітаючи ювіляра та всіх присутніх криворіжців з відкриттям виставки, Олександр Вілкул підкреслив: «Кривий Ріг - місто талановитих людей. Це стосується і наших театральних колективів, і письменників, і скульпторів, і, звичайно ж, художників. Мені дуже приємно, що війна не знищила у наших митців бажання творити. Вони знаходять у собі сили та створюють прекрасні полотна, підтримуючи дух та віру наших людей. Хочу зазначити, що робити виставки під час війни  складно, але дуже важливо, адже це – елемент культурного спротиву. І ця виставка - ще один яскравий приклад справжнього, живого мистецтва. А, особливо, від такого талановитого митця як Микола Рябоконь. У творчому особистому доробку нашого земляка більш ніж 800 живописних полотен та графічних замальовок. Його картини зберігаються у приватних колекціях України та за кордоном. Це - і колоритні українські натюрморти та живописні пейзажі, а найвідоміші - полотна з тематичної серії «Старі дворики». Цінність цих робіт в тому, що на них зображені архітектурні об’єкти історичної частини нашого міста, більшість з яких вже видозмінено. А на своїх полотнах Микола Петрович їх для нас зберіг. Я щиро бажаю нашому ювіляру та всім криворізьким художникам натхнення та втілення творчих задумів».

Микола Рябоконь – талановитий і самобутній живописець-реаліст, зберігач мистецької спадщини міста, гостинний господар відомого у Кривому Розі «Будинку художника». Крім того, він ще мудрий очільник творчої родинної династії художників, бо його дочка та внуки є талановитими продовжувачами художнього спадку митця. На його рахунку безліч полотен архітектурних криворізьких пейзажів, екзотичних кримських краєвидів та ліричних етюдів мальовничого українського села, які були представлені на багатьох персональних виставках.

Ірина Зінов’єва, директор міського історико-краєзнавчого музею сказала: «Завдяки роботі єдиної криворізької команди, що складається з військових та цивільних, ворог, який рвався до Кривого Рогу, був стриманий та відкинутий далеко від нас. Місто живе і працює. Культурний фронт у місті також працює на Перемогу! І дуже важливо, що попри все, сьогодні ми маємо змогу та можливість збиратися на культурні заходи. Ця виставка – як ковток творчої свіжості для всіх криворіжців. Багато яскравих та колоритних робіт представив автор, у своїй, притаманній тільки йому, манері».

Колега ювіляра по творчому цеху та місцевий художник Анатолій Труфкін зазначив: «Художники, це – люди, які бачать та мислять по-особливому. А Микола Петрович –  особливий художник Кривого Рогу. Саме він був ініціатором відкриття ще у 1989 році салону «Художник» по вул. О.Поля, який став не лише творчим осередком живописців, графіків, скульпторів, народних умільців Криворіжжя, а й став так званим криворізьким «Монмартром», який і дотепер щовихідні прикрашає вулицю Олександра Поля полотнами відомих криворізьких майстрів пензля. Крім того, майже всі криворіжці знають унікальний старовинний будинок по вулиці Глінки, де вже понад 30 років проживає хлібосольне подружжя Рябоконів. Тут і досі зустрічаються художники, друзі сім'ї та поціновувачі мистецтва».

Під час урочистого відкриття виставки Микола Рябоконь подякував всім причетним за організацію своєї виставки та всім гостям, які завітали на відкриття експозиції: «У мене як у художника було багато виставок протягом мого творчого життя, але ця - особлива. Я вдячний нашим військовим за те, що кожного дня я можу творити»,- сказав ювіляр.

Завершився захід приємним сюрпризом для усіх присутніх – презентацією виставки робіт Миколи Рябоконя за участю акторів Криворізького академічного міського театру імені Т. Шевченка.

02 лютого 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради