Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Сплачувати за отримані (замовлені) житлово-комунальні послуги – обов’язок кожного!

Створено: 2015-10-12 14:12:05Оновлено: 2015-10-12 14:22:19

Шановні споживачі! Міська влада вдячна жителям міста, які вчасно сплачують за спожиті житлово-комунальні послуги та не мають заборгованості.

Для стабільної роботи житлово-комунального господарства нашого міста вирішальне значення набуває сумлінне ставлення населення до оплати за отримані послуги. Якщо хочемо отримувати комфортні послуги (тепло, холодну та гарячу воду і водовідведення, газ і електроенергію, обслуговування житла та прибудинкових територій та інші), то зобов’язані вчасно платити за ці послуги.

Ми просимо і закликаємо усіх городян усвідомити, що від вчасності та повноти оплати залежить якість житлових і комунальних послуг та оперативність виконання відповідних ремонтних робіт.

Важливим елементом взаємовідносин між споживачем послуг і надавачем послуг є документальне оформлення угоди (договору) про надання-отримання житлово-комунальних послуг.

Це дає можливість у разі неналежного виконання договірних умов відстояти свої права у судовому порядку, якщо неможливо їх вирішити мирним шляхом (при проведенні переговорів).

Надаємо роз'яснення з питань, які надходять від мешканців міста, а саме:

1) чи обов’язково укладати договір про надання житлово-комунальних послуг?

2) чи мають право виконавці послуг при укладанні договору про надання житлово-комунальних послуг відступати від змісту типового договору?

3) який порядок вирішення переддоговірних спорів?

Договори зобов’язані укладати, як споживачі, так і надавачі послуг.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закону) відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Відповідно до п. 2 статті 21 Закону виконавець зобов'язаний: підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Відповідно до п. 3 статті.20 Закону споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Типові договори, затверджені постановами уряду, є обов'язковими для усіх категорій виконавців та споживачів.

Відповідно до ч.4 статті 179 Господарського кодексу України сторони не можуть відступати від змісту типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, але мають право конкретизувати його умови, тобто вносити уточнення, які не змінюють змісту договору.

Відповідно до п.1 статті 641 ЦК України пропозицію укласти договір може зробити кожна із сторін майбутнього договору.

Відповідно до статті 19 Закону процедура погодження умов договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін.

Відповідно до п.1 статті 649 ЦК України вирішення переддоговірних спорів щодо розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади вирішуються судом.

Примітка:

  • ТИПОВИЙ ДОГОВІР про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005  № 630;
  • ТИПОВИЙ ДОГОВІР про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 529;
  • ТИПОВИЙ ДОГОВІР про користування електричною енергією затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.1999 № 1357 «Про затвердження Правил користування електричною енергією для населення»;
  • ТИПОВИЙ ДОГОВІР про надання населенню послуг з газопостачання затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2006 № 938 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02.03 2015 № 74);
  •  ТИПОВИЙ ДОГОВІР про надання послуг з вивезення побутових відходів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів».

Відділ з питань захисту прав
споживачів апарату міськради і виконкому


 

12 жовтня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради