Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

ЯК ПОНОВИТИ ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЛІ? Центр «Віза» («Центр Дії») НАДАЄ РОЗ’ЯСНЕННЯ

Створено: 2024-06-18 16:11:08Оновлено: 2024-06-18 16:14:23

Законом України «Про оренду землі» передбачена можливість поновлення (пролонгації) договору оренди землі, а статтею 1261 Земельного кодексу України – порядок такого поновлення.

Статтею 126-1 Земельного кодексу України передбачено новий механізм поновлення договорів, який стосується договорів, укладених з 16 липня 2020 року.

Якщо договір містить умову про його автоматичне поновлення після закінчення строку, на який його укладено, цей договір поновлюється на такий самий строк і на таких самих умовах.

Але зверніть увагу, умова щодо поновлення договору не може встановлюватися в договорі оренди землі, щодо земельних ділянок державної та комунальної власності, крім випадків, якщо на таких земельних ділянках розташовані будівлі або споруди, що перебувають у власності орендаря земельної ділянки.

Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подає до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

І навпаки, поновленим договір буде вважатись, якщо жодна зі сторін не звернулась до Центру адмінпослуг із заявою про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору. Вчинення інших дій сторонами договору для його поновлення не вимагається.

У цьому випадку у разі небажання поновлювати договір одній із сторін достатньо звернутись до Центру адмінпослуг з відповідною заявою, що зручніше і надійніше, ніж переписка з орендарем.

Якщо ж заяву про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору ніхто не подав, то державна реєстрація речового права (оренди) продовжується на той самий строк.

Поновлення договорів оренди землі, укладених до 16 липня 2020 року, а також тих, що не містять умови про автоматичне поновлення, здійснюється на умовах, визначених такими договорами, за правилами, чинними на момент їх укладення.

У цьому випадку після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк. При цьому орендар має належно виконувати свої обов'язки за договором та повідомити про намір поновити договір оренди землі орендодавця у строк, установлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до його спливу.

Отже, для поновлення діючого договору оренди, який укладено з Криворізькою міською радою орендарю необхідно подати через адміністратора Центру «Віза» лист-повідомлення щодо бажання поновити договір оренди, до якого додається:

-  проєкт додаткової угоди про поновлення договору оренди землі;

-  копію довідки КП ДОР «Криворізьке бюро технічної інвентаризації» про реєстрацію права власності на нерухоме майно,  розташоване на земельній ділянці (у разі якщо таке право власності виникло до 01.01.2003 та не внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно);

-  копію технічного паспорта;

-  копію витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;

- у разі уточнення або зміни поштової адреси, копія відповідного рішення виконкому районної в місті ради (у разі потреби – щодо рішень, прийнятих до запровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва);

-  план виносу меж у натурі (на місцевості) земельної ділянки, що є невід’ємною частиною документації із землеустрою;

-  довідка Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про стан сплати орендної плати за землю.

У разі бажання припинити орендні відносини орендодавець має повідомити про це орендаря не пізніше, ніж за місяць до строку закінчення договору оренди. Робити таке повідомлення потрібно офіційно, поштою, рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Нагадуємо, що Центр «Віза» («Центр Дії») та його територіальні підрозділи здійснюють прийом документів та видачу готових результатів послуг за попереднім записом до електронної черги.

Зареєструватись в електронній черзі можна скориставшись сторінкою «Електронна черга» - «Попередня реєстрація» вебпорталу Центру або мобільним застосунком «Попередня реєстрація в електронній черзі Центру «Віза», безкоштовно завантаживши його в GooglePlay за посиланням https://cutt.ly/ey7BNo5або за допомогою QR-кодів:

 

Воїни та члени їх сімей в усіх офісах ЦНАПу “Віза» («Центр Дії») обслуговуються першочергово і  без попередньої реєстрації.

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
e-mail: 
[email protected]

http://viza.kr.gov.ua

18 червня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради