Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Додаткова відпустка учасникам бойових дій

Створено: 2023-12-18 14:57:21Оновлено: 2023-12-18 14:58:23

Статтею 77-2 КЗпП України, статтею 16-2 Закону України «Про відпустки» учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Пунктом 1 частини 1 статті 4 Закону України «Про відпустки» визначено види відпусток: щорічна основна відпустка, додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці, інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустки», у разі звільнення працівника, йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Тобто, додаткова відпустка учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни не належить до категорії щорічних відпусток, а отже, на неї не поширюються норми, передбачені для щорічних відпусток.

Таким чином, додаткова відпустка учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни надається у календарному році, а не за робочий рік, тобто незалежно від стажу роботи. Законодавець непередбачив, у разі невикористання зазначеної додаткової відпустки, її перенесення на наступний календарний рік, продовження у разі хвороби працівника та поділ на частини.

Статус учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, працівник повинен підтвердити відповідним посвідченням інваліда війни або учасника бойових дій.

 

Контакти інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради:

тел: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24

18 грудня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради