Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Поводження з промисловими відходами на промислових підприємствах міста -важлива складова довгострокової міської екологічної програми

Створено: 2015-05-15 16:52:22Оновлено: 2015-05-15 17:01:54

Зменшення обсягів розміщення промислових відходів та збільшення обсягів їх переробки, повторного використання і утилізації – одині із важливих напрямків екологічної політики у місті. Це питання  розглядали на  черговому засіданні виконкому міськради, яке відбулося 13 травня.

За роки експлуатації родовищ Криворізького басейну накопичено майже 9,5 млрд. тонн. промислових відходів. Вони заскладовані у відвалах, хвосто- і шламонакопичувачах, що займають величезні площі (10,4 тис. га). Здебільшого це - відходи гірничої промисловості, утворені при добуванні та збагаченні руд.

Обсяги утворення та розміщення промислових відходів підприємствами гірничо-промислового комплексу складають 99% від загальних обсягів відходів по місту.

Все більшої актуальності набирає питання утилізації, повторного використання та переробки відходів. На разі, існує проблема залежності обсягів утилізації, перероблення та повторного використання відходів від обсягів їх утворення та обсягів виробництва продукції.

«Питання оптимізації, роботи з відходами повинно бути на кожному підприємстві одним із ключових. Ми розробили екологічну програму в якій є пункт про  поводження з відходами. Безумовно, нас турбують питання переробки відходів, їх утилізація. Ставимо питання перед гірничо-металургійними підприємствами щодо розробки техногенних родовищ, аби раціонально використовувати наші надра,- зазначив міський голова Юрій Вілкул,- це комплексне питання і ми його розглядаємо  за всіма напрямками. Єдине підприємство в нашому місті - Центральний гірничо-збагачувальний комбінат, переробляє відходи, з яких виробляють концентрат, а також  переводять хвостосховища у техногенні родовища. Я вважаю, що інші підприємства гірничо-металургійної галузі могли б працювати у цьому напрямку. Крім того, серед пріоритетів - має стати розробка та впровадження нових технологій з переробки окислених кварцитів, засипка відпрацьованих кар’єрів пустими породами». 

На засіданні виконкому прийнято низку  рішень, спрямованих  на посилення роботи з промисловими відходами. Зокрема, підприємствам гірничо-металургійного комплексу рекомендовано забезпечити зменшення обсягів розміщення відходів шляхом збільшення до 2020 року обсягів їх утилізації та використання як вторинної сировини в 1,5 рази. Впроваджувати маловідходні, безвідходні та екологічно безпечні технологічні процеси протягом наступних п’яти років; опрацювати питання переведення відвалів і хвостосховищ у техногенні родовища, що дасть можливість отримувати цінну мінеральну сировину і поліпшити екологічний стан довкілля на прилеглій території, також на контролі – виконання підприємствами заходів у сфері поводження з відходами, що передбачені довгостроковою екологічною програмою, тощо. За час дії програми підприємства міста використали майже 38 тонн відходів виробництва. 27 млн. тонн відходів застосовано для будівництва хвостосховищ, автомобільних і залізничних доріг в кар'єрах та виробництва щебеню. Для засипки кар’єру №2 ПАТ "Центральний ГЗК" спрямовано 8 млн. тонн пустих порід. ПАТ "Кривбасзалізрудком" та "ЄВРАЗ Суха Балка" для засипки зон зрушення та обвалення земель використано 2,2 млн. тонн. Повторно використано, перероблено та утилізовано 147,5 млн. тонн промислових відходів.

Довідково:

Впливати на обсяги утворення відходів при існуючих технологіях виробництва практично неможливо. Тому, прослідковується тенденція залежності обсягів утворення відходів від обсягів виробництва залізної руди.

У 2014 році обсяги виробництва залізної руди становили майже 34 млн. тонн, що на 2% менше, ніж у 2013 році.

З урахуванням зменшення обсягів виробництва руди протягом 2014 року утворилося 262,3 млн. тонн відходів, що на 25,2 млн. тонн (8,8%) менше, ніж у 2013 році.

В минулому році обсяги утворення відходів зменшено публічними акціонерними товариствами "Північний ГЗК" на 17,8%, "Інгулецький ГЗК" на 5,4%, "Центральний ГЗК" на 0,1%, "АрселорМіттал Кривий Ріг" на 6,4%,  ГЗК "Укрмеханобр" на 13,1%.

За статистичними даними у загальному обсязі розміщених відходів по Дніпропетровській області місто Кривий Ріг посідає перше місце і становить 97% від загального обсягу розміщених відходів у Дніпропетровській області.

У 2014 році розміщено майже 179 млн. тонн промислових відходів. З них 99% - відходи IV класу небезпеки (пусті розкривні породи, шлами збагачення).

Це на 14,4 млн. тонн або на 7,5% менше, ніж у 2013 році.

У 2014 році підприємствами гірничодобувної промисловості утилізовано, перероблено та передано спеціалізованим підприємствам, що мають ліцензії у сфері поводження з відходами 82, 2 млн. тонн відходів, що на 14,7% менше, ніж у 2013 році та становить третину від загальної кількості утворених відходів.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому                    
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net           


 

15 травня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради