Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Питання захисту прав дітей завжди було і залишається одним із пріоритетних напрямків роботи міської влади Кривого Рогу

Створено: 2024-04-17 11:31:50Оновлено: 2024-04-17 11:33:47

У виконкомі Криворізької міськради відбулося чергове засідання Координаційної ради з питання соціального захисту дітей. Нарада була присвячена обговоренню тем: «Створення в місті умов для повноцінного виховання, розвитку дитини в сім'ї та соціальні потреби Криворізької міської територіальної громади щодо підтримки дітей, сімей з дітьми».

Серед учасників заходу - представники міської влади та обласної адміністрації, служби у справах дітей, центру соціальних служб, фахівці з соціальної роботи, керівники закладів та представники Міжнародних та Громадських організацій.

Голова Координаційної ради з питань соціального захисту дітей при виконкомі міської ради, заступник міського голови Сергій Мілютін наголосив:

 

«Аби дитина мала можливість відчувати себе повноцінною частиною середовища, необхідно враховувати її індивідуальні потреби та можливості. Пріоритетними аспектами є надання доступності соціальних, медичних, освітніх послуг. А також розвиток сімейних форм  виховання для надання  хлопцям і дівчатам необхідної уваги. У Кривому Розі система підтримки дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, включає в себе Службу у справах дітей, Центр соціальних служб, два Центри соціально-психологічної реабілітації дітей, гімназію № 98 з інтернатним відділенням, Криворізький центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям, Криворізьку спеціальну школу «Перлина», Криворізький дитячий будинок-інтернат, медичні та соціальні заклади. Вихованці закладів отримують проживання, харчування, медичне обслуговування, реабілітаційно-психологічну підтримку. Психологи проводять корекційну роботу з дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій. Міська влада та Рада оборони Кривого Рогу робить все можливе, щоб забезпечити права кожної дитини, які потребують родинного тепла. Окрема подяка нашим партнерам за розуміння та допомогу». 

 

 

Міська служба у справах дітей та Центр соціальних служб тісно співпрацюють з USAID, UNICEF, IOM, UNHCR, Save the Children, Rotary, ACTED та іншими міжнародними організаціями. Завдяки цій спільній роботі цього року,  із 182 дітей, що опинилися в Центрах соціально-психологічної реабілітації з лютого 2022 року, 40 вихованців закладів вже охоплені сімейними формами виховання (влаштовані до сімей опікунів (піклувальників), до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу). А 35 дітей повернуто на виховання батькам, яким соціальні служби міста допомогли подолати складні життєві обставини.

 

 

 Навіть в умовах війни міська влада  допомагає дітям з ДБСТ ( у Кривому Розі створені та функціонують 16 будинків сімейного типу) та прийомних родин з відпочинком. З початку повномасштабного вторгнення всі вихованці криворізьких закладів соціального захисту дітей були вивезені до Австрії, Німеччини, Туреччини та Нідерландів. За час воєнного стану усі криворізькі сім’ї, які виховують дітей, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали за рахунок міського бюджету продуктові набори на кожну дитину та набори гігієнічних засобів, ємності для води, новий одяг.  З дітьми працюють психологи міського центру соціальних служб. Вихованці ДБСТ та прийомних родин беруть  участь  у спортивних та інших заходах.

 

 

Міська влада підтримує та заохочує криворіжців до створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.  З міського бюджету надається одноразова грошова допомога для новостворених прийомних сімей. Для прийомних сімей така допомога складає  5 тис. грн, а для дитячих будинків сімейного типу 10 тис. грн.

 

17 квітня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради