Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про затвердження звіту про базове відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського б

Створено: 2018-05-15 12:08:43Оновлено: 2018-05-15 12:09:07

Про затвердження звіту про базове відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва»

        

         На виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»; ураховуючи аналіз базового відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253  «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва»; керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради вирішив:

 

1. Затвердити звіт про базове відстеження результативності дії регулятор-ного акта – рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва» (додається).

 

2. Управлінням розвитку підприємництва та економіки виконкому Криворізької міської ради забезпечити спільно з відділом преси та інформації апарату міської ради і виконкому інформування населення міста про зміст рішення у визначений чинним законодавством України термін.

 

3. Контроль за виконання рішення покласти на заступника міського голови відповідно до розподілу обов’язків.

 

 

 Міський голова                                                                   Ю.Вілкул

 

  

     ЗАТВЕРДЖЕНО

        Рішення виконкому міської ради

       10.05.2018 №232

ЗВІТ

про базове відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва»

 

1. Назва регуляторного акта, результативність якого відстежується:

рішення виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва».

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження: управління розвитку підприємництва, економіки виконкому Криворізької міської ради.

 

3. Цілі прийняття регуляторного акта: сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу шляхом створення нових робочих місць унаслідок надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами суб’єктам господарювання на реалізацію проектів зі створення нових робочих місць.

Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва, затверджений рішенням виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва», зі змінами, унесеними рішенням виконкому міської ради від 13.09.2017 №391 (надалі – Порядок), визначає механізм використання коштів, у тому числі передбачених у міському бюджеті згідно з рішенням міської ради від 21.12.2016 №1173 «Про затвердження Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в м. Кривому Розі на 2017 – 2020 роки», зі змінами, що спрямовуються на часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами, які надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва для створення нових робочих місць (надалі – часткова компенсація).

 

          4. Строк виконання заходів з відстеження: з 19.03.2018 до 19.04.2018 включно.

5. Тип відстеження: базове

6. Методи одержання результатів:

         Аналіз кількісних показників та проведення обговорень результативності дії регуляторного акта.

 

     7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результа-тивність дії регуляторного акта, а також спосіб одержання даних:

         Відстеження результативності дії рішення виконкому міської ради від  13.09.2017 №391 «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва» здійснюється за інформацією Криворізьких об’єднаних державних податкових інспекцій Головного управління ДФС у Дніпропетровській області та відпові-дального виконавця бюджетних коштів.

         Показниками відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради є:

- чисельність суб’єктів господарювання малого й середнього підприєм-ництва, яким за рахунок коштів міського бюджету здійснено часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами для реалізації проектів зі створення нових робочих місць;

- розмір надходжень до бюджету від сплати суб’єктами господарювання податків до бюджету;

-  розмір коштів і часу, що використовується суб’єктом господарювання, пов’язаними з виконанням вимог регуляторного акта;

-   кількість створених робочих місць;

- рівень поінформованості суб’єктів господарювання, пов’язаних з регулюванням.

 

                8. Кількісні та якісні значення показників результативності дії регуляторного акта:

     Порядок набув чинності 19.09.2017, у зв’язку з чим порівняльний аналіз показників за аналогічний та попередній періоди не проводиться.

 

Показники результативної дії регуляторного акта.

 

         Чисельність суб’єктів господарювання малого й середнього підприємництва, яким за рахунок коштів міського бюджету здійснено часткову компенсацію відсоткових ставок за кредитами для реалізації проектів зі створення нових робочих місць

При запровадженні Порядку проведено 11 конкурсів проектів зі створення нових робочих місць, виявили бажання взяти участь у конкурсі  29 суб’єктів господарювання, визнано 15 переможців, якими задекларовано створити 25 нових робочих місць. З вересня 2017 року, з урахуванням унесених змін до Порядку, ухвалених рішенням виконкому міської ради від 13.09.2017 №391, проведено 9 конкурсів, подано заяв та документів за формою, передбаченою Порядком, на участь у конкурсі 14 суб’єктами господарювання. Визнано 12 переможців, яким з міського бюджету передбачена часткова компенсація на створення нових робочих місць.

З вересня 2017 року й до теперішнього часу 22 суб’єкти господарювання виявили бажання взяти участь у конкурсі. При проведенні аналізу наданих документів, за відомостями Криворізьких об’єднаних державних податкових інспекцій Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, з’ясовано, що для участі в конкурсі суб’єкти  господарювання надали пакет документів коли були зареєстрованими за межами м. Кривого Рогу, маючи заборгованість перед бюджетом, здійснювали діяльність з продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів і надавали  в оренду нерухоме майно. Тобто, вони підпадають під дію ст.13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» та не мають права бути учасниками конкурсу.

Відповідно до вимог пункту 1.1 підпункту 1.1.1 та пункту 1.4 Порядку суб’єкти господарювання повинні перебувати на обліку в Криворізьких об’єднаних державних податкових інспекціях Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, мати зареєстроване місце проживання/знаходження на території м. Кривого Рогу та відповідати вимогам ст.13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» (тобто не бути кредитними, страховими організаціями, інвестицій-ними фондами, не здійснювати виробництво та/або реалізацію зброї, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, обмін валют, надання в оренду нерухомого майна, не бути визнаними банкрутом, не перебувати в стадії припинення, не мати заборгованості перед бюджетом, подавати завідомо недостовірні відомості й документи тощо).

Відповідальним виконавцем бюджетних коштів з переможцями конкурсу укладені угоди про надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитом (надалі – угоди), згідно з якими суб’єкти господарювання протягом місяця від дати їх підписання планують створити нові робочі місця.                              6  переможців конкурсу, які не виконали умови угод, виключено зі списку переможців конкурсу та з ними розірвано угоди, за умови виконання вимог пункту 5.6 Порядку щодо добровільного повернення на рахунок відпові-дального виконавця бюджетних коштів усієї суми отриманих коштів на часткову компенсацію (повернуто 2,77 тис. грн.), а саме:

- 4 суб’єкти господарювання не створили задекларованих нових робочих місць/допустили зменшення чисельності найманих працівників;

- 2 суб’єкти господарювання не відповідали вимогам ст.13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».

Часткова  компенсація  переможцям конкурсу протягом року з моменту створення ними нових робочих місць складатиме 71,25 тис. грн. З міського бюджету в 2017 році профінансовано часткову компенсацію на загальну суму 4,35 тис. грн., у І кварталі 2018 року – на 9,54 тис. грн.

 

 

          Розмір надходжень до міського бюджету від сплати суб’єктами господарювання податків до бюджету, тис. грн.

Суб’єктами господарювання з моменту визначення їх переможцями конкурсу сплачено податків і зборів до бюджету на суму 485,05 тис. грн.,                              у тому числі до міського бюджету єдиного податку – 6,50 тис. грн.; за                             13 працевлаштованих найманих працівників на новостворені робочі місця: єдиного соціального внеску – 32,30 тис. грн. та військового збору –                     1,55 тис. грн. (100% до державного бюджету), податку на доходи фізичних               осіб – 21,20 тис. грн., у тому числі до міського бюджету 60% від загальної                 суми – 14,70 тис. грн.

 

    

          Кількість створених робочих місць, од.

Переможцями конкурсу створено 13 нових робочих місць у сфері інжинірингу, геології та геодезії, торгівлі деталями та приладдям для автотранспортних засобів тощо.

Учасники конкурсу не надавали пропозиції щодо створення нових робочих місць, а саме: на перше робоче місце, для осіб з числа учасників антитерористичної операції на сході України, громадян з числа внутрішньо переміщених осіб.

Суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у пріоритетних напрямах (виробництво будівельних матеріалів, розвиток високотехнологічного машинобудування, ІТ-сфера, транспорт і логістика), не брали участі в конкурсі.

 

 

         Рівень поінформованості суб’єктів господарювання, пов’язаних з регулюванням

         Рівень поінформованості є досить високим, що було передбачено при запровадженні регуляторного акта. Поінформовано:

         - членів міської координаційної ради з питань розвитку підприємництва, Криворізьке представництво Дніпропетровської торгово-промислової палати, Фонд підтримки та захисту прав підприємництва, малого та середнього              бізнесу в Україні, Криворізьке регіональне відділення Українського союзу промисловців і підприємців, Криворізьку міську громадську організацію «СПІЛКА РОБІТНИКІВ СФЕРИ ПОБУТУ ТА ПЛАТНИХ ПОСЛУГ»;

         - 270 підприємців на 7 інформаційних зустрічах, що з 08.12.2017 до 15.12.2017 проводилися у виконкомах районних в місті рад за участю представників управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради;  

         - через 30 оголошень про Порядок, проведення конкурсу, що були опубліковані в Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник» (тираж за IV квартал 2017 року та І квартал 2018 року склав майже                     829,5 тис. примірників на паперових носіях) та розміщені на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, порталі «Криворізький ресурсний центр» у мережі Інтернет, який за IV квартал 2017 року та  І квартал 2018 року  відвідали понад 1,9 млн. користувачів;

         - через 5 статей про результати проведення конкурсу, що були опубліковані в Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник» (26.09.2017, 02.11.2017, 28.11.2017, 06.02.2018, 27.03.2018 );

         - через 2 виступи представників управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради у програмі «Цей день» комунального підприємства «Телерадіокомпанія «Рудана» Криворізької міської ради;

         - через 26 повідомлень про результати проведення конкурсу, що були розміщені на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету, на порталі «Криворізький ресурсний центр», модулі «Віртуальний  бізнес-інкубатор» у мережі Інтернет, який за IV квартал 2017 року та І квартал 2018 року відвідали понад 1,7 тис. користувачів.

        Форма заяви та проект зі створення нових робочих місць розміщені  на:

        - офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету;

- модулі «Віртуальний бізнес-інкубатор» порталу «Криворізький ресурс-ний центр» з можливістю їх роздрукування (блок «Навчальний майданчик», розділ «Надання  часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприєм-ництва»).

 

     9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення вищезазначених цілей:

 

Перший конкурс з урахуванням унесених змін до Порядку проведено 20.09.2017.

     Фактично використано коштів міського бюджету на часткову компенсацію та створено нових робочих місць – не в повному запланованому обсязі, на що вплинули обмеження, передбачені ст. 13 Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», на отримання фінансової допомоги суб’єктами господарювання, незначна кількість партнерів - банківських установ, у яких держава прямо або опосередковано володіє 75 чи більше відсотками статутного капіталу та/або голосів, низький рівень порогу суми банківського кредиту, часткової компенсації та умов створення нових робочих місць, а також установлення Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 01.01.2018 розміру мінімальної заробітної плати у сумі 3 723 грн., відповідних відрахувань сплати єдиного соціального внеску.

Ураховуючи звіт базового відстеження результативності дії регулятор-ного акта, затвердженого рішенням виконкому міської ради від 10.01.2018 №11 «Про затвердження звіту про базове відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва», до плану діяльності виконкому міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2018 рік, затвердженого рішенням виконкому міської ради від 13.12.2017 №525 «Про реалізацію та планування органами місцевого самоврядування регуляторної політики», зі змінами, унесеними рішенням виконкому міської ради від 14.02.2018 №59, включено проект регуляторного акта «Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва».

Проектом рішення запропоновано удосконалення Порядку, яким передбачається надання часткової компенсації здійснювати через 6 місяців з моменту створення нових робочих місць, за умови їх збереження, у розмірі 75% фактично сплачених відсоткових ставок за кредитом; коригування граничної суми кредиту до 500,00 тис. грн.

У разі ухвалення запропонованого проекту регуляторного акта  підлягає скасуванню рішення виконкому міської ради  від 13.09.2017 №391 ««Про внесення змін до рішення виконкому міської ради від 23.05.2017 №253 «Про Порядок використання коштів міського бюджету для надання часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, що надаються на реалізацію проектів суб’єктів малого й середнього підприємництва».

15 травня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради