Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Розроблена у Кривому Розі модель «Відкритого бюджету» – на сьогодні найкраща в Україні, - експерт

Створено: 2016-07-15 09:02:17Оновлено: 2016-07-15 09:06:01

14 липня у Муніципальному центрі послуг пройшла презентація ініційованого мером Юрієм Вилкулом проекта «Відкритий бюджет». Його мета - надання на відкритому порталі  http://openbudget.krogerc.info/ в простій і зрозумілій для кожного жителя міста формі показників як міського, так і районних бюджетів; їх дохідної та видаткової частини.

На презентації проекту Юрій Вілкул підкреслив: «Кривий Ріг підвищує відкритість і прозорість влади у всіх сферах, в тому числі й бюджетній. Вже реалізований проект «Громадський бюджет», коли всі громадські організації міста могли взяти участь у конкурсі й, на основі голосування городян, отримати кошти міського бюджету на реалізацію своїх проектів. В цьому році криворіжці проголосували за 47 таких проектів, і вони будуть реалізовані до кінця року. Створено сайт «Новий Кривий Ріг», де жителі міста можуть проголосувати за пріоритетність тих чи інших великих міських програм. Тепер наше місто першим в Україні на основі кращого світового досвіду - впроваджує власну модель «Відкритого бюджету».

Як розповів заступник мера по економіці Андрій Полтавець, до початку  роботи над проектом були вивчені кращі світові напрацювання Бостона (США), Окленда (Нова Зеландія), Берліна (Німеччина), Варшави (Польща), Брно (Чехія). Проект впроваджується в два етапи. На першому етапі представлена загальна схема та показники міського бюджету. Можна подивитися, наприклад, скільки витрачено по всіх галузях на теплопостачання, електроенергію, заробітну плату і т. д. Після реалізації другого етапу інформація буде деталізована до кожної школи, дитячого садка, амбулаторії, а також докладно представлені районні бюджети.


Юрій Вілкул поставив завдання Андрію Полтавцю прискорити реалізацію другого етапу: «Треба, щоб людям була доступна повна бюджетна інформація, і вони бачили як формується бюджет, як розподіляються кошти не тільки міської казни, але й кожного району міста».

Представник Всеукраїнського фонду «Горєніє» Тетяна Приходько сказала: «Важливо те, що Кривий Ріг не пішов шляхом копіювання вже розроблених стандартних і не дуже досконалих систем, а на основі аналізу світового досвіду, створив свою якісну систему моніторингу бюджету міста. Її доступність і зручність вражає. Ми почали співпрацю з владою міста Кривого Рогу в рамках меморандуму з Коаліцією громадських організацій і бачимо не розмови, а конкретні дії».

Вона також зазначила, що «Відкритий бюджет», розроблений у Кривому Розі – найкраща на сьогодні модель в Україні. Кривий Ріг виконує всі вимоги законодавства щодо відкритості бюджетних процесів. На офіційному сайті виконкому розміщені всі рішення про бюджет та звіти про його виконання, матеріали щодо виконання окремих показників доходів і витрат. Також на державному єдиному порталі використання бюджетних коштів оприлюднюються всі платіжні доручення, розміщується звітність та інформація про укладені договори. Тобто вся інформація по міському бюджету на сьогодні повністю доступна і відкрита.


 

15 липня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради