Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Криворіжці виступили за збереження культурної спадщини міста

Створено: 2015-02-19 14:02:54Оновлено: 2017-06-26 09:13:28

Пам’ятки історії та  мистецтва в жодному разі не мають ставати  заручниками ідеологічних протистоянь - таку спільну  думку висловили   представники ветеранського активу міста,  краєзнавці та  діячі культури   на  лютневому засіданні виконкому  міськради. Зважаючи на актуальність та гостроту проблематики, питання  збереження  об’єктів культурної  спадщини на території  Кривого Рогу у черзі денні було основним.

«Лише  у 2014 році  були неодноразово  скоєні акти вандалізму: зруйновано 9  пам’ятників Леніну, 5 із яких  перебувають на Державному реєстрі, вандали понівечили  пам’ятник воїнам спецзагону, які врятували  дамбу Криворізької електростанції від вибуху, зловмисники  зняли металеву огорожу на братській  могилі радянських воїнів, неодноразово було пошкоджено «Пам’ятник шахтарям», що в Інгулецькому  районі, декілька разів обливали фарбою пам’ятник Т.Г.Шевченку на проспекті  Перемоги в Інгулецькому районі, розбито меморіальну дошку на пам’ятному  знаку на честь підпільної молодіжної групи «Червоногвардієць», - поінформувала учасників засідання   начальник  управління культури Наталія Стрига.

На початку лютого місто  сколихнула  чергова   хвиля  вандалізму: за одну ніч  невідомі зруйнували 3 пам’ятники у Саксаганському районі, з них 2 - пам’ятник Артему та   Ф.Дзержинському  належать до пам’яток історії. Монументи  авторськими роботами  відомого криворізького скульптора  Олександра Васякіна.

На  неодноразові звернення  виконкому міськради, управлінь культури і туризму, благоустрою та житлової політики, виконкомів районних у місті рад  до правоохоронних органів надійшла відповідь  про неможливість  встановлення осіб, що скоїли правопорушення та про закриття кримінального провадження у зв’язку із встановленням відсутності події кримінального правопорушення.

«Ми вкрай обурені тими явищами, що відбуваються у нашому місті останнім часом. Ми негативно сприймаємо  позицію деяких  радикально налаштованих людей, які роблять неподобство. Кожний  зруйнований пам’ятник – це не просто споруда, то пам'ять  про полеглих», -  підкреслив голова міської  організації ветеранів Микола Дабіжа.

На засіданні прийняті низка рішень, які покликані посилити контроль за утриманням та збереженням пам’ятників, пам’яток архітектури та містобудування, постійно здійснювати відповідний моніторинг із залученням провідних фахівців пам’яткоохоронної сфери, представників громадськості.      

«Я вдячний, що  участь у засіданні  взяли  керівники промислових підприємств,  які переймаються цією проблемою,  громадські організації, також вдячний нашим ветеранам за мудру, принципову позицію та небайдужість до цього питання. Переконаний, разом ми  зможемо зробити все  можливе для збереження культурної спадщини», - наголосив міський  голова Юрій Вілкул.

Довідково:

У Кривому Розі  сформований  єдиний реєстр об’єктів культурної спадщин.  Він налічує 180 меморіальних  та вказівних дощок, 152 пам’ятника та  пам’ятних знака, 88 з них є пам’ятками історії та монументального мистецтва місцевого значення, перебувають під охороною держави, занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

З міського бюджету у 2014 році виділено кошти у сумі 81 276,77грн. за рахунок яких проведено  поточні ремонтні роботи 15 пам’ятників, у тому числі 9 пам’яток, занесених до Державного реєстру.  У 2015 році у міському бюджеті передбачено кошти в сумі 109 тис.грн.

Знаковою подією 2013 року стала реставрація пам’ятки історії та монументального мистецтва місцевого значення «Стела «Героїв» у рамках реконструкції скверу біля монументу «Перемога» (на суму 805 тис. 557 грн.)  

На проведення пошукових досліджень ТОВ «Спеціалізована установа «Військові меморіали» в районі вул. Неруди у Центрально-Міському районі та поховання  вилучених останків 173 радянських воїнів до братської могили радянських воїнів (охоронний №1654) на Криворізькому кладовищі було використано 98,9 тис.грн.

У рамках програми соціального партнерства ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» проведено  ремонтні роботи на братській  могилі  радянських воїнів (охоронний  № 1679)  у парку 50-річчя Радянської України на суму 904 635,10 грн.

Для проведення ремонтних реставраційних робіт на пам’ятках залучаються також доброчинні  кошти.

Розпочато ремонтні роботи на пам’ятці історії місцевого значення «Братська могила радянських воїнів» на вул. Іскрівській (охоронний  №1676).

В 2014 році підприємством ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з нагоди 80-ти річчя комбінату було здійснено реконструкцію площі біля пам’ятника Я. І. Вєсніку, ремонтні роботи  пам’ятника робітникам і службовцям комбінату “Криворіжсталь”, полеглим на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр. (охоронний  №6309).

(056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net    


 

19 лютого 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради