Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Досвід Кривого Рогу з профілактики ВІЛ/СНІД буде взятий за основу при розробці державної програми, - представник Міністерства охорони здоров`я

Створено: 2017-11-20 16:10:47Оновлено: 2017-11-20 16:14:13

Кривий Ріг - перше місто в Україні, в якому пацієнти з ВІЛ/СНІД будуть отримувати необхідну медичну допомогу в кабінетах інтегрованого лікування.

Перші два спеціалізованих кабінети відкрилися у Кривому Розі на базі амбулаторії № 5 КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №6» в Інгулецькому районі (вул. П. Мирного, 18) і в амбулаторії № 3 КУ «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4» в Саксаганському районі (вул.. Поперечна, 1А). Ще один кабінет у Криворізькому районі, на базі Лозуватської сільської амбулаторії (с. Лозуватка, вул. Миру, 101А) КУ «Криворізький районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Впровадження нової моделі надання медичних послуг для пацієнтів з ВІЛ/СНІД - це одне з ключових завдань пілотного проекту «USAID» «Стійкість ВІЛ-послуг», учасником якого Кривий Ріг став два роки тому. Тоді мером Юрієм Вілкулом був підписаний Меморандум про співпрацю з реалізатором проекту «Благодійне товариство «МЕРЕЖА».

Міжнародні організації та експерти відзначають, що серед семи українських міст-учасників пілотного проекту, Кривий Ріг демонструє найвищий результат й ефективність впровадження методик з діагностики та лікування ВІЛ для поліпшення якості життя людей, які живуть з таким статусом.

На зустрічі з міським головою координатор проекту USAID, ТОВ «Делойт Консалтинг Оверсіз Проджетс» Алла Василькова сказала: «У Кривому Розі - один з найуспішніших проектів, які ми реалізовуємо. Всі ті зобов'язання, які взяло на себе місто виконані в повному обсязі. Це стало можливим завдяки тому, що в Кривому Розі є чіткий і конкретний план - Стратегія розвитку міста до 2025 року, в якому прописані необхідні заходи і прийнята міська програма «Здоров'я нації». Мерія розуміє важливість питання і у нас налагоджений конструктивний діалог в усіх напрямках».

«Ми збудували інноваційну систему, яка дозволяє швидко і ефективно виявляти ВІЛ-інфекції. По всій Україні простежується така тенденція, що близько половини пацієнтів з ВІЛ-інфекцією не знають про свій статус. Адже це повинно бути якомога раніше виявлено, протестовано, щоб почати курс лікування. За підтримки керівництва міста в Кривому Розі ми максимально наближаємо всі ці медичні послуги до пацієнтів через «первинку» - амбулаторії практики сімейної медицини. Система побудована, і я впевнена, вона буде успішно працювати», - зазначила координатор проекту.

У спеціально обладнаних кабінетах інтегрованої терапії пацієнт зможе проходити замісну терапію, отримувати антиретровірусні препарати.

Лариса Гетьман, заступник генерального директора «Центру громадського здоров'я» Міністерства охорони здоров'я України сказала: «Досвід Кривого Рогу в побудові системи роботи з такими особливими пацієнтами буде взятий за основу при розробці державної програми з інтегрування ВІЛ-послуг в мережу первинної медицини».

Довідково:

За два роки роботи проекту в Кривому Розі пройшли навчання більше 200 медичних працівників первинної медицини. До кінця 2017 року підготовлено ще 125 лікарів. Також, буде відкрито ще два кабінети інтегрованого лікування - на базі амбулаторії № 2 у Металургійному районі (вулиця Тбіліська, 14) і амбулаторії № 4 у Довгинцівському районі (вулиця Степана Тельги, 71 б).

 


 

20 листопада 2017

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради