Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Делегація міжнародних партнерів з Люксембургу, в межах робочого візиту до Кривого Рогу, відвідала арт-простір «Штольня», який відкрили в ПК «Карачуни»

Створено: 2024-04-17 11:27:37Оновлено: 2024-04-17 11:31:42

Кривий Ріг, в рамках реалізації проєкту підтримки та розвитку міста та Криворізького району,  відвідало керівництво Люксембурзької державної агенції з розвитку LuxDev, консалтингової компанії PROMAN (Люксембург). Міжнародні партнери будуть реалізовувати цей проєкт протягом 5 років, загальний обсяг фінансування  - майже 2 млрд грн.

Гостей з Люксембургу познайомили  з роботою закладів культури міста в умовах воєнного стану. У  палаці культури «Карачуни»  делегацію зустріли співом зразкового аматорського ансамблю української пісні «Ожина» та провели до арт-простору «Штольня». Тут вони оглянули арт-проєкт «Мандруємо Люксембургом разом з нами» та виставку юних криворізьких митців «Європейське мистецтво на теренах України». На репродукціях діти зобразили знакові місця європейських міст. Крім того, гості оглянули майстер-клас з сучасного образотворчого мистецтва, в якому взяли участь учні художньої школи № 3. Юні художники малювали картини на яких зображували знакові місця Люксембургу.

Паоло Червино, радник з глобальних програм Люксембурзької державної агенції з розвитку LuxDev, сказав: «Я дуже задоволений, що мене запросили сюди. І, безумовно вражений, що я побачив та почув багато цікавої інформації про мою Батьківщину, яку детально зібрали та доносять криворізьким дітям. Я дуже вражений, які талановиті діти живуть і навчаються у Кривому Розі!».

У грудні минулого року, після ремонту  укриття в Палаці культури «Карачуни», проведеного за підтримки міста та міжнародної гуманітарної організації Rotary International, було створено арт-простір «Штольня». Тут під час повітряної тривоги можна не тільки безпечно рятуватися, а й боротися зі стресом та психологічною напругою, долучившись до мистецтва. У «Штольні» працюють виставки картин українських,  криворізьких художників та учнів мистецьких шкіл. Проводяться концерти, діалоги і зустрічі між військовими та цивільними, виконуються пісні та декламуються вірші. Такі патріотичні заходи важливі як для дорослих так  і для підростаючого покоління.

«Криворіжці вже третій рік живуть в умовах війни, кожна людина потребує безпеки, підтримки, а діти повинні мати можливість всебічно розвиватися. Тому, протягом останніх трьох років ми залучаємо міжнародні організації для реалізації спільних проєктів з підтримки Кривого Рогу. Залучено понад мільярд гривень. На ці кошти ремонтували та облаштовували укриття, створювали дитячі простори та багато іншого, як для безпеки, комфорту так і для розвитку», -  сказав голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Під керівництвом міської влади та Ради оборони Кривого Рогу у місті облаштовано в освітніх закладах 210 укриттів: 108 - у школах, 87 – у дитячих садочках, 15 - у позашкільних закладах та 23 – в закладах культури, всі вони отримали дозвіл від ДСНС.

Додатково: Кривий Ріг активно співпрацюємо з Агентством США з міжнародного розвитку USAID, Міжнародною організацією з міграції (IOM), Дитячим фондом ООН (UNICEF), Французьким агентством з технічної співпраці та розвитку (АCTED), партнером британської благодійної спілки Disaster Emergency Committee – «Save the Children», «International Red Cross», Швейцарською організацією HEKS EPER, Rotary International, Італійської організацією INTERSOS, «Проліска» та УВКБ ООН, «Егіда-Центр», Stabilization Support Services та ще з великою кількістю організацій, для яких Кривий Ріг став надійним партнером.

17 квітня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради