Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Відбулася прес-конференція із заступником міського голови Андрієм Гальченком, на якій обговорювалися питання про стан земельних відносин у Кривому Розі

Створено: 2010-10-20 06:35:58Оновлено:

19 жовтня 2010 року у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція із заступником міського голови Андрієм Гальченком, на якій обговорювалися питання про стан земельних відносин у Кривому Розі. Як повідомив А.Гальченко, важливою подією у сфері земельних питань, що відбувалася в поточному році, є прийняття міською радою рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу», згідно з якою базова вартість земель міста складає 240, 05 грн/м.кв. На теперішній час триває робота з адаптації нової грошової оцінки в земельні відносини між міською радою та суб’єктами господарювання, яка полягає в коригуванні діючих договорів оренди та податкових зобов’язань землекористувачів у зв’язку зі зміною нормативної вартості земельних ділянок, що знаходяться в користуванні.

Станом на 11.10.2010 рік за отриманням довідки про нову грошову оцінку земельних ділянок до міського управління Держкомзему звернулося 2267 землекористувачів, що складає біля 80% від їх загальної кількості станом на початок року. Ці звернення тривають і основним завданням у цьому напрямку є 100% виготовлення довідок до кінця року.

Впровадження нової грошової оцінки земель дозволило вже станом на 01.10.2010 року забезпечити надходження до міського бюджету від плати за землю в обсязі 183, 4 млн.грн., що на 33,5 млн.грн., більше ніж за аналогічний період минулого року.

Окремим напрямком роботи є продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомості. Статтею 128 Земельного кодексу України визначено порядок продажу громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної та комунальної власності несільськогосподарського призначення шляхом викупу таких ділянок у разі наявності об’єктів нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок.

У зв’язку із внесенням змін у 2008 році, затверджено положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності для оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення та її склад.

Фінансування робіт із проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, який не може бути більшим, ніж 20% від нормативної грошової оцінки відповідної земельної ділянки. Після проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки міська рада приймає рішення про її продаж, яке є підставою для укладання договору купівлі-продажу цієї земельної ділянки.

Протягом 2010 року міською радою ухвалено 11 рішень з них: 7 – щодо надання згоди на продаж земельних ділянок та проведення їх експертної грошової оцінки; 4 – щодо продажу земельних ділянок.

Щодо продажу вільних земельних ділянок, або права на них (оренда), то в цьому напрямку відбулися певні позитивні зміни. У вересні місяці набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 805 від 02.09.2010 року «Про затвердження Порядку продажу у 2010 році земельних ділянок несільськогосподарського призначення на земельних торгах», якою затверджений Порядок продажу таких ділянок. Поки що дія постанови обмежена поточним роком. З метою виконання вказаної постанови, міським управлінням Держкомземом України та управлінням земельних ресурсів виконкомом міськради готується на розгляд чергової сесії міської ради проект рішення щодо створення міської Комісії з добору вільних земельних ділянок та порядок її роботи.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради