Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

До Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухою

Створено: 2016-06-17 16:57:37Оновлено: 2016-06-17 17:00:15

30 січня 1995 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 17 червня Всесвітнім днем боротьби з опустелюванням та посухою (World Day to Combat Desertification and Drought). Дата цього Всесвітнього дня була обрана в зв’язку з річницею прийняття Конвенції у боротьбі з опустелюванням.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2007 року  № 62/195 було проголошено Декаду ООН щодо боротьби з опустелюванням (2010 – 2020 роки).

Конвенція є однією з найбільших міжнародних угод природоохоронного спрямування поряд з Конвенцією ООН про біологічне різноманіття та Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату. Разом вони складають три так звані Ріо - Конвенції, що були узгоджені під час Всесвітнього саміту зі сталого розвитку, який проходив у 1992 р. в місті Ріо-де-Жанейро, Бразилія.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України  30 березня 2016 р. № 271-р затверджено Національний план дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням.

Деградація земель та опустелювання є одними з найбільш серйозних викликів для сталого розвитку країни, які спричиняють істотні проблеми екологічного і соціально-економічного характеру.

У результаті реалізації Концепції і виконання Національного плану дій щодо боротьби з деградацією земель та опустелюванням планується досягти покращення стану уражених екосистем, запобігання поширенню деградації земель та опустелювання, покращення умов життя населення.

Одним з основних елементів дестабілізації екологічного стану в нашому місті є землі, порушені гірничими роботами при здійсненні видобутку корисних копалин відкритим та підземним способами. Майже безперервним ланцюгом з півночі на південь тягнуться техногенні утворення: кар’єри, відвали, шламосховища, проммайданчики тощо.

Зважаючи на нагальність та невідкладність завдань щодо створення у місті екологічно безпечного довкілля, запроваджено регіональну довгострокову програму по вирішенню екологічних проблем Кривбасу та поліпшенню стану навколишнього природного середовища терміном дії на 2011 – 2022 роки (надалі – Програма), яка затверджена Дніпропетровською обласною радою (рішення від 29.04.2011 № 110-6/VІ).

В межах вищевказаної програми підприємствами здійснюється використання розкривних порід для засипки зон обвалення шахт та кар’єрів, будівництва хвостосховищ, виробництва щебеню, будівництва (ремонту) автомобільних доріг тощо.

У сфері покращення стану земель в межах реалізації І етапу Програми 2011-2015 роки,  проведені роботи з гірничотехнічної рекультивації:

-  ПАТ «ЦГЗК»  -  30,71 млн. тонн ;

-  ПАТ «ЄВРАЗ Сухая Балка» - 4,68 млн. тонн;

-  ПАТ «КЗРК» - 4,79 млн. тонн.

Крім того, виконано рекультивацію на площі 22,36 га (гірничотехнічна рекультивація на площі 12,22 га; біологічна рекультивація на площі 10,14 га):

- ПАТ «АМКР» - гірничотехнічна рекультивація на площі 4,22 га; біологічна - на площі 10,14 га.

-  ПАТ «Євраз Суха Балка» - рекультивація на площі 10,0 га.

Слід зазначити, що рішенням міської ради від 31.03.2016 №376 затверджено Стратегічний план розвитку міста Кривого Рогу до 2025 року, яким визначено одну з операційних цілей «Створення системи збереження існуючої екологічної мережі міста та збільшення площі зелених насаджень».

В межах реалізації вищезазначеної оперативної цілі передбачені завдання щодо збільшення площ зелених насаджень та рекреаційних зон міста, забезпечення озеленення територій, у першу чергу на землях, що відносяться до санітарно-захисних зон підприємств (СЗЗ) та зон рекреації.

За період 2015 року та І кварталу поточного року у місті висаджено дерев (листяних та хвойних порід)  -  3900 одиниць, кущів - 8130 одиниць, виконано роботи по обрізуванню дерев.

Окрім того, з метою покращення екологічного стану, підприємствами міста відповідно до комплексних планів заходів з охорони навколишнього середовища на 2016 рік заплановано роботи по висадки та утриманню дерев, кущів, квітів, тощо.

При цьому, з метою охорони та збереження зелених насаджень у місті, утримання їх у здоровому впорядкованому стані, для уникнення негативних наслідків, що можуть призвести до пошкодження дерев та подальшої їх загибелі, до виконання робіт з омолодження дерев рекомендуємо залучати спеціалізовані підприємства і організації незалежно від форм власності або виконувати роботи за попередньою консультацією з фахівцями Криворізького ботанічного саду.

Закликаємо приєднатися до проведення заходів по місту по збереженню та збільшенню зелених насаджень  та невиснажливого використання земельних ресурсів. Задля покращення екологічного стану міста


 

17 червня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради