Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Завдяки впровадженню комплексної довготривалої програми екологічна ситуація у Кривому Розі продовжує покращуватися

Створено: 2015-01-16 14:44:45Оновлено: 2015-01-17 09:44:03

У 2014 році  в місті продовжувалася робота з впровадження комплексу заходів, передбачених  довгостроковою програмою по вирішенню екологічних   проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища. За 2014 рік на їх реалізацію  спрямовано 1104,4 млн.  грн. З них власних коштів підприємств – 1074,2 млн.грн. (станом на 01.12.2014), бюджетних – 30,2 млн. грн.

Екологічна програма містить  34 заходи з охорони атмосферного повітря, спрямовані на модернізацію існуючих потужностей та пилогазоочисних установок, виведення з експлуатації існуючих цехів і об'єктів, які не відповідають сучасним екологічним вимогам, реконструкцію та будівництво ефективних систем пило- та газовловлення.

Протягом року проводився постійний оперативний контроль викидів за кожним джерелом. Для цього у місті працюють 4 обладнані  автоматизовані  стаціонарні пости контролю, 5 постів контролю Дніпропетровського  обласного центру з гідрометеорології Лабораторії  спостережень  за забрудненням  атмосферного повітря  Кривий Ріг, відомчі  стаціонарні пости контролю, встановлені на межі  санітарно-захисних  зон промислових  підприємств.     

В результаті виконання підприємствами передбачених програмою заходів з охорони атмосферного повітря станом на 01.12.2014 року вдалося запобігти надходженню в атмосферне повітря 14,1 тис. тонн викидів забруднюючих речовин.

Слід відзначити, що починаючи з 2010 року спостерігається тенденція зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, так у 2010 році викиди становили – 395,1 тис. тонн, що на 43,5 тис. тонн (12%) більше ніж у 2013 році.

 Обсяги викидів забруднюючих речовин  в атмосферне повітря за 9 місяців 2014 рік склали 244,1 тис. тонн, що на 6% менше ніж за аналогічний період 2013 року.

Немаловажним  фактором, що вплинув на цей показник, було використання  підприємствами безтротилових вибухових речовин при проведенні масових вибухів у кар’єрах.

 При проведенні масових вибухів у кар'єрах підприємства обов’язково здійснюють природоохоронні заходи, спрямовані на скорочення техногенного навантаження на довкілля та людину: використовують внутрішню і зовнішню гідрозабійку, застосовують виключно безтротилові вибухові речовини.

У 2014 році продовжилася  очистка стічних вод до нормативної якості. З цією метою проводилися роботи з розширення та реконструкції  загальноміських  каналізаційних  очисних споруд, реалізуються проекти:

  • відновлення водності р.Стара Саксагань за рахунок подачі додаткового обсягу свіжої води з Карачунівського водосховища. В свою  чергу, це дозволило  запобігти замуленню  розчищеної  в 2012 році ділянки  русла та покращило умови існування річкової  фауни;
  • протиповіневі заходи та поліпшення гідрологічного стану річки Інгулець.

Для екологічного оздоровлення Карачунівського водосховища та р.Інгулець  було збільшено  обсяг подачі  води каналом Дніпро-Інгулець до 128 млн.куб.м, що на 3 млн.куб.м. більше,  ніж у 2013 році.

Особлива увага приділялася впровадженню у місті роздільного збору складових  твердих побутових відходів. Поступово розширювалася мережа пунктів роздільного збирання небезпечних відходів, що є у складі побутових. На разі, у Кривому Розі діє понад  50 пунктів збору відпрацьованих  хімічних елементів живлення.

 У 2015 році  буде продовжена реалізація  природоохоронних заходів, які мають   на меті поліпшити екологічний стан  Кривого Рогу.

Серед  основних: 

  • захист від підтоплення території та об’єктів міста;
  • проектування і будівництво  каналізаційних мереж і споруд на них, розширення та реконструкція  загальноміських каналізаційних очисних споруд, заміна зношених мереж водовідведення;
  • рекультивація порушених гірничими роботами   земель;
  • будівництво полігонів для складування твердих побутових відходів;
  • озеленення території, створення належних умов для утримання безпритульних тварин;
  • моніторинг стану довкілля та екологічної безпеки середовища;

У поточному році заплановано завершити будівництво на 1 природоохоронному об’єкті,  на 8- продовжується,  на 5 – закінчити проектування, відновити  2 га порушених земель, запобігти потраплянню в атмосферу 15 тис. тонн. забруднюючих речовин, розміщенню промислових відходів в  обсязі 25 млн. тонн.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому           
(056)440-04-32, [email protected]    

     

                                                    

    


 


16 січня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради