Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта

Створено: 2015-05-14 08:59:08Оновлено: 2015-05-14 09:03:19

– проекту рішення Криворізької міської ради  «Про затвердження технічної документації  з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу

Статтею 13 Закону України «Про оцінку земель» установлена обов’язковість проведення грошової оцінки земельних ділянок. Нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться в разі:

- визначення розміру земельного податку;  орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності; державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом; втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва;

- розробки показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання земель;

- відчуження земельних ділянок площею понад 50 гектарів, що належать до державної чи комунальної власності, для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд.

Статтею 18 цього ж Закону визначено, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, незалежно від їх цільового призначення проводиться не рідше 1 раз на 5 – 7 років.

Підпунктом 271.1.1 пункту 271.1 статті 271 Податкового кодексу України (зі змінами, унесеними Законом України від 28.12.2014 №71-VIII) визначено, що базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації.

Статтями 274 і 288 Податкового кодексу України визначено, що ставка земельного податку та розмір орендної плати за земельні ділянки встановлюються у відсотках саме від їх нормативної грошової оцінки.

Місто Кривий Ріг з 01.01.2014 набуло статус міста, де грошова оцінка земель не проведена.

Проблеми, що виникають і можуть бути вирішені тільки з ухваленням запропонованого проекту рішення міської ради:

- Податковий кодекс України, зі змінами, унесеними станом на 01.01.2015, визначає базою оподаткування для земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, виключно нормативно-грошову оцінку. Ставки земельного податку, визначені у відповідності до Податкового кодексу України в редакції до 01.01.2015 не можуть бути застосовані на майбутнє, оскільки стаття 275 кодексу, якою вони були передбачені, взагалі виключена;

- громадяни не можуть реалізувати своє законне право на міну, спадкування та дарування земельних ділянок і нерухомості, що на них розташована;

- неможливо в повній мірі врахувати містобудівну цінність земельних ділянок (перспективність їх комерційного використання, транспортна й пішохідна доступність, рівень щільності забудови й облаштування, забезпеченість соціальною та інженерною інфраструктурою тощо) та відобразити їх дійсну ринкову вартість з урахуванням напрямків господарського використання.

Запропонований регуляторний акт має вплив на суб’єктів    господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність у межах міста та мають в користуванні або власності земельні ділянки.

На виконання вимог ст.9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» повідомляємо про оприлюднення проекту регуляторного акта - проекту рішення Криворізької міської ради «Про затвердження технічної документації  з нормативної грошової оцінки земель міста Кривого Рогу»  та аналізу його регуляторного впливу.

Проект поданий управлінням земельних ресурсів виконкому міської ради.

Проект рішення та аналіз його регуляторного впливу будуть розміщені 14.05.2015 в міській комунальній газеті «Червоний гірник» та на офіційних сторінках  в мережі Інтернет:

- виконкому міської ради у підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» www.kryvyіrih.dp.ua;

- виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської www.dzr.dp.ua, www.dlgr.gov.ua, www.zhrrkrog.dp.ua, www.ing-org.dp.ua, www.srvk.gov.ua, www.trnvk.dp.ua, vykonkom-tsmkr.gov.ua .

Цілі прийняття проекту: визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок відповідно до вимог Податкового кодексу України.

Зауваження та пропозиції в письмовій формі приймаються з 14.05.2015 в місячний термін:

- управлінням земельних ресурсів виконкому міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пр-т Металургів, 36б, каб. 217, електронна адреса: [email protected]);

-  управлінням розвитку підприємництва виконкому міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.510, тел.74-39-72, електронна адреса: [email protected]).

А також на електронні почтові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], dlg_vk@riad.com.ua, [email protected], [email protected]srvk@srvk.gov.ua, [email protected], cg-ispolkom-zag@mg.dp.ua».

В обговоренні можуть прийняти участь повнолітні громадяни, юридичні та фізичні особи; представники громадських організацій, місцевого органа самоврядування, а також консультаційно-дорадчих органів, створених при органах державної влади і органах місцевого самоврядування, які представляють інтереси громадян і суб’єктів господарювання.

Інформацію щодо результатів обговорення вищезазначеного регуляторного акта буде оприлюднено на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради.


 

14 травня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради