Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ВІДПОВІДАЄМО НА АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ ДО КОНТАКТ-ЦЕНТРУ 1520

Створено: 2021-05-13 09:21:56Оновлено: 2021-05-13 09:23:13

ЗАСТУПНИК НАЧАЛЬНИКА УПРАВЛІННЯ ЕКОЛОГІЇ

 ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ІРИНА САВІНОВА

 

  • Яким законодавством регулюються відносини у галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні?

 

Відносини у галузі охорони навколишнього природного середовища в Україні регулюються Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища», а також земельним, водним, лісовим законодавством, законодавством про надра, про охорону атмосферного повітря, про охорону і використання рослинного і тваринного світу та іншим спеціальним законодавством (ст. 2 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»).

 

  • Які екологічні вимоги до розміщення, проектування, будівництва, реконструкції, введення в дію та експлуатації підприємств, споруд та інших об'єктів?

 

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», для визначення безпеки для здоров’я людини та екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва нових і реконструкції діючих підприємств та інших об’єктів проводяться оцінка впливу на довкілля та державна санітарно-гігієнічна експертиза в порядку, визначеному законодавством.

Сфера застосування оцінки впливу на довкілля визначена ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

 

  • Які дозвільні документи має отримати суб’єкт господарювання при здійсненні господарської діяльності, що потенційно може впливати на стан довкілля?

 

Згідно ст. 11 Закон України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання.

Порядок видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 №302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов'язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян підприємців, які отримали такі дозволи».

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи» суб’єкти господарювання зобов’язані мати дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, якщо їхня діяльність призводить до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів перевищує 1000.

Суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами, діяльність яких призводить виключно до утворення відходів, для яких показник загального утворення відходів від 50 до 1000, зобов’язані щороку подавати декларацію про відходи за формою та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Для здійснення діяльності у сфері водокористування кожен суб’єкт обов’язково має отримати відповідний дозвіл, який видається Державним    агентством водних ресурсів України та його територіальними підрозділами    (ст. 49 Водного кодексу України). Отримання дозволу є обов’язковим для тих суб'єктів, які використовують воду в об’ємі від п’яти кубічних метрів на добу.

Для забору та/або використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, дозвіл на спецводокористування не отримується. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України.

Дозвіл отримується винятково на спецводокористування та встановлює ліміт забору води, ліміт використання води та ліміт скидання забруднюючих речовин.

 

  • За якими формами здійснюються державні статистичні спостереження у сфері охорони навколишнього природного середовища?

 

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», об'єкти, що шкідливо впливають або можуть вплинути на стан навколишнього природного середовища, види та кількість шкідливих речовин, що потрапляють у навколишнє природне середовище, види й розміри шкідливих фізичних та біологічних впливів на нього підлягають державному обліку.

Підприємства, установи та організації проводять первинний облік у галузі охорони навколишнього природного середовища і безоплатно подають відповідну інформацію органам, що ведуть державний облік у цій галузі.

Державні статистичні спостереження у сфері охорони навколишнього природного середовища здійснюються за формами, розробленими та затвердженими Державною службою статистики України:

- № 2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про викиди забруднюючих речовин і парникових газів в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів»;

- № 1-відходи (річна) «Утворення та поводження з відходами»;

- № 1-екологічні витрати (річна) «Звіт про витрати на охорону навколишнього природного середовища»;

- № 2ТП-водгосп (річна).

 

  • Чи повинні суб’єкти господарювання сплачувати екологічні податки при здійсненні господарської діяльності?

 

Згідно із Законами України «Про відходи», «Про охорону атмосферного повітря», Водним кодексом України суб’єкти господарювання повинні  сплачувати екологічний податок, заповнювати та подавати у відповідні органи державну статистичну звітність з охорони навколишнього природного середовища.

Статтею 240 Податкового кодексу України визначено, що платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, під час провадження діяльності яких на території України здійснюються:

- викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання).

Суми податку обчислюються за податковий (звітний) квартал платниками податку самостійно виходячи з фактичних обсягів: викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря; скидів забруднюючих речовин в водні об’єкти; розміщення відходів, а також ставок податку, що визначені Податковим кодексом України (ст. 243, 245, 246).

 

НАЧАЛЬНИК УПРАВЛІННЯ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ

СИТУАЦІЙ ТА ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ 

ВИКОНКОМУ  КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ОЛЕГ КУРБАТОВ

 

  • Що робити, якщо у вашу кімнату залетіла кульова блискавка?

 

Зустріч із кульовою блискавкою не обіцяє людині нічого доброго. Свідків такої зустрічі мало: контакт найчастіше закінчується загибеллю. А ті, хто залишився в живих, як правило, тяжко й довго хворіють.

Симптоми недуги такі ж, як при тяжкому радіоактивному опроміненні та ураженні центральної нервової системи.

При зіткненні із землею кульова блискавка пробиває ями на півметра завглибшки та півтора метра діаметром.

Температура в епіцентрі сягає 10 000-15 000 С.

Оскільки траєкторія польоту кульової блискавки практично не передбачувана, то й поводиться вона непередбачувано.

Проте необхідно знати:

-             не варто робити різких рухів і тим більше втікати: цим можна викликати повітряний потік, у якому згусток енергії полетить цілеспрямовано за вами;

-        можна обережно взяти в руки Неметалевий предмет та виставити його поперед себе. Якщо блискавка "прилипне" до нього, обережно покладіть предмет на підлогу. Постарайтеся повільно вийти з приміщення, не викликаючи коливань повітря;

-             можна затаїтися, затамувавши подих;

-             якщо кульова блискавка наблизилася до обличчя, можна обережно дмухнути на неї, володіючи високою парусністю, кульова блискавка обов'язково відлетить убік;

-             тримайтеся подалі від електроприладів та електропроводу, не торкайтеся до металевих предметів;

-             блискавка зникне сама по собі – іноді безшумно, іноді з вибухом. Вона може залишити після себе дірку або лише запах озону;

-             не втрачайте пильності: після таких "візитів" бувають пожежі.

Перша допомога: потерпілого насамперед потрібно роздягнути, облити йому голову холодною водою та, по можливості, обгорнути мокрим холодним простирадлом.

Якщо людина ще не опритомніла, слід зробити штучне дихання "рот у рот", а при зупинці серця – непрямий масаж, поверхню опіку закрити пов'язкою та як найшвидше викликати медичну допомогу або відправити до лікарні, не забуваючи, що в будь-який момент може наступити зупинка дихання й серця.

Навіть якщо людина опритомніла, у неї можуть виявитися серйозні ушкодження внутрішніх органів.

Радимо дотримуватися наших порад, щоб безпечно почувати себе під час грози.

13 травня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради