Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Що слід знати про звільнення з ініціативи роботодавця в умовах воєнного стану

Створено: 2022-04-18 11:03:58Оновлено: 2022-04-18 11:06:43

Дуже багато обурень та непорозумінь серед працюючого населення викликав Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (Закон), який набув чинності 24 березня цього року.

Особливо велике занепокоєння викликала ст.5 згаданого Закону – особливості розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Дійсно, відповідно до вимог вказаної статті у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника  у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) без попередньої згоди профспілкової організації.

Роз’яснюємо, що звільнення з ініціативи роботодавця передбачає під собою підстави, визначені ст. 40-41 Кодексу законів про працю України. Наведемо найбільш розповсюджені випадки, а саме:

-  ліквідація, реорганізація підприємства, скорочення чисельності або штату працівників;

-  невідповідність працівника займаній посаді внаслідок стану здоров’я;

-  прогул;

-  одноразове грубе порушення трудових обов’язків керівником підприємства, його заступниками, головним бухгалтером тощо.

Тобто, як і раніше, для звільнення працівника за ініціативи роботодавця обов’язково має бути вагома підстава, визначена законодавством.

 

Інспекція з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради

консультує за телефонами: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24.

 

 

 

Департамент соціальної політики

18 квітня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради