Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Кривий Ріг першим із міст Дніпропетровщини з 21 жовтня розпочинає новий опалювальний сезон 2024-2025 років

Створено: 2024-10-18 16:22:42Оновлено: 2024-10-18 16:24:19

За діючими в Україні нормами опалювальний сезон у містах має розпочатися тоді, коли  середньодобова температура протягом трьох діб не підійматиметься вище 8 градусів тепла. У  Кривому Розі вже стартують пускові роботи, аби протягом наступних двох тижнів всі теплопостачальні підприємства до суттєвого зниження температурних показників й настання морозів встигли провести необхідні регламентні заходи й налагодження системи теплопостачання до всіх споживачів.

«Ми розуміємо, що є ті споживачі, переважно побутові, котрі бажають прийняти тепло трохи пізніше, наприклад, з перших днів листопада. Але все ж таки ми вважаємо, що  вже  у найближчі дні жовтня будинки мають відкрити засуви на прийняття тепла для того, щоб котельні теплопостачальних підприємств отримали теплове навантаження, змогли запуститися й своєчасно, до початку стабільних мінусових температур здійснили наладку всієї теплової системи, аби мешканці  підчас холодів вже були з теплом. Таке рішення прийнято на засіданні міської комісії ТЕБ ЧС. Також зазначу, що всі споживачі, в тому числі й населення, будуть сплачувати виключно за те тепло, обсяги якого будуть зафіксовані приладами обліку, які встановлені на кожному багатоквартирному будинку житлового фонду міста. При цьому тарифи на тепло для населення не підвищуватимуться», - зазначив заступник міського голови Олександр Катриченко.

Через терористичні атаки на міську та енергетичну інфраструктуру, а також обмеження пов’язані з військовим станом, минулий опалювальний сезон став найскладнішим за останні роки. Передусім це стосується споживачів АТ «Криворізька теплоцентраль», підприємства, яке підпорядковане не місту, а НАК «Нафтогаз України» й фактично управляється з Києва.

Задля ефективної підготовки до нового опалювального сезону, забезпечення координації всього процесу ще в січні цього року було створено міський штаб з підготовки до осінньо-зимового періоду.

У рамках підготовки до зими  підприємствами, залученими до організації опалювального сезону, включаючи й енергетиків, транспортників, водяників, зв’язківців, проведені комплексні роботи з підготовки котелень, мереж, зміцнення критичної інфраструктури, роботи оперативних служб, забезпечення альтернативними джерелами живлення, аварійними бригадами. та посилення готовності  до можливих  блекаутів.

На сьогодні коштом міського бюджету встановлено генератори вже на 75 об’єктах теплопостачання, які забезпечують теплопостачання 1148 будинків з населенням приблизно 130 тис. мешканців та понад 120 об’єктів соціального призначення.

На об’єктах водопостачання та водовідведення встановлено 69 генераторів. На ключових насосних станціях  встановлено  генератори,  що у разі надзвичайних ситуацій надасть змогу забезпечити наявність води у центральних водопроводах у всіх районах міста. Ця модель також дозволить подати воду до об’єктів теплогенерації і, як наслідок, запустити з генераторів котельні.

В цьому році коштом міського бюджету для КПТМ «Криворіжтепломережа» та КП «Кривбасводоканал» було додатково придбано 16 та 14 генераторів різної потужності відповідно.

Для стійкої роботи при тривалій відсутності електропостачання заклади освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту забезпечені майже 500 генераторами.

В Кривому Розі 98 котелень, 76 тепло-розподільчих пунктів. Із 4 теплопостачальних підприємств, що працюють у Кривому Розі, у комунальній власності лише одне - КП «Тепломережа». Підприємство має 72 котельні, з них 65 котелень обслуговують житловий сектор, а це -  47% споживачів міста. Планові ремонти проведено на кожній котельні. На 18 котельнях встановлено додаткове обладнання для підкачування води. Повністю покладено нову трубу на 18 кілометрах теплотрас. Виконано реконструкцію 10 котлів, ще 2 резервних у роботі.

Готовність основного обладнання, насосів та електрообладнання комунального теплогенеруючого підприємства до подачі тепла – 100%.

Також, на котельнях Тепломережі встановлено 75 потужних генераторів із необхідним запасом дизельного палива. При цьому, треба розуміти, що у разі блекаутів зможуть працювати на генераторах 59 котелень. А 6 великих котелень підживлюються від високовольтних ліній 6000В. Працювати на генераторах вони не можуть, тому що не існує високовольтних генераторів.

Всі теплові котельні комунальної «Криворіжтепломережі», які можуть працювати від генераторів, забезпечені резервними джерелами живлення на 100%, є резерв палива.

Що стосується АТ «Криворізька теплоцентраль» - це друге з основних теплогенеруючих підприємств міста, то це підприємство входить до структури НАК «Нафтогаз України» й фактично управляється з Києва. Місто, згідно із законом, не може втручатися у діяльність підприємства. У структурі Теплоцентралі -  6 великих котелень, які мають подавати тепло майже 50% населення міста. При цьому з 6 великих котельнь, цього підприємства, технічно може працювати від генераторів тільки дві котельні, інші 4 підживлені від високовольтних ліній.

За інформацією керівництва підприємства, на сьогодні воно на 95% готове до опалювального сезону. При цьому магістральні та квартальні системи зараз наповнюються водою. Замінено 17 км труб.

Минулий сезон для споживачів АТ «Криворізька теплоцентраль» був надзвичайно складним, містом надавався весь можливий ресурс для посилення роботи цього підприємства (хоча робота Теплоцентралі не в зоні його відповідальності), однак ситуацію не вдалося стабілізувати. Керівництво підприємства запевняє, що зроблено чимало до початку нового опалювального сезону. Для роботи на об'єктах підприємством задіяно 25 бригад, зокрема виділених НАК «Нафтогаз» та іншими компаніями. Водночас наразі Тепломережа ще має десятки зауважень від Держенергонагляду.

Є ще дві теплопостачальні компанії - ТОВ «ДУРБ» та «Кривбастеплоенерго», які мають 8 локальних котелень та одна приватна котельня КЗРК, яка має опалювати 16 будинків. Керівництво цих компаній запевняють про 100% готовність до початку опалювального сезону. 

Для підготовки житлових будинків управителями виконано поточний ремонт 30 тис.м2 покрівель  у 444 будинках; заміну 9 тис. п.м. будинкових трубопроводів в 1382 будинках; ремонт 22 тис. п.м. міжпанельних швів на 222 будинках.

Акти готовності до опалювального сезону, які погоджені Держенергонаглядом стовідсотково отримали установи соціальної сфери, заклади охорони здоров’я, освіти та сфери культури.

Готовність житлового фонду – 98 % (тривають роботи по реалізації міської програми «Теплий дім», а саме по ремонту внутрішньобудинкових мереж централізованого опалення, близько на 100 багатоквартирних будинках, роботи планують закінчити до 01.11.2024).

Щодо житлового фонду, то  на керуючих компаніях та ОСББ лежить велика відповідальність за якість прийняття теплоносія на будинки й проведення відповідних заходів – відкрити засуви, здійснити спуск повітря з труб та інші.

Як повідомлялось раніше, згідно з рішенням  виконкому міськради, тарифи на тепло для населення (побутових споживачів), незважаючи на підвищені ціни на електрику та енергоносії, не зростатимуть й будуть застосовуватися на рівні минулого року.

При цьому, мешканці мають розуміти, що з моменту запуску котелень  до моменту, коли батареї в будинках реально прогріються, має пройти певний час. Це технічно складний процес, бо в місті маємо 631 кілометр мереж, які треба заповнити теплоносієм, для майже 5 тисяч багатоквартирних будинків.

Як наголошують тепловики, на повне заповнення системи, налагоджувальні роботи й вихід на нормативні показники необхідно  в середньому  2 тижні. Не зайвим буде й проведення для зберігання тепла у приміщеннях  елементарних енергозберігаючих заходів населенням й управляючими компаніями - перевірка та утеплення вікон, балконів, вхідних дверей, загерметизування всіх щілини  в оселях й в під’їздах, тощо.

18 жовтня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради