Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) відвідали Кривий Ріг, щоб проаналізувати успіхи міста у впровадженні міжнародно визнаних моделей лікування туберкульозу

Створено: 2015-07-15 15:57:56Оновлено: 2015-07-15 15:58:54

14 липня 2015 р. представники  Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) прибули з візитом до Кривого Рогу для того, щоб ознайомитися з результатами впровадження у місті нових для України підходів до лікування туберкульозу. Гості зустрілися з представниками міської адміністрації і громадських організацій, відвідали міський протитуберкульозний диспансер, один із закладів первинної медичної ланки, де надається контрольоване лікування хворим на туберкульоз, а також взяли участь у роботі моделі «стаціонар на дому», що здійснює лікування пацієнтів у домашніх умовах.

В Україні ідея амбулаторного лікування хворих на туберкульоз часто зустрічає опір: лікарі звикли до того, що хворі підлягають тривалій (упродовж декількох місяців) госпіталізації для запобігання поширенню інфекції і контролю за лікуванням. Проте насправді епідеміологічні дані свідчать: саме стаціонари є головним джерелом поширення так званих резистентних форм туберкульозу, які дуже важко піддаються лікуванню. Хворий на туберкульоз, який отримує адекватне лікування в амбулаторних умовах, не становить небезпеки для оточуючих.

Через це, загально визнаним міжнародним стандартом є лікування туберкульозу на основі ДОТ (від англ. Directly Observed Treatment, DOT), коли хворий щодня приймає протитуберкульозні препарати під наглядом медсестри у себе вдома, або у сімейній амбулаторії. Ефективність і безпечність  такого підходу доведена досвідом багатьох країн світу.

«В Україні найбільш виправданим є амбулаторне лікування туберкульозу, - говорить Картлос Канкадзе, керівник Проекту USAID. - адже майже всі протитуберкульозні лікарні розташовані у морально і фізично застарілих будівлях, які не відповідають мінімальним вимогам інфекційного контролю і створюють небезпеку поширення інфекції. Та й економічні розрахунки свідчать про те, що щоденний візит медсестри до хворого або хворого до медсестри обходиться значно дешевше, ніж лікування у стаціонарі».

З тим, щоб відпрацювати механізми ефективного переходу від стаціонарного до амбулаторного лікування туберкульозу в українських реаліях, Проект USAID спільно із Українським центром контролю за соціально небезпечними захворюваннями Міністерства охорони здоров¢я України та криворізькою фтизіатричною службою розпочали пілотування амбулаторного лікування туберкульозу у м. Кривий Ріг. Місто було обране у якості пілотного регіону через ряд географічних і соціальних особливостей та високу поширеність туберкульозу і ВІЛ-інфекції серед мешканців міста. 

У рамках пілоту, Проект USAID здійснює навчання медичних спеціалістів, надає експертну допомогу у розробці моделі пілотування та постійно проводить наставницькі візити до медичних закладів міста. Крім того, Проект закупив для Кривого Рогу сучасне обладнання для швидкої діагностики туберкульозу GeneXpert IV (чотиримодульна система для ПЛР у реальному часі GeneXpert IV зі стаціонарним комп’ютером) та діагностичні реагенти до нього.  

За результатами пілоту, досвід Кривого Рогу буде рекомендований іншим регіонам України, щоби полегшити перехід системи охорони здоров¢я до міжнародних стандартів лікування туберкульозу.

***

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінку: http://ukraine.usaid.gov або на сторінку у соціальній мережі Фейсбук: www.facebook.com/USAIDUkraine.

***

Проект USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні» впроваджує відтворювані моделі профілактики та запобігання поширенню туберкульозу в Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Харківській, Херсонській областях та у м. Київ.

П'ятирічна діяльність проекту має на меті поліпшити якість послуг у сфері лікування ТБ на основі стратегії DOTS, запровадити нові сучасні технології лабораторної діагностики та інфекційного контролю, поліпшити дотримання пацієнтами режимів лікування, а також підтримати спектр заходів на зміцнення систем лікування TБ.

Докладніше про проект можна дізнатись на сайті: www.stbcu.com.ua.


 

15 липня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради