Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ПОТРІБНО ПЕРЕВЕСТИ ДАЧНИЙ АБО САДОВИЙ БУДИНОК У ЖИТЛОВИЙ – ЗВЕРТАЙТЕСЯ ДО ЦЕНТРУ«ВІЗА»(«ЦЕНТР ДІЇ»)

Створено: 2023-02-16 16:24:15Оновлено: 2023-02-16 16:26:54

Одне з найбільш частих запитань від власників садових чи дачних будинків є питання переведення садового будинку в житловий, чи дачного будинку в житловий. Дійсно, існує Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки.

Що потрібно знати в першу чергу, та які етапи потрібно пройти, щоб перевести садовий будинок в житловий чи дачний в житловий.

Якщо людина є членом садового чи дачного кооперативу, і в неї на ділянці знаходиться будинок на який право власності ще не зареєстровано, і будівництво збудовано самовільно, тоді спочатку потрібно узаконити дачний чи садовий будинок, а потім уже переоформити в житловий.

Для переведення садового чи дачного будинку у житловий, громадянин, який має право власності на таку нерухомість, чи уповноважена ним особа (за довіреністю) подає до Центру «Віза» («Центр Дії») та його територіальних підрозділів заяву та відповідний пакет документів.

Які документи необхідно подати, щоб перевести садовий або дачний будинок в житловий?

Щоб отримати послугу,  необхідно подати:

- заяву встановленого  зразка;

- копію документа, що підтверджує право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);

- письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

- звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам, підписаний виконавцем окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, створений виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності у формі електронного документа з присвоєнням реєстраційного номера.

Порядок і спосіб подання документів, необхідних для отримання послуги

Заява та пакет документів подаються в Центр особисто або через представника (законного представ-ника), надсилаються поштою (рекомендованим листом з описом вкладення) або у випадках, передбачених законом, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку.

У разі надання  послуги в електронній формі - з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування.

Якщо документи подаються особисто, заявник пред'являє документ, що посвідчує його особу.

При пред’явленні Е-паспорта на електронному носії, критерії якого підтримують використання мобільного додатка Порталу Дія, додаткове пред’явлення паспорта громадянина України у формі картки не потрібне.

Які дії після подачі всіх потрібних документів?

Після розгляду заяви та всіх документів, орган місцевого самоврядування протягом 30 днів з дня їх надходження має прийняти рішення про переведення садового будинку чи дачного будинку у житловий будинок або про відмову в таких діях.

Послуга надається безоплатно.

Спосіб отримання результату надання послуги - особисто, через уповноваженого представника,  поштою (рекомендованим листом з повідомленням про вручення), у тому числі, за бажанням суб’єкта звернення, кур’єром за додаткову плату (за рахунок отримувача, за замовленням заявника), або за допомогою засобів телекомунікаційного  зв’язку у випадках, передбачених законодавством України.

Нагадуємо, що Центр «Віза» («Центр Дії») та його територіальні підрозділи здійснюють прийом документів та видачу готових результатів послуг за попереднім записом до електронної черги, запевняємо всіх, хто був записаний на період повітряних тривог, не хвилюйтесь, наші адміністратори не залишать нікого без результату.

 

Ми працюємо для Вас!

Центр “Віза” (“Центр Дії”) - #Разом_до_Перемоги!

 

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
e-mail: 
[email protected],

http://viza.kr.gov.ua/

 

 

16 лютого 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради