Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Чи може представник, а не я особисто, оформити мені закордонний паспорт? Відповідає Центр «Віза» («Центр Дії»)

Створено: 2024-06-19 11:08:49Оновлено: 2024-06-19 11:11:51

Криворіжці та гості міста щоденно користуються  паспортними послугами Центру «Віза» («Центр Дії»), зокрема послугою оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Так, у відвідувачів часто виникає питання: «А чи може представник, а не я особисто оформити закордонний паспорт?»

Відповідаємо, ні не може.

Діючим законодавством чітко передбачено, що оформлення паспорта   громадянина України для виїзду за кордон здійснюється:

  • особі, яка досягла 16-річного віку, - на підставі заяви-анкети, поданої нею ОСОБИСТО;
  • особі, яка не досягла 16-річного віку, - на підставі заяви-анкети ОДНОГО З БАТЬКІВ  або  (усиновлювачів), опікунів, піклувальників (тобто законних представників).

Цивільним кодексом України передбачено представництво за законом - тобто батьки (усиновлювачі) / опікуни  є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

В свою чергу Сімейний  кодекс України передбачає, що  сімейні права є такими, що тісно пов’язані з собою, а тому не можуть бути передані іншій особі, тобто батьки не можуть передоручити права своїх малолітніх та неповнолітніх дітей іншій третій особі.

Не варто забувати про головний момент, що під час  оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон,  починаючи з 12 річного віку до заяви – анкети вносяться відомості про отримання відцифрованих відбитків пальців рук, тому присутність дитини, яка досягла 12 – років – ОБОВ’ЯЗКОВА.

Також нагадуємо, що для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон,  замовники паспортних послуг мають можливість звернутися до будь-якого паспортного офісу   Центру «Віза» («Центр Дії») незалежно від місця проживання. 

Оформити сучасний паспорт – легко!

Запрошуємо Вас переконатись у цьому.

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
e-mail: 
[email protected],

                                                                                                                                    http://viza.kr.gov.ua/

 

19 червня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради