Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Новації бюджетного року викликали низку запитань у представників місцевого самоврядування

Створено: 2015-01-15 16:53:14Оновлено: 2015-01-15 17:49:50

30  грудня на   пленарному засіданні 54 сесії Криворізької міської ради   депутати   прийняли бюджет міста на  2015 рік.  На  разі, триває процес складання постійного розпису доходів і видатків. Відповідно до вимог бюджетного законодавства, до кінця січня він буде затверджений.  В цілому, показники доходів і видатків зведеного бюджету міста Кривого Рогу затверджені  в сумі 2 млрд. 600,4 млн. грн:

  • по загальному фонду в сумі 2 млрд. 195,8 млн.грн;
  • по спеціальному фонду – 404,6 млн.грн.

Формування показників міського бюджету здійснювалося в умовах змін в податкове та бюджетне законодавство, а також переходу на нову систему міжбюджетних та податкових відносин.

13 січня поточного року, на селекторній  нараді з головами обласних державних адміністрацій,  Прем’єр - міністр України  Арсеній Яценюк  наголосив, що  бюджет  2015 року – децентралізований. Завдяки чому місцеві бюджети отримали загалом з урахуванням трансфертів до 40 мільярдів гривень. «Виключно від роботи місцевої влади залежить ефективність адміністрування і використання отриманих податків», - наголосив Арсеній Яценюк.       

Однак,  вже зараз   у представників  органів місцевого самоврядування   новації   бюджетного року викликали низку запитань, пов’язаних із практичним застосуванням пропонованих змін.   «Із тих  податків, що як планується,  мають    збиратися на місцях, а їх  4 –  це податок на нерухоме майно, акцизний, транспортний  податок та  податок на прибуток підприємств приватної власності,  фактично,  по-жодному із них  на сьогодні ми не розуміємо механізму  дії,  їх практичного застосування», - зазначив секретар Криворізької міськради Сергій Маляренко  на січневому засіданні, підбиваючи підсумки селекторної наради.

 Зокрема, податок на нерухоме майно:  на теперішній час у податкових органів немає повної бази по житловій нерухомості та відсутня база по нежитловій (комерційній) нерухомості.

Виходячи з цього, очікувані надходження на 2015 рік обраховані лише по об’єктах житлової нерухомості у сумі 300 тис. грн. або на рівні 2014 року.

Акцизний податок з реалізації підакцизних товарів:  на теперішній час у податкових органів відсутня звітність, яка б відображала обсяги реалізації даних товарів.

Податок на прибуток підприємств приватної власності з 2015 року згідно з Бюджетним кодексом України у розмірі 10% зараховується до обласного бюджету.

За даними податкових органів області, очікувані надходження 10% податку на прибуток у 2015 році до обласного бюджету складе близько 300 млн. грн.

При цьому, обсяг реверсної дотації для Дніпропетровської області визначено у сумі 270 млн. грн., які необхідно віддати до державного бюджету.

Тобто, фінансовий ресурс, який залишається в обласному бюджеті, складе близько 30 млн. грн., що недостатньо для виконання власних повноважень. 

В свою чергу, Кривий Ріг виходив з пропозицією залишати у місті половину надходжень  від 10% податку на прибуток на місцевому рівні за місцем знаходження таких підприємств. Однак, ці пропозиції не були враховані у бюджетному законодавстві.

«Після детального вивчення та опрацювання  всіх новацій, які планується запровадити у  2015 році,  прийнято рішення про те, щоб керівники  служб області  ще раз   прорахували та розібралися по кожному пункту, - сказав міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, - я подивлюсь, яка відповідь надійде на запит  Асоціації міст  України до Уряду і наступного тижня проведемо  в області  нараду разом з економічною,  фінансовою службами,  юстицією,  щоб відповісти на   запитання – як правильно  застосовувати всі ці  нормативи та акти. Зараз багато залежатиме від нашої спільної роботи!».

Зважаючи на  важливість проблеми, Юрій Вілкул зазначив,  що  буде видано розпорядження про  створення  тимчасових комісій з опрацювання  цих питань. До їх складу мають увійти депутати, представники громадськості та правоохоронні органи.  «Ми повинні врахувати  потреби та інтереси  більшості  мешканців Кривого Рогу», - підкреслив міський голова.      

(056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net    


 

 

15 січня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради