Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Роботодавці можуть приймати працівників за наявності часткової професійної кваліфікації

Створено: 2023-10-20 12:08:44Оновлено: 2023-10-20 12:10:36

На початку широкомасштабної військової агресії росії проти нашої держави, Верховна Рада України прийняла Закон України від 01 квітня 2022 року №2179-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» (далі — Закон №2179), який створив можливості для кожного українця підтвердити кваліфікацію, отриману за межами системи формальної освіти, та працевлаштуватися на більшу кількість вакансій, затребуваних в період війни в тій чи іншій галузі.

За поданням Національного агентства кваліфікацій Урядом затверджено перелік робіт, які не потребують наявності в людини професійної або часткової професійної кваліфікації.

Завдяки Закону №2179, професійні стандарти розробляються та затверджуються розробником, яким може виступити, зокрема, роботодавець. Це законодавче нововведення є важливим, адже саме бізнес знає, якими вміннями, знаннями та компетенціями має володіти працівник. До того ж, професійні стандарти відтепер прив’язані до тарифної системи оплати праці, що матиме позитивний вплив на розмір заробітної плати. Ведення Реєстру видів занять (професій) та кваліфікацій відбувається за сучасною європейською моделлю соціального партнерства.

З початку дії нового Закону №2179, зокрема:

  • створено додаткові кваліфікаційні центри, в яких людина може підтвердити свою професійну кваліфікацію, здобуту шляхом неформальної чи інформальної освіти;
  • з’явилася можливість присвоювати низку нових повних та часткових кваліфікацій.

 

Контакти інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради:

тел: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24

 

Департамент соціальної політики

 

20 жовтня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради