Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

З повагою до Героїв. У Кривому Розі, за підтримки Ради оборони міста, відкрили меморіальну дошку на честь мужнього земляка Владислава Пожаребка, який віддав життя за свободу та незалежність України

Створено: 2024-02-15 09:39:43Оновлено: 2024-02-15 09:42:58

Дошку встановили на фасаді його рідного будинку у Покровському районі. Біля будинку по вулиці Бульвар Маршала Василевського сьогодні зібралися рідні, друзі та побратими Владислава. Приїхав з передової його батько Едуард. Чоловік 12 місяців боронить Батьківщину. Владислав - його єдиний син.

Едуард Пожаребко не стримує емоцій: «Ті, хто знали Владислава запам’ятають його  назавжди як вірного, щирого друга, для матері  - найкраща дитина, для  мене він Воїн з великої літери. Герой. Він не покинув своїх товаришів, відмовився від переводів,  хоча можливості були  - він не залишив побратимів. Його  з нами вже немає 127 днів.  Дякую всім, хто допомагає нам всі ці місяці, підтримує.  Я дуже сподіваюся, що пам'ять про нашого сина,  загиблих побратимів завжди буде в наших серцях. Ми всі будемо пам’ятати, що віддали наші діти, всі хлопці, щоб ми могли жити!».  

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул підкреслив: «Немає слів, щоб висловити повагу рідним та близьким, які втратили на війні найдорожче, що у них є - чоловіка, сина, батька, доньку….. Низько схиляємо голови на знак шани та поваги нашим Героям. Хочу запевнити – місто турбувалося і буде підтримувати Захисників та Захисниць, а також їхні родини. Це – наш святий обов’язок. У Кривому Розі іменами полеглих Героїв вже названі 25 вулиць, ще 41 топонім було названо на честь військових частин, які захищали Кривий Ріг та Україну. Кривий Ріг перший в Україні, ще у 2016 році, відкрив пам’ятник на честь учасників російсько-української війни. Наразі, встановлено вже 3 пам’ятника та 4 пам’ятних знаки. На основі світового досвіду та рекомендацій Інституту національної пам’яті та профільних міністерств в Кривому Розі розроблено Меморіальний комплекс в Секторі почесних поховань. Також, тільки у 2023 році встановлено коштом міського бюджету 65 меморіальних дощок на честь загиблих земляків. Для нас важливий кожен ветеран, кожен Захисник. Це - велика, комплексна робота, якою місто займалося і буде займатися. Слава нашим Героям!».

У Кривому Розі з 2014 року проводиться системна та масштабна робот з підтримки ветеранів та їх сімей.  З початку повномасштабного вторгнення її було розширено. У рамках нової ветеранської політики – політики Героїв - розширюються напрямки допомоги, як прямої так і психологічної та соціальної адаптації ветеранів.

Протягом 2014-2023 років з бюджету міста на соціальну підтримку ветеранів та членів їх сімей спрямовано вже понад 1,3 млрд. грн. Це - прямі виплати із міського бюджету. 100 тис. грн сім'ям загиблих військовослужбовців і щомісячні виплати членам сімей військовослужбовців, які загинули або зникли безвісти у розмірі 1 прожиткового мінімуму (зараз 2920 грн), та інші види допомоги.

У 2024 році 65 млн грн з міського бюджету також передбачається на пряму соціальну підтримку військовослужбовців та сімей загиблих Захисників і Захисниць України, учасників бойових дій.

Ще один важливий напрямок - робота Офісу "Я-Ветеран". У Кривому Розі він був створений один з перших в Україні. За принципом "єдиного вікна" в Офісі можна отримати 561 вид різних послуг. З моменту відкриття Офісу - з червня 2023 року, у ньому надано вже 5 500 різних послуг ветеранам та їхнім родинам. При цьому, лише за січень цього року – вже 1000 послуг. В офісі «Я-Ветеран» Захисники та члени їхніх родин можуть також отримувати безкоштовні кваліфіковані юридичні послуги. Вже надано близько 200 консультацій. Майже 200 об’єктів підприємницької діяльності міста надають за карткою «Я-Ветеран» знижки від 5% до 42%. Вже видано ветеранам та їх сім'ям 2 760 таких карток.

Інші напрямки допомоги - це створення Інституту помічників ветеранів, безкоштовний відпочинок для дітей у комунальному таборі у лісі, видача продуктових наборів декілька разів на рік, лінія психологічної підтримки, підтримка ветеранського спорту та багато іншого. У цьому відношенні, як і у допомозі у забезпеченні наших військових на фронті Кривий Ріг є одним із лідерів України.

 

15 лютого 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради