Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Інформація про виконання у І півріччі 2023 року Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки

Створено: 2023-08-16 11:15:54Оновлено: 2023-08-16 12:12:36

Основою природоохоронної діяльності в місті щодо охорони та поліпшення стану навколишнього природного середовища є комплексна та ефективна реалізація Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки (надалі – Міська екологічна програма, програма), яка затверджена рішенням Криворізької міської ради від 28.09.2016 №901, зі змінами.

Згідно інформацій промислових підприємств-учасників програми у І півріччі 2023 року:

обсяги викидів забруднюючих речовин склав майже 30,0 тис. тонн;

обсяги утворення та розміщення відходів – 51,0 та 28,5 млн. тонн  відповідно.

Попри воєнний стан продовжується реалізація природоохоронних заходів Міської екологічної програми. На виконання заходів програми у І півріччі 2023 року направлено 459,5 млн грн., з них кошти підприємств 419,5 млн грн, міського фонду охорони навколишнього природного середовища 40 млн. грн.

У сфері охорони та поліпшення стану  атмосферного повітря при виконанні заходів з пилопригнічення забезпечено:

ПрАТ «ПІВНГЗК», «ІНГЗК», АТ «ПІВДГЗК» намив сухих поверхонь хвостосховищ на площі 879,5 га;

ПрАТ «ІНГЗК», «ЦГЗК», ПАТ «АрселорМіттал Крвиий Ріг» використання бішофіту, ПрАТ «СУХА БАЛКА» – вапнякового розчину.

Екологічний ефект заходів з пилопридушення – не надходження в атмосферне повітря понад 779 тонн забруднюючих речовин.

У рамках впровадження нових технологій з пилопригнічення виконано закріплення  понад 60 га пилуючих поверхонь, зокрема:

ПрАТ «ІНГЗК» за допомогою реагентів закріплено 30 га хвостосховища;

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у співпраці з КНУ НДГРІ проведено випробування технології закріплення укосів відвалу гідросумішшю на площі 100 м2;

ПрАТ «ПІВНГЗК», «ІНГЗК» виконано озеленення відкосів та берм хвостосховища на площі майже 30 га. Крім того, ПрАТ «ІНГЗК» для озеленення використана компостна суміш «Активний мул біологічної очистки води» очисних споруд ТОВ «НАДЄЖДА Л».

Для зменшення викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря при проведенні масових вибухів:

ПрАТ «ПІВНГЗК», ПрАТ «ІНГЗК», ТОВ «Рудомайн» постійно застосовуються реагент на гуматовій основі. Екологічний ефект від проведення  промисловими підприємствами технологічних та організаційно-технічних заходів при масових вибухах у кар’єрах склав 1,42 тис. тонн забруднюючих речовин.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» проведено випробовування ефективності пилогазопридушення гідрогелю при здійсненні масового вибуху в кар’єрі. За результатами випробувань прийнято рішення використовувати розчин гідрогелю на постійній основі.

У рамках контролю за виконанням промисловими підприємствами заходів Міської екологічної програми в липні 2023 року управлінням екології організовано комісійне обстеження АТ «Кривбасзалізрудком», ПрАТ «Суха Балка», ПрАТ «ПІВНГЗК», ПрАТ «ЦГЗК» щодо виконання ними заходів з пилопридушення на територіях хвостосховищ, відвалів, відкритих складів, промислових майданчиків та автомобільних шляхах, а також заходів з розпланування, упорядкування та озеленення санітарно-захисних зон.

У сфері охорони водного середовища підприємствами реалізуються заходи, направлені на охорону та раціональне використання водних ресурсів. У І півріччі 2023 року в цьому напрямку:

  1. ПрАТ «ПІВНГЗК» забезпечено  відведення 288,40 тис. м3 води для гідрозахисту шахти «Першотравнева»;
  2. АТ «ПІВДГЗК» зменшено обсяг витоку фільтраційної води на 15,5 тис. м3;
  3. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» використано 148,026 тис. м3  води з обвідного каналу для поповнення оборотного циклу хвостосховища, у тому числі на пилопридушення 103,458 тис. м3
  4. ПрАТ «ПІВНГЗК», «ЦГЗК», «ІНГЗК», АТ «ПІВДГЗК» перехоплено та повернуто до системи оборотного водопостачання 19,8 млн м3 дренажних й фільтраційних вод від діючих хвостосховищ. 

У рамках реалізації заходів зі зменшення скиду шахтних вод у р. Інгулець:

ПрАТ «ЦГЗК» розробляється проєкт «Будівництво трубопроводу скиду шахтних вод ш. «Гігант-Глибока» для використання шахтної води у системі оборотного водопостачання;

КП «Кривбасводоканал» замінено 3,199 км мереж водовідведення шахтних вод, зокрема на вул. Конституційна, Старобешівська, Колачевського, від КП-2 до б. Свистунова.

З метою забезпечення раціонального та ощадливого використання питної води КП «Кривбасводоканал» замінено 8,9 км зношених та аварійних ділянок водопровідної мережі, придбано та встановлено прилад обліку холодного водопостачання.

Для покращення ефективності очищення питної води та належного контролю за її якістю КП «Кривбасводоканал» придбано та встановлено:

6 перетворювачів частот на Радушанському та Карачунівському водопровідних комплексах;

9 насосних агрегатів на Інгулецькій насосній станції та ВНС-1,17, 45, 52, 64;

5 резервуарів води для хлораторної Карачунівських водоочисних споруд, проведено ремонтні роботи на хлораторній фільтрувальної станції №51 Радушанських водоочисних споруд.

Для попередження забруднення  навколишнього середовища неочищеними стічними водами за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища виконується комплекс заходів з реконструкції та заміни каналізаційних мереж, а саме:

виконано монтаж 593 м трубопроводу у рамках проєкту «Реконструкція лівої нитки напірного каналізаційного колектору від КНС-8 до автодороги пр-т 200 річчя Кривого Рогу в Саксаганському районі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської обл. (1 ділянка)»;

прокладено 143 м трубопроводу та побудовано 2 колодязі у рамках проєкту «Реконструкція лівої нитки напірного каналізаційного колектору від КНС-8 до автодороги пр-т 200 річчя Кривого Рогу в Саксаганському районі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської обл. (2 ділянка)».

Паралельно з цим, КП «Кривбасводоканал» (власним коштом) виконано заміну 977 м каналізаційних мереж, придбано та встановлено насосний агрегат на КНС-52, перетворювач частоти на КНС-7, виконується ремонт обладнання каналізаційних очисних споруд на Центральній та Північній станціях аерації.

В умовах надзвичайної ситуації техногенного характеру, спровокованої підривом російською федерацією греблі Каховської гідроелектростанції та фактичного знищення Каховського водосховища, особлива увага приділяється питанням щодо якості води річок Інгулець та Саксагань, що є резервом для відновлення водності Південного водосховища – джерела питного водопостачання міста та населених пунктів Криворізького району.

Для недопущення забруднення водних об'єктів міста несанкціонованими витоками стічних вод у виконкомах районних у місті рад створено робочі групи з обстеження  водоохоронних зон поверхневих водних об'єктів, у тому числі річок Інгулець та Саксагань, робота яких координується управлінням екології виконкому Криворізької міської ради та контролюється профільною постійною комісією міської ради. До проведення обстежень залучаються представники поліції. У І півріччі 2023 року  проведено 60 обстежень водоохоронних зон річок Інгулець та Саксагань. Виявлено та ліквідовано 10 несанкціонованих витоків.

За результатом аналізу лабораторних досліджень проб води річок Інгулець та Саксагань, відібраних в межах моніторингу якості річкової води, направлено вимогу:

підприємствам, виробничі об'єкти яких можуть потенційно впливати на якість води річок щодо вжиття заходів із їх запобігання забруднення стічними, фільтраційними водами, зокрема шляхом організації додаткової схеми перехоплення та повернення в оборотний цикл підприємств;

Державній екологічній інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) щодо організації та здійснення у межах компетенції державного нагляду (контролю) за додержанням підприємствами, зокрема ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та АТ «ПІВДГЗК» вимог природоохоронного законодавства.

У рамках Міської екологічної програми реалізуються заходи у сфері комплексного промислового перероблення та утилізації відходів, зокрема за І півріччя 2023 року використано 8,5 млн. тонн промислових відходів, з них:

ПрАТ «ПІВНГЗК», «ЦГЗК», «ІНГЗК» та АТ «ПІВДГЗК» – 523,8 тис.тонн розкривних порід для виробництва щебеню;

ПрАТ «ПІВНГЗК» та ПрАТ «ЦГЗК» – 681,1 тис. тонн для будівництва технологічних автомобільних і залізничних шляхів відповідно до будівельних норм;

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», ПрАТ «ЦГЗК», АТ «Кривбасзалізрудком», ПрАТ «СУХА БАЛКА» – понад 7,3 млн тонн розкривних та пустих порід для проведення гірничотехнічної рекультивації земель.

АТ «ПІВДГЗК» застосовується технологія згущення пульпи, що дозволило знизити обсягів перекачування пульпи на хвостосховища на 48 321,75 тис.м3;

ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» забезпечено використання золошлаку, що утворюється при випалі цементного клінкеру.

З метою відновлення порушених земель та виконання заходів з рекультивації:

1. АТ «Кривбасзалізрудком» розпочато реалізацію проєкту «Рекультивація складів пустих порід (СПП) № 4, № 9 і складу некондиційної фракції рудної маси (НФРМ) № 8 на території гірничого відводу шахти «Покровська». Триває процедура оцінки впливу на довкілля планованої діяльності «Біологічна рекультивація хвостосховища та дамби ш. «Покровська» (Октябрська) АТ «Кривбасзалізрудком».

2. Здійснюється розробка проєктної документації з рекультивації полігону твердих побутових відходів в районі шахти «Валявко-Південна».

У сфері поводження з твердими побутовими відходами з метою забезпечення їх належного збирання ТОВ «Екоспецтранс» придбано 2 сміттєвози та 160 контейнерів об’ємом 1,1 м³.

Завдяки наполегливій роботі виконкому у сфері розбудови та вдосконалення системи моніторингу навколишнього природного середовища до міського модулю «ЕКОМОНІТОРИНГ» підключено дані ще 6 додаткових постів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». На теперішній час до складу міської автоматизованої системи моніторингу за станом атмосферного повітря входить 34 пости автоматичного спостереження: 5 міських, 29 - промислових підприємств. Первинні дані міської автоматизованої системи моніторингу вивчаються аналітичним відділом показників атмосферного повітря КП «Інститут розвитку міста» Криворізької міської ради (надалі – аналітичний відділ), діяльність якого координується управлінням екології.

 ТОВ «Рудомайн» розробляється проєкт розміщення стаціонарних постів моніторингу атмосферного повітря на межі СЗЗ з виведенням інформації онлайн.

За рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища здійснюється лабораторний моніторинг показників стану навколишнього природного середовища. У рамках лабораторного моніторингу станом на 01.08.2023 відібрано 133 проби атмосферного повітря та 680 проб водних об’єктів міста, 55 проб ґрунтів. У липні для проведення моніторингових досліджень атмосферного повітря та водойм міста залучено пересувну станцію екологічного моніторингу КП «Центр екологічного моніторингу» Дніпропетровської обласної ради.

У рамках реалізації заходів Міської екологічної програми для встановлення меж територій природно-заповідного фонду, забезпечення доступності їх використання в освітньо-виховних, науково-дослідних та рекреаційних цілях, здійснюється розробка проєктів землеустрою з організації та встановлення меж п’яти об’єктів ПЗФ  місцевого значення на території м. Кривого Рогу. Реалізація зазначеного заходу здійснюється за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища

З метою озеленення міста у І півріччі 2023 року висаджено майже 2 700 зелених насаджень, з них:

480 дерев за рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища на територіях загального користування;

2177 зелених насаджень на територіях промислових підприємств, з них у санітарно-захисних зонах 1 158 дерев та 241 кущ.

АТ «ПІВДГЗК» на площі 673,2 га здійснюється інвентаризація зелених насаджень.

З метою зменшення площі розповсюдження карантинних рослин на територіях загального користування проведено заходи боротьби з карантинними бур’янами механічним методом на загальній площі 2050,6 га, з них коштом міського фонду охорону навколишнього природного середовища на площі 1536,9 га та шляхом травозаміщення на площі 2 га (сівба газону).

Промисловими підприємствами в межах боротьби з амброзією та іншими карантинними бур'янами проведено покіс на площі 668,1 га, на площі 11,5 га впроваджено інноваційні методи.

Підвищення рівня екологічної свідомості населення є одним із важливих напрямків роботи управління екології, що сприяє усвідомленню власної відповідальності за побудову сталого майбутнього. У цьому напрямку:

1. Проведено одинадцятий конкурс студентських наукових робіт з питань екології, переможці якого відзначені 05 червня разом з найкращими фахівцями підприємств міста на Урочистому засіданні з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища;

2. За ініціативи управління екології виконкому Криворізької міської ради на 6 білбордах  розміщено соціальну рекламу екологічного спрямування: «Стоп амброзія! Допоможи знищити небезпечний алерген!», «Не залишай сміття біля річки!». Промисловими підприємствами АТ «ПІВДГЗК», ПрАТ «СУХА БАЛКА» розміщено соціальну рекламу екологічного спрямування на 7 білбордах;

3. Коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища виготовлено 4 000 екземплярів буклетів «Не пали суху рослинність та сміття - не завдавай шкоди собі та природі!», «STOP АМБРОЗІЯ. Допоможи знищити небезпечний алерген!», «До уваги суб’єктів господарювання! Інформація щодо використання газових, твердопаливних та рідкопаливних котлів», які передано виконкомам районних у місті рад та інспекції з благоустрою виконкому Криворізької міської ради для розповсюдження серед суб’єктів господарювання та мешканців міста під час проведення рейдів та інформування;

4. У рамках виконання вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» для інформування громадськості про провадження на території міста планованої діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля  на  дошці оголошень виконкому Криворізької міської ради розміщено 50 матеріалів з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності.

Виконання Міської екологічної програми знаходиться на постійному контролі. Підприємства-учасники програми щомісячно звітують щодо взятих на себе зобов'язань. Звіти про хід виконання Міської екологічної програми розглядаються спільно з представниками громадськості на засіданнях робочої групи з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у м. Кривий Ріг та висвітлюються в засобах масової інформації.

16 серпня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради