Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

К.Павлов:«Ніякого скорочення лікарів у Кривому Розі і зниження якості медичного обслуговування для криворіжців бути не повинно!»

Створено: 2021-05-12 15:52:29Оновлено: 2021-05-12 15:54:16

Мер Костянтин Павлов доручив Департаменту охорони здоров'я міста найретельнішим чином вивчити прохання головних лікарів Кривого Рогу про юридичне об'єднання медустанов у зв'язку з медреформою, що проводиться в країні, і вимогами НСЗУ. Лист з проханням врятувати лікарні міста в умовах медреформи вчора підписали і направили меру 26 головлікарів провідних медустанов міста.

На думку лікарів міста юридичне об'єднання необхідно, щоб уникнути ризиків медреформи, що проводиться в країні й припинення фінансування лікарень Національною службою здоров'я України, а також для збереження кадрового складу медичних працівників та надання якісної медичної допомоги криворіжцям.

Сьогодні мер доручив департаменту охорони здоров'я міста розглянути прохання лікарів і разом з ними відпрацювати детальний план юридичного об'єднання, щоб уникнути будь-яких потенційних ризиків через вимоги НСЗУ. При цьому мер поставив завдання зберегти для лікарів міста робочі місця та всі профільні медичні послуги, що надаються для криворіжців.

Костянтин Павлов підкреслив: "Криворіжці не повинні відчути незручностей, навпаки – вони повинні відчути поліпшення якості медичного обслуговування. Ніякого скорочення лікарів у Кривому Розі бути не повинно! Департаменту охорони здоров'я доручено найретельнішим чином, разом з лікарями міста, які звернулися з цим проханням, підготувати детальний план юридичного об'єднання медустанов. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти нашим лікарням і всім медпрацівникам ефективно працювати в умовах медреформи. Місто також продовжить підтримку лікарень щодо ремонтів і закупівлі сучасного обладнання».

На прохання лікарів дане питання буде винесено на найближчу сесію міськради 26 травня. Остаточне рішення повинні прийняти депутати міськради. Нагадаємо, вчора більше 20 головлікарів Кривого Рогу направили меру лист з проханням про юридичне об'єднання медустанов, як це вже було зроблено в січні в Дніпрі, а в квітні в Дніпропетровській області.

Зокрема, в зверненні головлікарів міста йдеться: «З 1 квітня 2020 року - початку другого етапу медичної реформи - всі лікарні в Україні є самостійними суб'єктами господарювання й мають фінансуватися згідно з укладеними договорами з державного бюджету - Національною службою здоров'я України.

Не дивлячись на постійну допомогу місцевої влади у забезпеченні наших закладів засобами захисту медичного персоналу та необхідним медичним обладнанням, становище погіршується у зв’язку з підвищенням вимог НСЗУ до кадрового та технічного оснащення закладів під час укладання угод для надання гарантованого державою пакету безкоштовної медичної допомоги. Вже в поточному році переважна кількість закладів мали значні труднощі при виконанні вимог НСЗУ.

На теперішній час, не дивлячись, що лікарні міста на 100% подали свої пропозицій до НСЗУ, жоден заклад не уклав угод згідно наданих пропозицій та не отримав відповідне фінансування, в тому числі для надання допомоги хворим на COVID-19. При цьому з укладенням договорів серйозні труднощі виникають на постійній основі, як наслідок, це ставить під пряму загрозу фінансування НСЗУ багатьох лікарень міста, а значить їх фактичне існування та збереження робочих місць медичних працівників».

Тобто, як підкреслили в своєму зверненні медики, на сьогодні багато лікарень міста в умовах реформи балансують на межі припинення фінансування з боку НСЗУ. На думку лікарів, в результаті юридичного об'єднання медпрацівники залишаться працювати, а якість медичного забезпечення і послуг для криворіжців не постраждає, а навпаки - покращиться завдяки більш потужному і стабільному фінансуванню НСЗУ.

Головні лікарі міста попросили винести відповідний проект рішення вже на найближчу травневу сесію міської ради. Зі свого боку вони готові взяти участь в розробці та підготовці механізму юридичного об'єднання медзакладів.

12 травня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради