Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю. Вілкул: У нашому спільному випробуванні маємо допомогти кожному, хто постраждав від війни – Кривий Ріг вже надав прихисток для понад 55 тисяч переселенців

Створено: 2022-05-19 10:20:28Оновлено: 2022-05-19 10:22:17

Місто всебічно підтримує людей, котрі через війну вимушено покинули свої домівки й наразі проживають у Кривому  Розі – від допомоги з організації  місць для перебування, їх облаштування до забезпечення всім необхідним. В.о міського голови, заступник голови Ради оборони Кривого Рогу Юрій Вілкул провів робочу нараду щодо умов розміщення внутрішньо переміщених осіб й побував, зокрема, в одному з готельних закладів міста.

В Кривому Розі ще з 2014 року діє одна з найкращих моделей соціального супроводу переселенців, а з початку масштабної агресії росії ця робота під керівництвом Військової адміністрації міста була значно посилена. До постійно діючого міського пункту прийому людей додали ще один, аби розділити потоки людей й прискорити надання їм допомоги.

В пунктах організовано цілодобовий прийом громадян, працюють фахівці міської та районної влади, які здійснюють облік та розселення прибуваючих громадян. Необхідну допомогу надають медичні працівники та психологи, а малюки мають змогу погратися іграшками в кімнаті матері та дитини. Для всіх, хто потребує розселення, надаються місця в гуртожитках, закладах освіти, готелях, терцентрах, будинках милосердя тощо.

«За одну лише ніч приймаємо та розселяємо від 500 до 1000 людей. У нашому спільному випробуванні маємо допомогти кожному, хто постраждав від війни. Ми мобілізувалися й всі разом робимо все можливе, аби люди, які прибувають до міста й стають для нас «новими криворіжцями» відчули себе захищеними, отримали необхідну підтримку. Допомагаємо не лише у плані організації побуту, а й у наданні медичної та психологічної допомоги, оформлені необхідних документів, довідок, вирішенні різних життєвих питань. Для цього відповідальні служби працюють у цілодобовому режимі», - сказав Ю. Вілкул.

За час військової агресії місто прийняло понад 55 тисяч переселенців. Через органи соціального захисту на сьогодні у нас офіційно обліковано вже більше 41 тисячі внутрішньо переміщених осіб, понад 17 тисяч з яких з Херсонської області, майже 11 тисяч з Донецької, 3 тисячі з Луганської та понад 2 тисячі з Миколаївської областей. 

Як приклад, лише один готельний заклад Кривого Рогу, де провів нараду Ю.Вілкул, з початку війни прийняв понад 600 переселенців з Миколаївської, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Переселенці з Луганщини від щирого серця подякували міському голові та громаді Кривого Рогу за прихисток і допомогу. «Тут ми дійсно отримали другу домівку, всі наші питання нам допомагають вирішувати, консультують, підтримують. З нашими дітками проводять зайняття вихователі дитсадочка, а  аніматори організовують їх дозвілля»,- сказала Світлана.

Аби підтримати родини переселенців  з дітьми, за допомогою персоналу найближчого дитячого садочку кожного дня для дошкільнят проводяться заняття, за потребою консультують логопед та дефектолог. Організовано й дистанційне навчання дітей шкільного віку. Творчі колективи міста, зокрема академічний театр Академія руху, колективи аніматорів безкоштовно організовують мистецькі заходи.

«Вкотре переконався, що дійсно для криворіжців – чужої біди не буває. Я вдячний всім, як й колективу закладу, в якому ми  перебували, за те, що допомагаєте переселенцям та ЗСУ й своєю працею, небайдужістю наближаєте Перемогу!», - наголосив в.о. міського голови Юрій Вілкул.

Міська влада забезпечила охорону закладів, де перебувають переселенці – гуртожитків, шкіл та садочків, працівники медичних установ здійснюють огляд та надають допомогу. З дітьми працюють соціальні робітники, психологи, криворізькі школи проводять онлайн-уроки для продовження навчання тих, хто вимушено припинив навчання у своїх школах. З 26 квітня 2022 року рішенням міської влади переселенці, які знаходяться в Кривому Розі, можуть користуватися міським комунальним транспортом безкоштовно.

 

19 травня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради