Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

«ДІДЖИТАЛ ВІЗА»: цікавинки української цифровізації

Створено: 2021-06-18 16:39:15Оновлено: 2021-06-18 16:51:11

Кожного тижня ВАША DIGITAL ВІЗА анонсує цікавинки української діджиталізації, але сьогодні розпочнемо з себе. Нарешті, через особистий кабінет на вебпорталі Центру адміністративних послуг «Віза», можливо не тільки подати документи, а й отримати дозвіл на порушення об’єктів благоустрою в електронному вигляді. Документ має таку ж юридичну силу, що і оригінал. Підтвердженням його справжності є QR-код, який розміщується в нижньому лівому куті з інформацією про підписувача. А перевірити кваліфікований електронний підпис можна за допомогою Порталу Дія, завантаживши одразу 2 файли з розширенням doc.p7s та .pdf.  

Ваш Центр «Віза» не зупиняється на досягнутому та продовжує вдосконалюватися. Тож, відсьогодні, розширено кількість муніципальних послуг, що надаються через вебпортал Центру «Віза» і їх вже 11. Наразі, в тестовому режимі доступна послуга «Погодження маршруту руху великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами міста». Отримувати послуги дистанційно зручно і особливо актуально в період карантинних обмежень.

До речі, 16 червня в програмі «Ракурс» на каналі Рудана ми розповідали про електронні сервіси для криворіжців. Найцікавіше та найновіше можна переглянути онлайн на вебпорталі Центру «Віза» в розділі «Новини» - «Відеогалерея».

А тепер, ми зібрали для Вас новини діджиталізації цього тижня, до речі, він виявився дуже насиченим.

Вчора Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про paperless! З 23 серпня Україна починає шлях до режиму без паперів. До 2024 року Мінцифра планує оцифрувати 100% послуг.

Що він передбачає?

-  держоргани в Україні не зможуть вимагати паперові документи, довідки та посвідчення, якщо інформація є в держреєстрах;

-  перенесення всіх держпроцесів в екосистему Дії, щоб у смартфоні можна було отримати будь-яку довідку, документ, згенерувати документи онлайн.

Українцям стануть доступні електронні послуги та документи для всіх життєвих ситуацій: запис в дитсадочок, вступ до університету, оформити пенсію, право на землю, нерухомість тощо.

Також, цифровізація торкнулася досудового розслідування. Вступив в силу закон про Е-case, який дозволить прискорити процес проходження процесуальних документів. Дані будуть доступні онлайн для слідчих, дізнавачів, прокурорів, слідчих суддів і суду. Крім того, система спростить процедуру доступу до матеріалів стороні захисту.

А ще, Уряд затвердив Положення про реєстр кваліфікацій.

Функціями Реєстру є інформування про:

  • професійні та освітні кваліфікації, професійні стандарти, кваліфікаційні центри — шляхом оприлюднення відомостей у відкритому доступі в межах Реєстру;
  • документи про присвоєні/підтверджені професійні кваліфікації — шляхом надання інформації з обмеженим доступом реєстратору;
  • розроблення професійних стандартів.

Усі відомості, що містяться в Реєстрі, є відкритими, крім персональних даних та інформації з обмеженим доступом.

Щодо цифровізації митниці. Тривалий час підприємці в Україні не мали доступу до детальних даних зовнішньоекономічної діяльності. Відтепер українські підприємці можуть переглядати експортно-імпортні декларації на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних, а  також отримувати дані за допомогою API-сервісу. Це допоможе бізнесу краще планувати свою діяльність, спиратися на підтверджені та офіційні дані, а органам влади ефективніше взаємодіяти з бізнесом.   Дані оновлюватимуться щомісячно.

А ще, невдовзі можна буде отримати в Україні міжнародний сертифікат з навичок володіння комп’ютером. Сертифікат ICDL потрібен для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців, при працевлаштуванні до приватних компаній, у разі вступу до вишів у багатьох країнах. Для отримання сертифікату треба буде пройти навчання, яке охоплює усі необхідні цифрові компетентності, згідно з європейським баченням. Тренувальне онлайн-тестування буде доступне на порталі Дія.Цифрова освіта.

І ще, приємна новина! Нацбанк дозволив відкривати рахунки в банках з Дією. Тепер під час відкриття рахунків потрібно лише показати цифровий документ: ID-картку, закордонний паспорт, свідоцтво про народження та ідентифікаційний номер.

Також, не виходячи зі смартфону можна оформити поліс для виїзду за кордон за декілька кліків:

-       обрати зручний застосунок: Viber (https://www.viber.com/ekta_insure)  чи Telegram (https://t.me/ic_ekta_bot); 

-       у месенджері обрати територію покриття та період поїздки;

-       для передання копії даних закордонного паспорта обрати пункт «Надіслати через Дію»;

-       погодити запит у застосунку Дія та сплатити вартість полісу;

-       зберегти страховий поліс у телефоні або на електронній пошті.

Щасливої подорожі!

А для тих, хто повертається з-за кордону - більше не потрібно завантажувати застосунок «Вдома», оскільки цього тижня всі області України перейшли в “зелену” епідеміологічну зону, а це означає послаблення карантинних обмежень.  Він був призначений для тих, хто повертався з-за кордону та мав пройти 14-денну самоізоляцію.

Долучайтесь до користування сучасними сервісами нового покоління!

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail: 
[email protected],

  http://viza.kr.gov.ua/

18 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради