Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі буде проводитися планомірна робота щодо захисту прав споживачів

Створено: 2011-03-15 08:11:38Оновлено:

15 березня у рамках міжнародного споживчого руху відзначається Всесвітній день прав споживачів. У Кривому Розі, з цієї нагоди та з метою ознайомити споживачів з їхніми правами, допомогти зорієнтуватися у складній ситуації та обрати правильну лінію поводження у випадках порушення їхніх законних прав відділом з питань захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради проведено ряд заходів.

Зокрема у місті відбулася інформаційна зустріч із суб’єктами господарювання у сфері торгівлі на тему: «Про Порядок провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення», на якій надана всебічна консультативно-методична допомога з питань дотримання законодавства про захист прав споживачів.

Також була проведена радіопередача «З перших вуст» із начальником відділу з питань захисту прав споживачів виконкому Криворізької міської ради Ніною Савенко на тему «Правова основа захисту прав споживачів». Під час передачі розглядалися особливості реалізації найпоширеніших на практиці вимог споживача: повернення сплачених за товар коштів, обмін товару на товар належної якості, безоплатне усунення недоліків товару, відкликання своєї згоди на укладення договору про надання споживчого кредиту тощо.

Крім того, мешканці міста мали змогу поставити свої питання Н. Савенко під час прямої телефонної розмови, яку проводила Криворізька міська комунальна газета «Червоний гірник». Окрім відповідей на актуальні питання громадян, начальник відділу з питань захисту прав споживачів повідомила про основні завдання та роботу відділу, яка проводитиметься за напрямом створення належних ринкових механізмів захисту прав споживачів, відповідних міжнародним та європейським вимогам, забезпечення балансу інтересів на лінії споживач – виробник – влада, забезпечення належного державного контролю і нагляду на споживчому ринку та виробництві. Адже, відділ з питань захисту прав споживачів уведений в апарат міської ради і виконкому. Відтепер у обов'язках відділу буде не лише розгляд звернень споживачів і консультування щодо захисту їх прав. Відділом здійснюватиметься контроль за належною організацією обслуговування населення підприємствами всіх форм власності: торгівлі, побутового обслуговування, транспорту і, що важливо, підприємствами житлово-комунального господарства. Також буде проводитися аналіз договорів, які укладають продавці і виробники з покупцями, щоб виявити пункти, які можуть порушити або обмежити права споживачів. Н. Савенко відзначила, що комплекс розроблених відділом заходів щодо захисту прав споживачів на 2011-2015 роки дозволить закласти основи для більш чіткого та прозорого механізму державної підтримки споживчого руху, що, у свою чергу,сприятиме подальшому розвитку правового громадянського суспільства, налагодженню ефективного діалогу між владою, бізнесом і громадськістю.

(0564)92 13 03, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради