Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Ю.Вілкул: «Я переконаний, що Уряд, Адміністрація Президента, Верховна Рада повинні почути голос Асоціації міст України, котрий має підкріпити рішення Уряду, відкрити нові можливості та перспективи розвитку місцевого самоврядування»

Створено: 2014-09-19 20:20:08Оновлено: 2014-09-22 12:30:34

Юрій Вілкул на відкритті 10 ювілейного муніципального форуму в Одесі: «Я переконаний, що Уряд, Адміністрація Президента, Верховна Рада повинні почути голос Асоціації міст України, котрий  має підкріпити рішення Уряду, відкрити нові можливості та перспективи розвитку місцевого самоврядування»

Не зважаючи на різницю у географічному розташуванні українських міст,  кількості їх населення та інших характерних особливостях, проблеми і турботи у  міських голів спільні, тож, і вирішувати їх потрібно разом. Висловити свою позицію,  почути думки колег керівники міст мають можливість під час традиційних днів Діалогу, які проводить  Асоціація міст України.

Ювілейний 10-й муніципальний форум, який проходив 18 та 19 вересня у Південній Пальмірі - місті Одеса, зібрав 225  міських, селищних та сільських голів  з усіх регіонів нашої держави. На запрошення Президента Асоціації міст України Юрія Вілкула до участі у форумі залучилися представники центральних органів влади Кабінету Міністрів,профільних міністерств та відомств, народні депутати.  Представники органів місцевого самоврядування хотіли почути конкретні відповіді на конкретні запитання від державних посадовців. Напередодні відбулося засідання правління Асоціації, на якому мери узагальнили та визначили актуальні теми для обговорення. Міські голови були єдині у своїй позиції щодо пріоритетності питань черги денної. Це три ключові блоки: бюджетне забезпечення територіальних громад у завершальний період 2014 року та пропозиції АМУ і Уряду на 2015 рік; енергозабезпечення та проходження опалювального сезону; життя міст в умовах кризової ситуації, що  склалася на Сході країни. Це і  були центральні теми обговорення у день Реформ, таку символічну назву мав перший день форуму. 

У своєму виступі Президент Асоціації міст України Юрій Вілкул зупинився  на хвилюючих для  кожного мера нагальних проблемах місцевого самоврядування.

«Розмови про державну і бюджетну реформу, напрямки збільшення власних ресурсів місцевого самоврядування, повного забезпечення делегованих державою повноважень, удосконалення казначейського обслуговування, спрощення процедур місцевих та покращення процедури бюджетного забезпечення тривають не один рік, - зазначив Юрій Вілкул,- для розуміння: рівень бюджетного забезпечення на виконання  власних повноважень на одного жителя в Україні становить 28 євро. Він найменший серед країн-сусідів. Наприклад, у Литві – 231євро, 305 євро - у Польщі. По делегованих  повноваженнях заборгованість вже за 3 квартал поточного року складає, за нашими підрахунками, не менше 9,9 млрд. грн. Грошей не вистачає, передусім, на виплати заробітної плати бюджетникам, на оплату комунальних послуг у наших бюджетних установах. Крім того, істотно зросли тарифи та ціни на послуги, а заборгованість державної компенсації й різниці в тарифах вже сягнула близько 10 млрд. грн. Щороку ми частково все це компенсували за рахунок власних доходів, але вже і власні доходи не у всіх залишилися. Через відсутність нашої ресурсної бази та кризи в деяких секторах економіки наші можливості обмежені». 

Не зникла, а в деяких регіонах навіть загострилася, проблема казначейського обслуговування міських бюджетів. На 1 серпня поточного року загальний обсяг кредиторської заборгованості по містам України, за розрахунками фахівців АМУ,  перевищив 9млрд.грн.

«А тому вже найближчим часом разом з Урядом ми маємо вирішувати ці питання. Я вдячний Віце-прем’єр Міністру України Володимиру Гройсману за особисту увагу до кожного питання. Він особисто володіє інформацією по кожному із них, допомагає у їх вирішенні, - підкреслив Юрій Вілкул,- я переконаний, що Уряд, Адміністрація Президента, Верховна Рада повинні почути і голос Асоціації міст України, котрий  має  підкріпити  рішення  Уряду, відкрити нові можливості та перспективи  розвитку місцевого самоврядування».

Питання, що хвилює всіх без винятку міських голів - децентралізація влади, реформування бюджетного, податкового кодексів. «Асоціація має конкретні напрацювання по кожному із зазначених  напрямків. Ці питання розглядаються на  кожній нашій зустрічі. Зокрема, 25 червня, на дні  Діалогу у Києві  про  децентралізацію влади, реформу місцевого самоврядування  говорив Президент Петро Порошенко. Ми все підтримуємо, але як ми вам маємо допомогти, що зробити, щоб пришвидшити  дію цих вкрай важливих рішень, - з таким запитанням звернувся до Володимира Гройсмана   Президент АМУ.

На це  Віце–прем’єр Міністр  відповів: «Я можу точно сказати - Президент  повністю підтримує ці зміни. Підкреслю, що у нас немає часу на косметичні перетворення. 2014 рік має стати роком докорінних змін у місцевому самоврядуванні. До кінця року ми плануємо втілити у життя низку проектів. І на цьому етапі мені потрібна  ваша підтримка!»

По кожному із розглянутих питань учасники муніципального форуму ухвалили    низку рішень, що лягли в основу звернення Асоціації міст України до Президента,  Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.   


Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому    
                                                               (056)440-04-32, mediakrivbass
@ukr.net                                                                  

19 вересня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради