Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На честь 1025-річчя Хрещення Русі Віце –прем’єр –міністр України Олександр Вілкул та керуючий справами православної церкви вікарій Київської митрополії Митрополит Бориспільський Антоній відкрили у Кривому Розі пам’ятник новомученикам Криворізького

Створено: 2013-07-16 14:09:42Оновлено:

На честь 1025-річчя Хрещення Русі Віце –прем’єр –міністр України Олександр Вілкул та керуючий справами православної церкви вікарій Київської митрополії Митрополит Бориспільський Антоній відкрили у Кривому Розі пам’ятник новомученикам Криворізького краю «Священномученики Криворізькі: Архієпископ Онуфрій і Єпископ Порфирій»

Участь у відкритті пам’ятника взяли міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, керуючий Криворізькою та Нікопольською єпархією архієпископ Єфрем, Митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай.

Автор скульптурної композиції - член Національної спілки художників України скульптор Володимир Токар. На п’єдесталі висотою 0,5 м розташований великий хрест. З обох його боків - фігури святих священомучеників Онуфрія і Порфирія Криворізьких. Загальна висота композиції – 3,5 м: висота хреста – 3 м, висота фігур – 2,45 м.

Встановлення меморіалу відбулося за підтримки Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула. «Відкриття пам’ятника є важливою подією не лише для Кривого Рогу. Ми віддаємо данину пам’яті людям, які пожертвували своїм життям, щоб відстояти і укріпити багатовікову духовність України. А вона відіграє особливу роль у встановленні держави. Життя Архієпископа Онуфрія та Єпископа Порфирія трагічно обірвалося в 30-х роках минулого століття. Та вони назавжди залишилися в пам’яті українців», - сказав Віце-прем’єр-міністр.

Олександр Вілкул наголосив на тому, що пам’ятник встановлений за рахунок благодійних внесків, що свідчить про зростаючу потребу українського суспільства в духовності.

«Я радий, що у Кривому Розі і в Україні з’явилося ще одне місце, де кожний може задуматися і усвідомити, що нам коштувало бути українцями і зберегти свою віру», - додав Віце-прем’єр-міністр.

У духовному житті міста відкриття пам’ятника великомученикам Онуфрію та Порфирію має особливе значення. Таким чином у Кривому Розі відроджуються давні традиції зведення скульптурних композицій Святим. І першим кроком у цьому напрямку було встановлення композиції «Божої Матері з предвічним младенцем» на території міжобласного центру медичної генетики та пренатальної діагностики .

Унікальності та неповторності пам’ятнику, який прикрасив площу перед Спасо-Преображенським собором додає той факт , що його встановили на честь святих великомучеників – наших земляків, які присвятили життя служінню Богу, поширенню православ’я на Криворіжжі.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому (0564)440-04-32, [email protected]
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради