Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю.Вілкул: «Ми повинні на державному рівні зробити усе можливе щоб максимально захистити мешканців Криворіжжя від негативних техногенних ситуацій»

Створено: 2011-03-17 14:55:38Оновлено:

Багаторічний видобуток руди на шахтах Кривого Рогу призвів до наявності порожнин, точне місцезнаходження яких не встановлене в повному обсязі. З метою прогнозування і запобігання природно-техногенних аварій 17 березня в місті була проведена нарада з питання розгляду проекту Державної комплексної програми «Дослідження стану підробленого гірничими роботами масиву порід, пустот і заскладованих відходів гірничого виробництва в полях діючих і відпрацьованих гірничих відводів шахт і ГЗК Кривбасу» та створення геоінформаційної системи спостереження за шахтними виробками і пустотами.

У нараді взяли участь заступник Міністра промислової політики України Сергій Біленький, міський голова Юрій Вілкул, Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва, науковці і керівники гірничодобувних підприємств Криворіжжя.

Минулого року Колегія Держгірпромнагляду, ознайомившись зі станом пустот Криворізького залізорудного басейну, прийняла рішення ініціювати розробку Державної комплексної програми дослідження стану підробленого гірничими роботами масиву порід, пустот і заскладованих відходів гірничого виробництва в полях діючих і відпрацьованих гірничих відводів шахт і ГЗК Кривбасу. ДП «Науково-дослідний гірничорудний інститут» та ДП «Державний проектний інститут «Кривбаспроект» разом з Науково-виробничим підприємством «Кривбасакадемінвест» і науково-виробничим підприємством «Радій» було доручено розробити програми із створення геоінформаційної системи спостереження за шахтними виробками та пустотами Кривбасу для прогнозування техногенних явищ.

Під час поточної наради розглядався проект рішення Державної комплексної програми. Міський голова Юрій Вілкул відзначив, що наступним кроком в реалізації програми з моніторингу порожнин та прийняття заходів з недопущення техногенних небезпек буде її підписання. Ю.Вілкул також зазначив, що це питання повинно розглядатися не лише на місцевому і обласному рівнях, а й на рівні держави. Адже не звертати увагу на непередбачену загрозу відповідні структури і організації не мають права. Міський голова додав, що представники Криворізької влади звернулися в Національну академію наук України для того, щоб укласти договір з міністерством надзвичайних ситуацій України щодо постійного контролю та прогнозування ситуації за шахтними виробками та пустотами Кривого Рогу.

Всі учасники наради підтримали проект рішення Державної комплексної програми «Дослідження стану підробленого гірничими роботами масиву порід, пустот і заскладованих відходів гірничого виробництва в полях діючих і відпрацьованих гірничих відводів шахт і ГЗК Кривбасу» та створення геоінформаційної системи спостереження за шахтними виробками і пустотами. Крім того під час заходу обговорили і пропозицію щодо створення пілотного проекту для апробації даної програми.

(0564)92 13 03, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради