Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Юрій Вілкул: «Кривий Ріг – особливе місто, і я переконаний, що у нас завжди буде славна пам`ять про захисників Вітчизни»

Створено: 2015-10-15 10:04:56Оновлено: 2015-10-15 10:12:59

«Для нашого міста, держави сьогодні дійсно святий день: Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, крім того, вперше ми відзначаємо День захисника України. І також сьогодні ми відкриваємо після проведення ремонтних робіт братську могилу радянських солдат та запалюємо вічний вогонь»,- зазначив мер Кривого Рогу Юрій Вілкул на церемонії відкриття у Центрально-Міському районі меморіального комплексу «Вічний вогонь».

Братська могила радянських солдат належить до пам’яток історії місцевого значення і охороняється державою. Вперше вона була облаштована у 1944 році після визволення міста. У 1949 році тут встановили бетонний обеліск із зіркою та меморіальною дошкою по центру.

У 1958 році обеліск змінили на скульптуру воїна. Він стояв обличчям до вулиці Леніна. Тоді ж встановили меморіальну плиту з іменами 33 загиблих героїв.

У 1974 році виконали  масштабну реконструкцію могили. Саме тоді пам’ятник солдата розвернули обличчям до проспекту Карла Маркса. З того часу проводились лише поточні ремонти.

«Минуло сорок років і коли наші ветерани дізналися, що ми проводитимемо реконструкцію Карла Маркса то звернулися із проханням повернути пам’ятнику його історичний вигляд. Я вдячний архітекторам та проектувальникам, які зробили проект,  погодили його  з ветеранськими організаціями,- сказав Юрій Вілкул,- також я дякую нашим співробітникам історико – краєзнавчого музею, котрі наполегливо працювали над тим, щоб дізнатися прізвища воїнів, похованих у братській могилі. Пошуковці встановили імена ще 24 невідомих солдат. І тепер на 14 меморіальних плитах викарбувані прізвища 68 полеглих визволителів міста руди та металу.Україна - особлива країна, Кривий Ріг – особливе місто і я переконаний, що у нас завжди буде славна пам'ять про захисників Вітчизни!».

«Ще восени 2002 року до міської ради ветеранів звернулися ветерани з пропозицією стосовно братської могили. Вони говорили, що на плитах не всі прізвища, були інші зауваження стосовно розташування пам’ятника, - розповів голова міської ради ветеранів Микола Дабіжа, - пройшли роки і коли нам стало відомо, що проспект будуть реконструювати, ми звернулися до Юрія Григоровича Вілкула зі  своїми пропозиціями і він їх  підтримав. У новому проекті врахували всі побажання ветеранів, визволителів міста».

 Сьогодні до підніжжя  пам’ятника, братської могили та меморіальних плит  лягли  живі квіти –  символи вдячності та шани  полеглим героям. В урочистій тиші запалав вічний вогонь. Почесну церемонію виконав учасник бойових дій Іван Ємельянцев. Настоятель храму Святого Миколая ієрей Дмитро Салатюк здійснив чин освячення меморіального комплексу і братської могили та провів панахиду за загиблими солдатами Другої Світової та українськими воїнами, які віддали життя, захищаючи єдність держави на Сході країни.

«Я горда від того, що у нашому місті патріотизм, любов до батьківщини живуть в серцях жителів. День Перемоги, день визволення міста – без хвилювання неможливо бути присутніми на таких прекрасних урочистостях. Молодь має пам’ятати, що люди загинули за мир та спокій на рідній землі»,- поділилася враженнями ветеран праці Раїса Михайлівна.

Одним із першочергових завдань зі збереження історичної спадщини Кривого Рогу є проведення капітальних ремонтів пам’ятників та братських могил. Так, виконана реставрація групи могил воїнів на вулиці Урицького, відремонтовано братські могили по вулиці Іскровській, Серафимовича, у парку ім. 50-річчя Радянської України.

Восени 2013 р. відбулося поховання останків 173 солдат та військовополонених, які загинули в роки Другої Світової війни у братську могилу на Криворізькому кладовищі.  Знаковою подією стало проведення реставраційних робіт на «Стеллі героїв» та   перенесення її до скверу на проспекті Миру.

 

 Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net


 

 

14 жовтня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради