Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Промислові підприємства Кривого Рогу повинні більш активно включитися в роботу із створення автоматизованої системи моніторингу за станом атмосферного повітря - міський голова Юрій Вілкул

Створено: 2013-11-14 12:21:08Оновлено:

13 листопада відбулося чергове засідання виконкому міської ради. У центрі уваги - питання виконання довгострокової екологічної програми, зокрема, мова йшла про систему моніторингу навколишнього природного середовища.

У Кривому Розі діє наймасштабніша в Україні екологічна програма. Вона розрахована до 2022 року, її загальна вартість складає 11млрд.грн. Одним з пріоритетних завдань Програми, яке відповідає Стратегічному плану розвитку Кривого Рогу є зменшення рівня забруднення довкілля та запобігання техногенній загрозі.

Важливим аспектом цієї роботи є контроль за кількістю викидів забруднюючих речовин в атмосферу. Для такого техногенно навантаженого міста, як Кривий Ріг, надзвичайно важливим є оперативне отримання інформації про стан довкілля, що дозволить своєчасно виявляти і швидко реагувати на погіршення ситуації. У 2011 році розпочалося впровадження автоматизованої системи комплексного екологічного моніторингу навколишнього середовища, яка передбачає установку постів автоматичного спостереження за станом атмосферного повітря. У 2012 році в експлуатацію введено 4 стаціонарних пости контролю.

«Ми продовжуємо розбудовувати систему моніторингу, зокрема, ставимо завдання перед основними підприємствами-забруднювачами посилити роботу у напрямку створення власних систем моніторингу, - зазначила начальник міського управління екології Світлана Охотнікова.

Міський голова Юрій Вілкул жорстко розкритикував представників підприємств, які не в повному обсязі виконують природоохоронні заходи, передбачені довгостроковою екологічною програмою.

ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», що є одним з найбільших підприємств –забруднювачів, розробило проекти щодо встановлення 3 автоматизованих постів контролю якості атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони металургійного, коксохімічного виробництв і гірничо-збагачувального комплексу.

Однак, не зважаючи на роботу щодо зменшення негативних наслідків виробничої діяльності на стан довкілля та здоров’я мешканців міста, автоматичні пости, розташовані на вулицях Олєйнікова, Дніпропетровське шосе, пл. Радянська, регулярно 8-17 разів на тиждень фіксують перевищення нормативів максимально разових концентрацій аміаку та сірководню. За 9 місяців 2013 року 76% викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря припадає наПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг".

На ПАТ "Кривбасзалізрудком", ПАТ "Євраз Суха Балка", ПрАТ "КЗГО" питання щодо впровадження автоматизованої системи моніторингу навколишнього природного середовища на сьогоднішній день не вирішено.

«Промислові підприємства міста зобов'язані більш активно включитися в роботу із створення автоматизованої системи моніторингу. Всі заходи, прописані в екологічній програмі, мають виконуватися у визначений термін,- наголосив Юрій Вілкул, - якщо у якогось підприємства виникають проблеми, місто готове допомогти. Роботу з покращення екологічної ситуації ми повинні проводити разом з вами. Невиконання зобов’язань або значних зміщень строків не припустиме».

Міський голова підкреслив, що автоматизовані пости контролю встановлюються не лише для того, щоб отримувати статистичні дані, а насамперед, щоб активізувати екологічну діяльність у місті, зменшити викиди забруднюючих речовин, аби вони не впливали на здоров’я криворіжців.

Довідка: Пости контролю дозволяють в автоматичному безперервному режимі вимірювати 7 параметрів - це шість речовин, вміст яких в атмосферному повітрі визначає його якісний стан, а також комплексний метеопараметр, який дозволяє визначити напрямок походження забруднення та інші умови, що супроводжують процес розповсюдження забруднюючих речовин (швидкість та напрямок вітру, температура, вологість, тиск, кількість та інтенсивність опадів).

Контрольовані речовини: азоту оксид, азоту діоксид, вуглецю оксид, сірки діоксид, аміак та сірководень.

Програма автоматичного моніторингу відображає результати спостережень як в мг/м3 , так і в долях граничнодопустимих концентрацій. Результати можна переглянути за будь-який період у вигляді графіків і таблиць.

Отримані дані дають змогу суттєво покращити результативність природоохоронної діяльності та оперативно приймати управлінські рішення у разі виявлення будь-яких відхилень.

Відділ преси та інформації апарату міської ради виконкому
(0564)440-04-32, [email protected]


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради