Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Поради й застереження споживачам щодо придбання піротехнічних виробів

Створено: 2015-12-15 15:46:08Оновлено: 2015-12-15 15:50:20

Незабаром настануть Новорічні та Різдвяні свята, які багато хто з нас не уявляє собі без салютів, феєрверків, хлопавок та бенгальських вогнів, адже вони створюють особливий святковий настрій. Але, купуючи піротехнічні іграшки, ми не замислюємся про небезпеку, яку несе необережне поводження з ними. На це звернув увагу міський голова Юрій  Вілкул та зазначив про необхідність проведення попереджувальних заходів щодо безпеки мешканців міста під час новорічних та різдвяних свят, у тому числі, щодо проведення роз’яснювальної роботи серед населення і суб’єктів господарювання щодо недопущення порушень порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних виробів.

Він доручив висвітлити через засоби масової інформації громадянам-споживачам поради й застереження щодо придбання, використання піротехнічних виробів та рекомендацій суб’єктам господарювання про недопущення порушень прав громадян-споживачів і про передбачену законодавством відповідальність за порушення порядку й правил торгівлі.

Як відрізнити якісний піротехнічний виріб від підробок?

Щоб не сумніватися в якості і безпеці, купувати піротехнічні засоби треба тільки виключно у спеціалізованих об’єктах торгівлі (у спеціалізованих відділах (секціях)), які обладнані згідно з вимогами охорони праці, пожежної безпеки та відповідають технічним, санітарно-гігієнічним, технологічним нормам і правилам. Але, не на ринках, зупинках громадського транспорту або у сумнівних торговців. «Піратські» петарди можуть не спрацювати і свято може обернутися травмами, опіками та іншими трагічними наслідками.

Звертаємо увагу, виробник піротехнічного виробу повинен наносити розбірливе та незмивне маркування українською мовою.

Всі піротехнічні вироби повинні бути забезпечені інструкцією з застосування, яка також має бути викладена на українській мові.

У разі відсутності зазначених вимог – не купуйте такі вироби, користуватися ними небезпечно.

   Маркування піротехнічних виробів містить такі відомості:

  • найменування та адреса виробника піротехнічного виробу;
  • найменування та тип піротехнічного виробу;
  • вікові обмеження, визначені у п. 10 Технічного регламенту (перший клас – не молодше 12 років, другий клас – не молодше 16 років, третій клас – не молодше 18 років);
  • клас піротехнічного виробу;
  • інструкція щодо використання та зберігання піротехнічного виробу;
  • місяць та рік виготовлення піротехнічного виробу;
  • строк зберігання піротехнічного виробу;
  • радіус небезпечної зони дії піротехнічного виробу;
  • вага піротехнічної суміші та/або вибухової речовини.

 Зверніть увагу на упаковку, яка не повинна мати жодних ушкоджень. Ні в якому разі не можна використовувати піротехнічні вироби з дефектами: розірвані, зім'яті, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу або гніту.

При купівлі піротехнічного виробу поцікавтесь у продавця наявністю сертифікату якості на виріб!

Звертаємо увагу, щоб не травмувати ні себе, ні оточуючих, треба чітко дотримуватися інструкцій щодо використання та зберігання піротехнічного виробу, розміщеній на виробі або на споживчому пакуванні виробу.

Пам’ятайте, горючі речовини та порох, які  входять до складу піротехнічних виробів, дуже небезпечні. При необережному поводженні з ними або неправильному зберіганні вони легко розгоряються, що може призвести до пожежі. Тому, існують загальні правила, які обов'язково необхідно виконувати:

  • піротехнічні вироби зберігати слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;
  • відстань від місця феєрверку до житлових будинків, лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків престарілих та інших громадських споруд повинна бути не менше ніж 100 метрів;
  • не кидати приведені в дію піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;
  • небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити.

У разі неспрацювання піротехнічної установки, ні в якому разі не запускайте її повторно, а також не розбирайте її для того, щоб з’ясувати причину несправності, адже це може призвести до травмування.

І головне дітям самостійно придбавати та користуватися піротехнічними виробами не можна!

З метою запобігання напередодні новорічних свят виникнення випадків загрози життю й здоров’я мешканців міста спеціалісти відділу з питань захисту прав споживачі апарату міської ради і виконкому, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому міської ради, Криворізьке міське управління Головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, правоохоронні органи відстежують торгові точки, які здійснюють реалізацію піротехнічних виробів.

У разі порушення вимог порядку та правил виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів несуть таку адміністративну відповідальність:

 – продавці – за ст.195-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладання штрафу від 595 грн. до 1700 грн. з конфіскацією піротехнічних засобів;

– громадяни-споживачі – за ст.182 Кодексу України про адміні-стративні правопорушення тягне за собою накладання штрафу від 85 грн. до 510 грн. з конфіскацією піротехнічних засобів.

Шановні мешканці міста, пам’ятайте, що тільки дотримання вищезазначених правил буде запорукою вашої безпеки та тих хто знаходиться поруч.

Контактна інформація: відділ з питань захисту прав споживачів апарату міської ради і виконкому, пл. Радянська, 1, тел. 493 04 76.


 

 

15 грудня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради