Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза»(«Центр Дії») роз’яснює: про надання права на шлюб неповнолітній особі

Створено: 2024-09-20 12:16:54Оновлено: 2024-09-20 12:17:53

Кохання – це почуття, якому невідомі перепони, пов’язані з різними життєвими обставинами, зокрема простором, часом та віком. Трапляється, що перше кохання спонукає до офіційного засвідчення стосунків. За загальним правилом українське законодавство не передбачає державної реєстрації шлюбу до настання повноліття. Що робити, коли все ж таки необхідно одружитися у 16 років.

Сімейний Кодекс України надає змогу неповнолітній особі, яка досягла 16 років, зареєструвати шлюб, за умови надання судом такій особі права на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Рішення суду в таких випадках є єдиною законною підставою такого шлюбу.

Заява до суду подається самостійно особою, яка досягла 16-річного віку. Для того щоб дійти висновку про те, що ранній шлюб відповідатиме інтересам дитини, суд має отримати відповідні докази. Найчастіше такими доказами виступають: фактичне створення сім’ї, народження в такій сім’ї дитини, вагітність неповнолітньої жінки.

Неповнолітня особа, відносно якої судом прийняте рішення про зниження шлюбного віку, має право не скористатись наданим їй правом та у будь-який момент до реєстрації шлюбу відмовитись від його реєстрації. Слід звернути увагу на те, що судом надається право неповнолітній особі на укладення шлюбу з конкретною особою, дані про яку чітко зазначаються в судовому рішенні. Одержавши право на шлюб з однією особою, не можна реєструвати шлюб з іншою. Якщо виникне таке бажання, доведеться знову звернутися до суду. Якщо обидві особи, які мають намір укласти шлюб є неповнолітніми, то кожному з них необхідно подати до суду окрему заяву про надання права на шлюб.

! Отримати консультацію у сфері державної реєстрації актів цивільного стану можливо у головному офісі Центру «Віза» (пл.Молодіжна,1), у відділі державної реєстрації актів цивільного стану департаменту адміністративних послуг виконкому Криворізької міської ради.

Нагадуємо, що у Центрі адміністративних послуг «Віза» мешканцям міста надаються найзатребуваніші послуги у сфері державної реєстрації  актів цивільного стану, зокрема з державної реєстрації шлюбу.

Центр «Віза» («Центр «Дії») завжди чекає закоханих наречених!

Ми працюємо для Вас!

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
 
 [email protected]

 

20 вересня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради