Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КОНТАКТ-ЦЕНТРУ 1520

Створено: 2021-07-13 11:41:45Оновлено: 2021-07-13 11:59:53

ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛЕННЯ ЕКОЛОГІЇ

ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІРИНА САВІНОВА 

  • Які правила поведінки мешканців при відпочинку в екосистемах?

Літо – це найулюбленіша пора року для багатьох людей, які відправляються в паркову зону, в ліс або просто на дачу для відпочинку, нових вражень та оздоровлення. Відпочиваючи та контактуючи з дикою природою, треба знати та розуміти, як себе поводити, щоб нікому не зашкодити та, якщо це, звісно, буде потрібно, навіть допомогти.

Найбільша і головна проблема – це сміття.

• Не залишайте сміття в лісі. Пам'ятайте: це будинок для тварин, в ньому повинно бути чисто.

Категорично заборонено залишати в лісі упаковки з пластмаси, пластика і жерсть, а також консервні банки і скляні пляшки, вони украй руйнівно діють на природний фон. Знайте що папір розкладається 1–2 роки, поліетилен –10 років, пластик – 40 років, консервна банка – 80 років, скло – більше 1000 років.

• Не розпалюйте в лісі багаття. Особливо це небезпечно під кронами дерев, на сухій траві, в хвойному лісі, у вітряну погоду. Пожежа в лічені години може погубити ліс, тому ретельно гасіть вогонь перед відходом. Відпочивайте лише у спеціально відведених зонах відпочинку.

• Звертаємо увагу на те, що протягом пожежонебезпечного періоду Правила пожежної безпеки в лісах України забороняють розводити багаття у лісі. Тих, хто їх не дотримуються, притягнуть до адміністративної відповідальності.

• Не зривайте і не толочіть рослини.

• У лісі ходіть по стежинам і доріжкам. Пам'ятайте: у траві і в лісовій підстилці мешкає багато маленьких тварин, яких можна ненавмисно роздавити.

• Не шуміть. Крик і гучна музика лякають лісових мешканців, і вони можуть покинути свої житла.

• Не ловіть метеликів. Вони прикрашають природу і опилюють рослини.

• Не руйнуйте мурашники. Мурашки – санітари лісу, вони не дають сильно розмножуватися комахам–шкідникам.

• Не чіпайте пташині гнізда. Якщо побачили гніздо з яйцями або пташенятами, то постарайтеся тихо піти. Пам'ятайте: потривожені птахи можуть покинути гніздо.

• Не рвіть павутину, краще простежте, як павук полює.

• Не чіпайте плазунів, вони – невід’ємна, важлива частина лісового середовища.

  • Яка найбільша загроза завдається екосистемі від літнього відпочинку в лісі та лісосмугах?

Влітку, тепла погода, свіже повітря, сонце, все це створює ідеальні умови для пікніка, а значить і для вогнища, що є вкрай небезпечним, оскільки полум’я через сприятливі погодні умови (висока температура та швидкість вітру) здатне швидко розповсюджуватись.

Статистичні дані вказують на те, що людський фактор є основною причиною виникнення лісових пожеж, щорічно знищують тисячі гектарів дерев. Приблизно дев'ять з десяти вогненних стихій відбувається через кинуті сірники і недопалки в тліючому стані, а також не загашення багать.

Особливо небезпечні пожежі в хвойних лісах (хвойні дерева спалахують дуже швидко і горять особливо сильно через велику кількість смоли), а також в місцях, де зібралося багато лісових горючих матеріалів (сухостою, хмизу).

Обов'язок кожного – не допустити пожежі в лісі.

Якщо ж розпалити вогнище вкрай необхідно, робіть це з дотриманням правил пожежної безпеки, а саме:

– розпалюйте багаття, по можливості, на місці попереднього;

– місце, де збираєтесь розкласти вогнище очистіть від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкладіть його камінням, або спорудіть насип із землі, чи піску;

– не полишайте вогнище без нагляду;

– коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково залийте  вогнище водою, або засипте піском (землею) та переконайтеся, що вогонь повністю загашено;

– сміття, яке не горить, заберіть з собою (целофан, пластиковий і скляний посуд);

– не забувайте, що кинуті непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі;

– категорично забороняється підпалювати суху траву на галявинах, у лісі та на землях, що межують з лісами.

  • Які наслідки лісових пожеж для екосистеми?

При лісовій пожежі пошкоджуються дерева, особливо їх коренева шийка – найбільш вразливе місце над землею, часом дерево згорає повністю. У стихії пожежі згорають також і тварини, рептилії, птахи і комахи. Окремим болем є  те, що в зону пожежі потрапляють багато червонокнижних видів.

При пожежі порушується процес ґрунтоутворення, вигорають мікробіологічні комплекси. У вогні гине насіння квіткових рослин, бур’яни ж навпаки, маючи потужну кореневу систему, виживають і збільшують свою чисельність. Насіння однорічних бур’янів безперешкодно займає згарища, що призводить до забур’янення територій. Таким чином, втрачається  їх продуктивність.

Крім того, відбувається забруднення атмосферного повітря. Створюваний вогнищами дим покриває значні території і становить особливу загрозу для людей, хворих на захворювання легень, серцево–судинні захворювання, алергію, та порушує комфортні умови проживання населення. Під час горіння у повітря надходять окиси азоту, чадний газ, важкі метали, бенз(а)пірен, діоксини.

  • Яка передбачена відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах?

Згідно ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення (надалі – КУпАП), порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев'яноста (1 530 грн.) до двохсот сімдесяти (4 590грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти (4 590грн.) до дев'ятисот (15 300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти (4 590 грн.) до дев’ятисот (15 300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістсот тридцяти (10 710 грн.) до однієї тисячі восьмисот (30 600 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах –тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060грн.) до трьохсот шістдесяти (6 120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від дев’ятисот (15 300 грн.) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21 420 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

В.О. НАЧАЛЬНИКА  УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКИ

ВИКОНКОМУ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІРИНА ЧЕРВОНА

  • Які існують туристичні маршрути Кривим Рогом?

На сьогодні в місті розроблено, апробовано та вдосконалено 122 туристичні маршрути різної складності та направленості (індустріальні, екстремальні, природничі, історичні та інші), з них 2 розроблено протягом І півріччя 2021 року, а саме «Роман з каменем» (пішохідна екскурсія Старим містом з розповідями про історії кохання відомих криворіжців) та гастромаршрут (з дигустаціями та ознайомленням з особливостями криворізької кухні).

  • Чи планується в цьому році проведення фестивалю індустріальної культури «Industrial Fest»?

У 2021 році фестиваль індустріальної культури «Industrial Fest-2021» відбудеться напередодні Дня Незалежності України – 23 серпня 2021 року.

  • Чи планується проведення конкурсу проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет» у поточному році?

З початку поточного року проведено збір та узагальнення пропозицій, що надійшли від мешканців міста та структурних підрозділів виконкому міськради та районних у місті рад щодо удосконалення порядку проведення конкурсу «Громадський бюджет». Триває підготовка проєкту рішення на засідання виконкому Криворізької міської ради «Про проведення конкурсу проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет», реалізація яких планується в 2022 році».

13 липня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради