Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Медичним сестрам про протидію епідемії туберкульозу

Створено: 2020-02-14 13:51:58Оновлено: 2020-02-14 13:53:28

Туберкульоз вже давно перестав бути «хворобою жебраків» і з 1995 року кошмарить Україну. Його збудник - паличка Коха - надзвичайно стійка у зовнішньому середовищі. В нашій країні офіційно оголошено епідемію.

11 лютого на міській конференції головних і старших медсестер йшлося про шляхи протидії глобальній епідемії туберкульозу. Завідуюча диспансерним відділенням Криворізького протитуберкульозного диспансеру Наталія Мовчан нагадала положення Закону України “Про протидію захворюванню на туберкульоз” та епідситуацію в Україні та світі.

У Кривому Розі перебувають на обліку 3507 осіб, які перехворіли на туберкульоз і ведеться спостереження за 1158 контактними особами.

Станом на 10.02.2020 567 хворих на активний туберкульоз перебувають на лікуванні.

Підвищений ризик захворіти на туберкульоз мають ВІЛ-інфіковані особи, люди, які контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти), ті, у кого послаблений імунітет, курці, особи, що зловживають алкоголем або вживають наркотики, імігранти та біженці     з регіонів із високим рівнем захворюваності на туберкульоз, люди,  які перебувають за межею бідності, безробітні, особи без визначеного місця проживання.

Підвищений ризик мають і працівники пентиціарних установ, психіатричних закладів та працівники закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз, проводять відповідні дослідження та аналізи.

Основним джерелом інфекції є люди, яким діагноз ще не встановлений або вони ще не почали лікуватись.

Люди, які пройшли повний курс лікування в минулому, становлять       не більшу загрозу, ніж будь-яка людина, яка ніколи в житті не хворіла     на туберкульоз.

Профілактика, раннє виявлення хворих та їх повноцінне лікування зроблять безпечнішим середовище вашого життя.

14 лютого 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради