Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На серпневому засіданні виконкому міської ради обговорили питання ефективного використання енергоресурсів

Створено: 2013-08-14 16:43:12Оновлено:


Три роки тому рішенням сесії міської ради затверджена Програма енергоефективності м. Кривий Ріг на 2010-2015 роки. За час її дії зроблено чимало. Про основні досягнення та перспективні плани на майбутнє повідомив 14 серпня на засіданні виконкому міської ради начальник відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій Ігор Галочка.


Кривий Ріг входить до переліку міст України з найбільшим споживанням паливно –енергетичних та природних ресурсів: природного газу, води, теплової й електричної енергії. Левова частка у структурі використання енергоносіїв належить промисловим підприємствам – 85 %, далі у цьому переліку - житлові будинки, транспорт та муніципальні будівлі. «Потреба у впровадженні енергозберігаючих технологій постала давно. Для такого потужного промислового міста як Кривий Ріг питання економії енергоресурсів є надзвичайно актуальним,- зазначив перший заступник міського голови Андрій Гальченко,- щороку ми збільшуємо кошти на реалізацію заходів з енергоефективності».

У 2012 році їх розмір склав 120,6 млн.грн, у 1 півріччі 2013р. – 16, 94 млн.грн., що порівнянні з аналогічним періодом минулого року становить майже 55%. Завдяки чому заощаджено 14,8 тис. тонн умовного палива (61% відповідно до аналогічного періоду 2012 року), а саме:
  • природного газу 1 млн.м ;
  • електроенергії 37 млн.кВт/год.;
  • теплової енергії 10 тис.Гкал.
Серед промислових підприємств Кривого Рогу, які збільшують фінансування енергозберігаючих заходів - ПАТ «Північний ГЗК» , ПАТ «Південний ГЗК», позитивна динаміка спостерігається на комунальному підприємстві «Кривбасводоканал».

Заклади бюджетної та комунальної сфери активно запроваджують заходи з енергозбереження. Так, всі вони встановили прилади обліку споживання паливно-енергетичних та природних ресурсів, систематично проводять заміну пристроїв, які вийшли з ладу та не підлягають ремонту. А це, в свою чергу, дозволяє досягти значних результатів з економії природних та енергетичних ресурсів, видатків міського бюджету на їх придбання.

Важливим кроком для покращення стану енергоефективності стало підписання Угоди мерів, відповідно до якої розроблений та затверджений План сталого енергетичного розвитку Кривого Рогу до 2020 року. Реалізація передбачених заходів відкрила для нашого міста нові можливості у сфері зменшення негативного екологічного навантаження на мешканців, запровадження енергоефективних заходів, отримання додаткових фінансових ресурсів. Для залучення потенційних інвесторів, подальшого розвитку державно-приватного партнерства на порталі "Криворізький ресурсний центр" у 2013 році створено новий ресурс "Проекти з енергозбереження". Він доступний широкому загалу користувачів та відвідувачів порталу. Основною проблемою для такого великого промислового міста як Кривий Ріг, залишається граничне спрацювання основних фондів як на підприємствах, так і в бюджетних закладах, житлових будинках. Технічний стан об’єктів дозволяє експлуатувати їх, але більшість введені в дію ще у 60-70 роках минулого століття, а тому потребують реконструкції. Однак, для цього потрібні чималі кошти. Виходом із ситуації є залучення додаткових фінансових ресурсів для впровадження енергоефективних проектів за рахунок міжнародних організацій, фондів.

Завдяки перемогам у Всеукраїнському та обласному конкурсах проектів і програм розвитку місцевого самоврядування (проекти "Реконструкція теплорозподільних пунктів котельні шахти "Гігант" КП теплових мереж "Криворіжтепломережа" та "Реконструкція системи опалення з установленням вузлів регулювання теплового потоку в КЗ "Міська клінічна лікарня №2) залучено коштів на суму 1,6 млн.грн. Проект "Реконструкція системи гарячого водопостачання банної споруди та створення комплексу з використання відновлювальних джерел енергії» на об'єктах дитячого оздоровчого табору "Слава"», наданий Криворізькою міською радою, став переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Його реалізація запланована на 2014 рік.

Залучаються так званні "зелені інвестиції" - кошти від продажу одиниць (частин) установленої кількості викидів парникових газів відповідно до ст. 17 Кіотського протоколу про зміну клімату. В 11 закладах освіти за їх рахунок встановлено енергозаощаджуючі вікна. Сума інвестицій − 11,4 млн.грн.

Впроваджують енергозберігаючі технології й у житлових будинках, в яких створені ОСББ. Вони беруть участь в обласних конкурсах міні проектів з енергозбереження. За два роки об’єднаннями вже вкладено 3,5 млн. грн. на заходи з енергоефективності.

Наприкінці квітня цього року Фонд Східно- Європейського партнерства з енергоефективності та довкілля Е5Р дав згоду на виділення коштів для проведення 2 масштабних проектів у системі теплопостачання - «Децентралізація системи теплопостачання котельні "КМК" на підприємстві "Криворіжтепломережа" з виведенням котельні з експлуатації» та «Оптимізація системи теплопостачання котельні №6 державного підприємства "Криворізька теплоцентраль». Загальна вартість фінансування - 397, 95 млн.грн. На сьогодні це рекордна сума інвестицій в Україні.

За словами першого заступника міського голови Андрія Гальченка: лише комплексний підхід у реалізації заходів з енергозаощадження гарантує позитивний результат у напрямку зменшення споживання енергетичних та природних ресурсів.

На сьогодні Кривий Ріг – лідер з впровадження енергозберігаючих технологій у Дніпропетровській області. У другому півріччі 2013 року планується запровадити більше 20 енергоефективних проектів .

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(0564)440-04-32, [email protected]

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради