Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

З 1 січня 2015 року загальноосвітні школи, інтернати та шкільні частини навчально-виховних комплексів перейшли на державне фінансування

Створено: 2015-01-20 08:56:20Оновлено: 2015-01-20 08:59:13

Наталія Касимова про державне фінансування загальноосвітніх закладів Кривого Рогу: «Дуже важко розмовляти з далеким Києвом на цю тему. Чиновники не бачать наших шкіл, не розуміють наших потреб. Там просто проводяться холодні арифметичні розрахунки»

 З 1 січня 2015 року загальноосвітні школи, інтернати та шкільні частини навчально-виховних комплексів перейшли на державне фінансування. Не зважаючи на те, що міське управління освіти і науки своєчасно надало всі розрахунки на необхідну кількість фінансового ресурсу на утримання галузі протягом нового бюджетного року, на сьогодні доведена із державного бюджету субвенція менше на 90 млн. грн.

«Це колосальна цифра нехватки для наших шкіл. І на сьогодні дуже гостро стоїть проблема оптимізації наших навчальних закладів, - говорить начальник міського управління освіти і науки Наталія Касимова , - при цьому, разом із такими діями відмінено мораторій на ліквідацію навчальних закладів. Тобто, єдиним шляхом для нас залишається закрити більшу частину шкіл нашого міста. Що само по собі є неприпустимим».

 Причини такої ситуації - у недосконалості законодавства. Справа в тому, що за статистикою навчальні заклади проходять з тією проектною потужністю, яка була закладена задовго до незалежної України, ще в радянські часи, коли, власне, і будувалися заклади. А тому ті арифметичні розрахунки, які проводяться на теперішній час у даному випадку є некоректними. «В радянський період діяли абсолютно інші санітарно – гігієнічні норми, школи працювали у 2 зміни. На сьогодні, 2 зміна категорично забороняється. А тому зараз в одну зміну школа, яка в далекі роки була розрахована на 1200 чоловік, може зараз вміщувати ледь-ледь 800 школярів. І при цьому її наповненість - 100%, - пояснює Наталія Касимова, - на жаль, законодавча база для перегляду проектної потужності та внесення в статистику оновлених даних, на разі, відсутня. Тому дуже важко розмовляти з далеким Києвом на цю тему. Чиновники не бачать наших шкіл, не розуміють наших потреб. Там просто проводять холодні арифметичні розрахунки».

За цими підрахунками виходить, що школи Кривого Рогу наповнені на 60%. «Звичайно, не можна виключати ті одиничні випадки, коли деякі школи не виправдовують своє існування. Коли загальна кількість учнів в них не перевищує і 100 чоловік, у класах – по 7- 8 школярів. Такі випадки ми будемо розглядати індивідуально. Будемо змушені йти таким шляхом,- відзначає Наталія Касимова,- але зараз керівництво міста, управління освіти і науки, районні відділи освіти вирішують питання, як зберегти існуючу мережу загальноосвітніх закладів, необхідну нашому місту. І, можливо, десь ми переглянемо фінансове споживання. Не зважаючи на те, що у профільному міністерстві заявили, що всі надбавки зберігаються, але на сьогодні, щоб увійти в той фінансовий ресурс, який нам доведений, ми все 100% зберегти не зможемо».

 На сьогодні у системі середньої освіти склалася безпрецедентна ситуація. «Маємо першу проблему. За колективною угодою з педагогічними працівниками загальноосвітніх закладів 20 число кожного місяця - день виплати авансу. Але ми не можемо його виплатити 20 січня тому що субвенція з державного бюджету, її перший транш, до цих пір так і не надійшов. Ми очікуємо кошти з дня на день. Але коли вони прийдуть то на підготовку відповідних документів на фінансування потрібно декілька днів. А тому, вже зараз ми констатуємо запізнення виплати авансу педагогам за січень. На жаль, передбачити дату його виплати на сьогоднішній день я не можу»,- зазначила Наталія Касимова.

 (056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net


 

 

20 січня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради