Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Прес-конференція із начальником служби у справах дітей виконкому Криворізької міської ради Ларисою Хоружевою

Створено: 2010-05-18 12:57:55Оновлено:

18 травня у прес-центрі виконкому Криворізької міської ради відбулася прес-конференція із начальником служби у справах дітей виконкому Криворізької міської ради Ларисою Хоружевою.

Л.Хоружева повідомила, що у Кривому Розі проживає 117 тис. дітей віком до 18 років, з них понад 2,5 тис. – це діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування. Для них виконкомом міськради створено в місті мережу спеціальних дитячих закладів, зокрема для покинутих дітей віком від 3 до 18 років, які залишилися на вулиці без догляду, створено 3 притулки тимчасового перебування. Крім того, дев’ять років у Кривому Розі працює центр соціально-психологічної реабілітації хлопчиків віком від 6 до 18 років, які опинилися у складних життєвих обставинах. У такому центрі діти отримують комплексну педагогічну, медичну, правову та інших види допомоги. За період існування закладу в ньому пройшли реабілітацію 461 хлопчик, 78 – отримали неповну середню освіту та продовжили навчання в професійно – технічних навчальних закладах, 4 – в технікумах, 10 – в школах – інтернатах, решта дітей продовжують навчання в загальноосвітніх навчальних закладах. На сьогоднішній день в закладі проходять реабілітацію 32 дитини.

Л.Хоружева зауважила, що на сьогоднішній день пріоритетною формою влаштування дітей є їх передача на виховання в сім’ю: на усиновлення, під опіку в сім’ї громадян, прийомні сім’ї або дитячі будинки сімейного типу. В поточному році без піклування батьків залишилося 124 дитини, 58 з яких влаштовано під опіку, 20 дітей усиновлено.

Перевірки умов утримання і виховання дітей в прийомних сім'ях проводяться спеціалістами служби у справах дітей виконкому Криворізької міськради та Криворізького міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У місті не зафіксовано жодного випадку повернення прийомної дитини до інтернатного закладу, випадків, які загрожують здоров’ю та життю прийомних дітей, а також порушень їх прав. Умови утримання і виховання вихованців усіх прийомних сімей задовільні.

Службами у справах дітей виконкомів міської та районних у місті рад постійно ведеться реєстр житла, закріпленого за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Цьому питанню начальник служби у справах дітей Лариса Хоружева на прес-конференції приділила особливу увагу. Вона відзначила, що для забезпечення контролю при здійсненні операцій з житлом щодо недопущення продажу закріплених за дітьми квартир, даний реєстр двічі на рік надається Криворізькому міському управлінню юстиції. Згідно реєстру, в Кривому Розі за 1475 дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування зберігається 1196 квартир та 50 будинків у приватному секторі. На клопотання служби у справах дітей виконкому міськради до управління житлово-комунального господарства щодо ремонту 14 квартир, які зберігаються за дітьми-сиротами, внесено їх в проект титульного списку капітального ремонту житлового фонду на 2010 рік.

Л.Хоружева зазначила, що робота служб у справах дітей орієнтується на інтереси дітей, і в першу чергу тих, які опинилися в складних життєвих обставинах. Станом на 20.04.2010 року на обліку в службах у справах дітей виконкомів районних у місті рад перебуває 842 дитини, які опинилися в складних життєвих обставинах з яких: діти, які проживають в сім’ї, у якій батьки, або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 790 чол., діти, систематично самовільно залишають місця постійного проживання – 17 чол., зазнали насильства в сім’ях – 35 чол.

З питання своєчасного виявлення неблагополуччя в таких сім’ях, вилучення дітей із незадовільного середовища, влаштування їх до закладів соціального захисту, служби у справах дітей співпрацюють із навчальними, лікувальними закладами та завдяки повідомленням мешканців міста за телефонами довіри.

Журналісти на прес-конференції отримали змістовні відповіді на усі численні запитання.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради