Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Завдяки сучасній корекційній апаратурі криворізькі фахівці ефективно допомагають дітям із вадами слуху

Створено: 2015-02-13 16:05:51Оновлено: 2015-02-13 16:10:14

На сьогодні в Україні діє близько 40 навчально-реабілітаційних центрів, які допомагають дітям із вадами слуху адаптуватися у соціумі, отримати освіту, реалізувати себе у професійному та особистому плані.

У Кривому Розі такими дітлахами опікуються  педагоги та психологи  багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру «Сузір’я», який розташований  у  Жовтневому районі. У закладі постійно перебуває117 дітей.

Крім того, центр  відвідують  шестеро вихованців, які навчаються за інклюзивною  формою.

Також у навчально-реабілітаційному центрі займаються й з дітьми. які мають тяжкі розлади мовлення та артистами. Такі вихованці навчаються  в центрі разом із батьками.            

«Для  кожної дитини  у нас складений індивідуальний план корекційної роботи. Він допомагає сурдопедагогам, логопедам, психологам   максимально  розкрити  можливості  кожного  підопічного,  навчити  їх не лише жестовій, а й усній мові, щоб вони могли повноцінно жити у суспільстві», - розповідає  директор центру «Сузір’я» - Любов Луценко.

Запорука успіху реабілітаційної роботи із глухими дітьми це - поєднання професіоналізму викладачів–дефектологів та   сучасної апаратури.

«Всі глухі діти – не тотально глухі, - пояснює Любов Луценко, - таких лише  5-10 %.  А так, кожна дитина має якісь певні залишки слуху. І завдання   центрів – розвивати їх до такого ступеню, аби глуха людина могла користуватися цими залишками. І для цього нам необхідна корекційна звукопідсилювальна апаратура. Коштує вона дуже дорого. Адже  техніка виробництва  Швеції,  Данії ,Сполучених Штатів Америки». 

П’ять років тому мрія вихованців та педагогів криворізького    навчально-реабілітаційного центру збулася завдяки особистій участі тодішнього губернатора Дніпропетровщини - Олександра Вілкула та підтримці  нашого земляка Костянтина  Павлова. Були  виділені кошти (800 тис. грн)  на придання сучасної  корекційної  звукопідсилювальної апаратури.      

«Олександр  Юрійович не просто потурбувався,  щоб нам її купили, але й  особисто прослідкував, як ця апаратура буде працювати,  яке враження від неї буде у дітей, у викладачів. Він завітав до нас у гості, зайшов у кожен клас, поговорив з учителями, учнями, навіть спробував  як  працює техніка. Такою  апаратурою ми  обладнали всю початкову ланку, а це 5  класів», - розповідає  Любов Луценко. 

Дана апаратура допомагає дітям швидше навчитися користуватися індивідуальними слуховими апаратами й адаптує хлопців та дівчат до цих пристроїв. 

Але, що найголовніше, техніка  допомагає сприймати  мову, що дуже складно для  реабілітації.

«Її переваги в тому, що вона підлаштовується під індивідуальні особливості  людини,  саме під ті частоти залишків слуху, які є у дитини й їй легше сприймати слухові подразники. Ми дуже вдячні, що у нас є така можливість якісно допомагати дітям!», - зазначила  Людмила Христенко, викладач лікувальної і фізичної культури.

На Дніпропетровщині лише  два міста має таку  апаратуру:  Кривий Ріг та Дніпропетровськ.

(056)440-04-32, [email protected]


 

13 лютого 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради