Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ДАЙДЖЕСТ ДІДЖИТАЛ-МЕСЕДЖІВ У НАГОДІ КРИВОРІЖЦЯМ

Створено: 2021-02-19 16:41:18Оновлено: 2021-02-19 16:43:41

Минулого року ВАША DIGITAL «ВІЗА» запровадила гарну традицію щоп’ятниці знайомити Вас з діджитал-цікавинками тижня і сьогодні не будемо її порушувати.

 Цього тижня в нашій державі було зроблено черговий крок на шляху становлення України як «цифрової держави» - Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху», одним із положень якого регламентується право українців використовувати цифрові водійські посвідченням, техпаспорт на авто та страховий поліс, які є в мобільному застосунку Дія, на рівні з паперовими документами. Відтепер те, що водій може показати е-посвідчення водія, е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та е-договір обов’язкового страхування (автоцивілку) поліцейському для посвідчення своєї особи та права на керування автівкою врегульовано Законом України, а не Постановою Кабміну, як це було раніше. Закон набуде чинності одразу після його опублікування. Також, що стосується теми водійського посвідчення, то на засіданні Уряду було ухвалено Постанову, що вносить зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортним засобом та надає можливість обміняти або замовити посвідчення водія в мобільному застосунку та на порталі Дія. Для цього потрібно буде заповнити в Дії необхідні поля, вказати про наявність медичної довідки, дійсної на дату подання заяви та подати заявку, а потім отримати вже готове посвідчення у найближчому сервісному центрі МВС України. Тож, з нетерпінням чекаємо нових можливостей Дії, а поки активно переходимо від паперових документів до електронних, адже це зручно.

Вже майже рік весь світ вчиться жити в умовах пандеміїї та це дало змогу багато чого переосмислити та зрозуміти, що процес цифрової трансформації стрімко увірвався в наше життя і активно намагається його полегшити. Цього тижня Мінцифра провела маштабну презентацію планів цифрової трансформації на наступні три роки у сферах освіти, охорони здоров’я, юстиції, економіки та торгівлі, енергетики, інфраструктури та інших та представила 94 проєкти, які планує реалізувати за цей час та які допоможуть Україні увійти до ТОП-20 цифрових держав світу. Стратегія відображає діяльність Кабміну та містить чіткі плани цифровізації — перехід на сучасні, прозорі та автоматизовані правила. Серед презентованих проєктів:

-          е-Нотаріат, який автоматизує нотаріальні дії шляхом створення системи, що включатиме електронне робоче місце нотаріуса;

-          е-Майно, що дозволить сплачувати адміністративний збір у Дії, реєструвати права на нерухоме майно онлайн;

-          е-Кабінет пацієнта, у якому можна буде укладати декларації з лікарями онлайн;

-          е-Лікарняний, який дозволить отримувати медичний висновок про непрацездатність онлайн;

-          е-Школа, в рамках якої запускається Всеукраїнська Школа Онлайн, де будуть доступні дистанційні курси для учнів 5-11 класів. А вчителі в електронних кабінетах зможуть створювати власні курси. Крім того, школярі матимуть вільний доступ до електронних підручників. А проєкт е-Діловодство запровадить класний журнал та щоденник в електронному вигляді;

-          е-Соціальний захист, в рамках якого вперше буде створено електронну інформаційну систему соціальної сфери та єдиний соціальний реєстр;

-          е-Демократія, який впровадить можливість проведення електронних виборів та референдумів, а також такі інструменти, як електронні петиції, опитування тощо.

 Також було перзентовано публічний портал, де описані усі проєкти цифрової трансформації та кожен бажаючий може переглянути основну інформацію про проєкти, а в недалекому майбутньому ще й дізнатися про конкретні прізвища відповідальних за реалізацію проєктів і рейтинг ефективності.

 Естонія, як країна з передовим досвідом у сфері цифрової трансформації, активно допомагає Україні. В рамках цієї допомоги та завдяки співробітництву з естонською «Академією електронного управління» (EGA) цього тижня було оголошено багато тендерів. Так, серед них:

-          Тендер на розробку інструментів взаємодії на основі «Трембіти», який має на меті забезпечення можливості реалізації інформаційної взаємодії платформи реєстрів з інформаційними системами та реєстрами інших державних органів, а також налагодження процесу міжвідомчої електронної взаємодії через “Трембіту”. Більш детально про технічні вимоги та умови участі можна дізнатися на порталі публічних закупівель Естонії за посиланням https://cutt.ly/Glwoaob. Там же до 22 лютого можна подати заявку на участь.

-          Тендер на розробку інструменту для візуалізації інформації щодо широкосмугового доступу до Інтернету в Україні, який має створити сервіс, що відображатиме стан поточного покриття, а також відповідні характеристики доступу: технологію, швидкість, провайдерів тощо. Частинами системи будуть: геопортал, базова карта, база географічних даних та вебсервер. Детальніше дізнатися про технічні вимоги та умови участі, а також подати заявку на участь можна за посиланням https://cutt.ly/VlwsHo9. Заявки прийматимуться до 03 березня.

-          Тендер на розробку програмних модулів для системи ідентифікації на основі Дія ID, що має на меті створити програмне забезпечення для можливості віддаленої ідентифікації замовника під час формування та видачі електронного підпису на основі Дія ID. Детальну інформацію щодо технічних вимог та умови участі можна знайти за посиланням https://cutt.ly/VlwgEEa. Заявку на участь можна подати до 23 лютого.

Тож, якщо Ви маєте бажання та можливості, долучайтесь до процесу діджиталізації нашої країни, адже за цим майбутнє!

 

Користуйтеся сучасними сервісами нового покоління

та чекайте на наступні дайджести від ВАШОЇ DIGITAL «ВІЗИ»

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail:
[email protected],

http://viza.kr.gov.ua/

19 лютого 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради