Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

У Кривому Розі ліквідуються наслідки просадки ґрунту на території шахти ім. Орджонікідзе

Створено: 2010-06-14 08:12:37Оновлено:

У Кривому Розі ліквідуються наслідки просадки ґрунту на території шахти ім. Орджонікідзе

13 червня, під час проведення планових вибухових робіт на шахті ім. Орджонікідзе на глибині мінус 527/447 метрів відбулася просадка денної поверхні в гірничому та земельному відводах шахти. Площа просадки складає біля 16 Га. Вся зона просадки знаходиться на території промислового майданчику шахти. На даній території не знаходилися житлові будівлі та споруди. В зону просадки потрапила підстанція шахти, будівля механічних майстерень та ділянка асфальтного покриття. Згідно з правилами проведення вибухонебезпечних робіт в цей час жодного працівника в шахті не було. Попередня експертиза встановила, що вибух проводився чітко у відповідності з проектом, розробленим державним інститутом НДГРІ, який здійснював сейсмомоніторинг.

Проте, в зону просадки ґрунту потрапив автомобіль «Газель», який належав інституту НДГРІ. Водій, що знаходився в автомобілі, загинув. Це відбулося внаслідок порушення водієм техніки безпеки – він припаркував автомобіль поза зоною, відведеною для паркування автомобілів під час проведення вибухонебезпечних робіт. За даними МНС, більше постраждалих та загиблих немає.

В результаті просадки ґрунту порушені інженерно-технічні мережі електро-, газо- та водопостачання селища ім. Горького, чисельність якого складає 7,5 тис мешканців.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул провів термінову нараду за участю першого заступника міністра промислової політики України Сергія Сиротюка, першого заступника голови Державного комітету України з промислової безпеки охорони праці та гірничого нагляду Анатолія Дєньгіна, міського голови Кривого Рогу Юрія Любоненка, начальника Криворізьського гірничо-промислового територіального управління Олега Чередніченка, начальника управління ГУ МНС в Дніпропетровській області Віктора Бутківського, начальника шахти ім. Орджонікідзе Леоніда Бондаренка, керівників обласних й місцевих органів влади та комунальних підприємств. Під час наради Олександр Вілкул визначив першочергові завдання з ліквідації наслідків просадки ґрунту.

«По-перше, розібратися в причинах випадку та ефективно реалізувати план ліквідації наслідків просадки. По-друге – відновити життєдіяльність селища ім. Горького, в тому числі електро- та водопостачання - до 24.00 неділі,13 червня, та газопостачання – до 19.00 четверга, 17 червня. По-третє, визначити головні причини того, що сталось та спільно з МНС, Держгірпромнаглядом, промисловими підприємствами та профільними інститутами реалізувати постійно діючу систему сейсмомоніторингу, яка дозволить уникнути подібних ситуацій в подальшому», - зазначив Голова Дніпропетровської облдержадміністрації.

Наразі електро- та водопостачання відновлено на більшості території селища та організовано підвіз питної води.

Як повідомив начальник Головного управління МНС в Дніпропетровській області Віктор Бутківський, роботи з ліквідації наслідків аварії знаходяться під контролем міністра МНС Нестора Шуфрича, міністра промислової політики Дмитра Колєснікова та голови Комітету Держгірпромнагляду України Сергія Сторчака.

Щодня проводяться оперативні наради під головуванням міського голови Юрія Любоненка за участю відповідних служб з метою забезпечення якнайшвидшого відновлення подачі води, газу та електроенергії.

Зараз на місці події працюють комісія по спецрозслідуванню причин просадки ґрунту під головуванням начальника відділу організації державного нагляду в гірничодобувній промисловості та з вибухових робіт Держгірпромнагляду Євгеном Захаренковим, а також експертна комісія під головуванням заступника директора Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці Миколи Кривцова.

Попередні результати роботи комісії стануть відомі згідно чинного законодавства в десятиденний термін.

Управління преси та інформації облдержадміністрації, відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю виконкому Криворізької міської ради.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради