Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Проведено навчання депутатів

Створено: 2010-08-12 08:38:43Оновлено:

У залі засідань виконкому Криворізької міської ради 11 серпня поточного року було проведено навчання депутатів на тему: «Чинний порядок набуття громадянами і суб’єктами господарювання України права власності на землю та основні аспекти його застосування в місті». Доповідав з цього питання начальник управління земельних ресурсів виконкому міськради Олександр Бризецький.

Він зазначив, що право громадян мати у приватній власності земельні ділянки закріплено ст. 80 Земельного кодексу України. Українці набувають право власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод, прийняття спадщини, безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності та приватизації земельних ділянок, які були раніше надані їм у користування . Від 5 серпня 2009 року Постановою Кабінету Міністрів України регламентовано спрощену процедуру безоплатних оформлення і видачі громадянам у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських споруд та ведення особистого селянського господарства в межах міста. Дія цієї постанови продовжується у 2010 та наступних роках, крім того вона поширюється і на осіб, які отримали у користування земельну ділянку до дня набрання чинності Земельного кодексу України (до 1 січня 2002 року).

О.Бризецький повідомив і про те, за яких умов здійснюється безоплатне оформлення та видача спадкоємцям державних актів на право власності на земельні ділянки. Це – відсутність спору між спадкоємцями, відсутність серед спадкоємців іноземних громадян та у випадку, коли нерухоме майно, яке розміщено на успадкованій земельні й ділянці, є власністю спадкоємця і не відчужувалося іншим особам.

Щодо продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення в межах Кривого Рогу начальник управління земельних ресурсів Олександр Бризецький відзначив, що розроблено проект закону «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної і комунальної власності та права на їх оренду на земельних аукціонах». За його словами, очікується, що реалізація цього законопроекту дозволить нарешті законодавчо врегулювати порядок проведення земельних аукціонів та організувати аукціонну діяльність на ринку земель, у тому числі і в нашому місті. Ураховуючи, що питання продажу земельних ділянок на конкурентних засадах законодавством не урегульовано, у місті продаж земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам здійснюється шляхом викупу таких ділянок у разі, якщо на них розташовано об’єкти нерухомого майна, які є власністю покупців цих ділянок.

Крім цих питань, під час навчання депутатів було розглянуто ще два: про створення загальнодержавних геоінформаційних ресурсів та викуп земельних ділянок для суспільних потреб. Щодо останнього, то О.Бризецький зауважив, що ефективне забезпечення суспільних потреб у земельних ресурсах можливе лише за наявності відповідних організаційно-правових та економічних механізмів, керуючись якими держава та територіальні громади зможуть придбати необхідні земельні ділянки у приватних власників без порушення їх інтересів. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток із мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умов попереднього і повного відшкодування їх вартості.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради