Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

«ДІДЖИТАЛ ВІЗА»: цікавинки української цифровізації

Створено: 2021-07-16 11:55:54Оновлено: 2021-07-16 12:04:42

ВАША DIGITAL «ВІЗА» щотижня готує для Вас дайджест корисної інформації у світі діджиталізації нашої країни і сьогодні розповімо про  таке.

Цей тиждень крім спекотної погоди за вікном став ще й спекотним у питаннях розгляду законопроєктів, пов’язаних з цифровізацією. Так, Верховна Рада України цього тижня ухвалила законопроєкт №5495 «Про особливості надання електронних публічних послуг», який має на меті перевести отримання публічних послуг для населення та бізнесу в онлайн. Задля ефективного впровадження цього законопроєкту планується проведення робіт за 4-ма основними напрямками, а саме:

-          активна розробка та впровадження законопроєктів, що стосуються сфери діджиталізації;

-          оцифрування всіх важливих для українців документів. Наразі у застосунку Дія вже доступні 9 документів, а цифровий паспорт з 23 серпня безвідмовно прийматимуть в усіх установах України;

-          запровадження надійної системи електронного документообігу, яка відповідатиме ЕС ASIC та єдиному стандарту для бізнесу та влади. До речі, цього тижня підписано доручення про впровадження безпаперового електронного документообігу у Дніпропетровській області, тож процес відмови від зайвих паперів у нашій області ведеться досить активно;

-          переведення в онлайн публічних послуг для всіх життєвих ситуацій. На порталі Дія вже оцифровано понад 70 послуг і з прийняттям цього законопроєкту їх перелік має суттєво збільшитись (до 2024 року заплановано оцифрування 100% послуг). А Центр «Віза» для своїх замовників забезпечує отримання 11 муніципальних послуг через вебпортал Центру «Віза» і це тільки початок.

Тож, з прийняттям цього законопроєкту,  процес створення цифрової держави значно прискориться.

Ще одним важливим законодавчим актом, який цього тижня ухвалено у першому читанні, став законопроєкт про реєстрацію місця  проживання онлайн, який покликаний остаточно скасувати штамп про прописку та паперову довідку про місце проживання. Задля реалізації цього законопроєкту розроблено спеціальний модуль на базі Демографічного реєстру, який об’єднає всі дані про зареєстроване місце проживання громадян в Україні та значно полегшить отримання послуги зі зміни місця проживання. Для цього достатньо буде на порталі Дія обрати пункт «Реєстрація місця проживання» та заповнити заяву. Власник житла, де Ви бажаєте «прописатися» має підтвердити запит та дозволити зареєструватися в житлі, яке має бути внесене до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце реєстрації та зняття з попереднього місця автоматично з’являтимуться у реєстрі протягом доби.

До речі, послуга з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання є однією із найзатребуваніших і у Кривому Розі надається відділами реєстрації місця проживання громадян, які розташовані при виконкомах районних у місті рад. На період дії карантинних обмежень прийом заявників здійснюється тільки за попереднім записом та за наявності засобів індивідуального захисту. Записатися на прийом можна за телефонами: 

 

 

Користуйтеся сучасними сервісами нового покоління

та чекайте на наступні дайджести від ВАШОЇ DIGITAL «ВІЗИ»

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail: [email protected],

http://viza.kr.gov.ua/

16 липня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради