Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Всеукраїнський фестиваль «Червона калина» в Кривому Розі зібрав рекордну кількість учасників з усієї України

Створено: 2018-06-20 15:37:03Оновлено: 2018-06-20 15:38:36

Майже тисяча хорових колективів, фольк-груп, солістів, вокалістів з 18 областей України взяли участь у VIII Всеукраїнському фестивалі народної творчості «Червона калина». У Кривому Розі яскраве, незабутнє свято української пісні проходить вчетверте.

Журі фестивалю очолював Заслужений працівник культури України, професор Київського національного університету культури і мистецтв Петро Андрійчук  наголосив: «Кривий Ріг - унікальне місто. З радістю і приємним очікуванням нових відкриттів, знайомств, приїжджаю до вас. Прекрасні люди, гарне місто! Організація свята - на найвищому рівні. Три дні пролетіли, як одна мить. І все завдяки чудовій підготовці і комфортним сценічним умовам».

Відкриття «Червоної калини» відбулося на Арт-майдані, а відбіркові виступи проходили в Криворізькому академічному театрі ім. Т. Шевченка. Член журі, Народна артистка України Оксана Пекун сказала: «Колективи та виконавці прагнуть приїхати до Кривого Рогу, щоб продемонструвати свій талант і творчість. Люди шукають нову пісню, ставлять її на сцені, шиють костюми, створюють ціле театралізоване дійство. Для них приїзд до Кривого Рогу - свято, а в творчому житті міста - це велика подія! За роки дружби з вашим містом можу з упевненістю сказати - тут живуть найталановитіші люди України!».

Переможцем VIII Всеукраїнського фестивалю народної творчості «Червона калина» став народний колектив з Волновахи Донецької області «Заграяночка». Журі були єдині в своєму виборі. «Як ніколи ми були одностайні: Гран-Прі отримав колектив «Заграяночка». Він на високому рівні досліджує і відроджує історичний фольклор. Це - істинно українська академія культури », - сказав Петро Андрійчук.

В цілому, нагороди і дипломи були вручені в п'яти номінаціях (інструментальна музика, вокалісти, солісти, народні, хорові колективи) в різних вікових категоріях від п'яти до сімдесяти років.

Від імені міського голови Юрія Вілкула цінителів  народної творчості привітала заступник міського голови Валентина Берлін.

«Від щирого серця, з великою любов'ю і повагою хочу передати вітання від мера Юрія Вілкула. Пісня - це те, що по-справжньому об'єднує людей. Це - душа народу. І Кривий Ріг - частина пісенної української душі. З кожним роком географія областей стає більшою, кожен фестиваль - нове відкриття. Кривий Ріг дбайливо зберігає народні традиції, і ми робимо все для того, щоб народна культура, пісня звучали в нашому місті на найвищому рівні »- сказала В. Берлін.

Нагадаємо, що  Петриківський розпис і козацькі пісні Дніпропетровщини були включені до списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Символом козацьких пісень став козак Мамай, пам'ятник якому було відкрито саме в Кривому Розі.

Довідково:

У Кривому Розі щорічно проводиться два всеукраїнських фестивалі («Джаз на Поштовій», «Червона калина»), Міжнародний фестиваль козацької пісні, два обласних і 30 міських творчих фестивалів і конкурсів.

 

 


 

20 червня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради